Dezvoltarea emoţională

Prin jucării cei mici îşi stimulează foarte mult creativitatea, acestea determinându-i să îşi exprime de astfel şi sentimentele. Jucăriile îi ajută să imite diferite personaje sau chiar persoane din jurul lor. Cele mai folosite în acest sens fiind păpuşile, pe care copiii le mânuiesc, în timp ce îşi folosesc imaginaţia şi se joacă fie prin imitarea membrilor familiei, fie prin imitarea diverselor joburi pe care le-au văzut. Prin faptul că cei mici îşi dezvoltă capacitatea de a crea jocuri, în acelaşi timp contribuie şi la dezvoltarea personalităţii lor şi ajung chiar să îşi contureze propriile reguli.

Dezvoltarea socială

Pe lângă faptul că prin intermediul jucăriilor, copii ajung să cunoască şi să identifice diversele elemente din jurul lor, tot jucăriile sunt cele ce îi ajută să se împrietenească, să se apropie de ceilalţi copii. De asemenea, cei mici ajung să înţeleagă societatea în care trăiesc şi componentele sale. În calitate de părinte vei reuşi să comunici cu copilul tău tot cu ajutorul jucăriilor, cele ce îi vin în ajutor micuţului tău şi pentru a se împrieteni. Simplu fapt că se joacă cu un alt copil reprezintă o situaţie nouă, poate, pentru cel mic şi din acest joc reuşeşte să deprindă trăsături importante, pe care un om trebuie să le aibă. Trăsăturile pe care le deprinde prin joc sunt respectul şi cooperarea, trăsături fără de care un om nu s-ar putea integra în societate. Aşadar jucăriile sunt o reală metodă prin care copiii sunt motivaţi în a lua iniţiativă, deprind noţiuni de negociere şi învaţă să se organizeze.

Dezvoltare cognitivă

Un alt beneficiu pe care îl aduc jucăriile este dezvoltarea cognitivă. Aceasta le este stimulată prin faptul că cei mici sunt împinşi să îşi folosească aptitudinile de concentrare şi de memorie. Şi pentru că cei mici trebuie să rezolve anumite probleme ce le sunt foarte necesare în dezvoltarea lor, chiar esenţiale pentru buna lor creştere, aceştia ajung să îşi dezvolte foarte mult creativitate. Acest tip de dezvoltare îi pregăteşte pentru provocările ulterioare şi anume pentru provocările ce le vor întâmpina în cadrul şcolii. Jucăriile ce pun accent pe dezvoltarea cognitivă permit copiilor să îşi descopere şi să îşi dezvolte abilităţile matematice, dar şi cele lingvistice, însă toate acestea într-un mod distractiv.

Astfel că trebuie să ai mare grijă atunci când vei alege jucăriile pentru cel mic, anumite jucării încurajează anumite trăsături de personalitate, dar şi modul în care aceştia se vor juca cu ceilalţi copii. Dacă vei face o alegere greşită şi vei opta pentru o jucărie ce îl va încuraja să fie agresiv, din păcare este posibil ca acesta să fie comportamentul copilul tău în relaţie cu ceilalţi copii cu care se va juca.Trebuie să fii foarte atent în calitate de părinte dar şi atunci când vrei să dăruieşti o jucărie unui copil, la alegerea jucăriilor potrivite şi pentru a acorda timpul potrivit alegerii pe care trebuie să o faci cel mai indicat ar fi să apelezi la un magazin online de jucării pentru copii la preţuri avantajoase.

Sursa foto – Pexels