Dacă nu ai mai mâncat până acum pui întreg la cuptor cu unt și legume, află că rezultatul culinar te va impresiona de la prima gură. Carnea este aromată, fragedă și suculentă – ți se topește în gură.
Îți prezentăm în continuare ingredientele de care ai nevoie pentru a găti pui întreg la cuptor cu unt și legume, dar și pașii de preparare. Mai mult de atât, îți împărtășim și modalități de servire, dar și câteva trucuri binevenite în bucătărie.
Ingrediente pentru rețeta de pui întreg la cuptor cu unt și legume
– un pui grill Fragedo;
– 100 g de unt;
– 350 g de cartofi;
– 4 morcovi;
– o ceapă roșie;
– cimbru uscat;
– oregano uscat;
– 4-5 grăunți de usturoi;
– 1 lingură de ulei;
– sucul de la o lămâie;
– o linguriță cu boia de ardei dulce;
– sare și piper după gust.
Cum prepari rețeta de pui întreg la cuptor cu unt și legume
Pregătește puiul grill, spală-l și curăță-l de tuleie (dacă este cazul). După ce l-ai șters bine cu un prosop de hârtie, unge-l cu unt ușor topit și cu sucul de la o lămâie. După aceea presară sare, piper și boia de ardei dulce, asigurându-te că mixul de condimente ajunge peste tot, chiar și în interiorul puiului. Pentru a frăgezi și aroma carnea, introdu în interiorul puiului câteva felii de lămâie, câțiva grăunți de usturoi și presară și ierburi aromatice.
Curăță cartofii și taie-i în bucăți mari, taie morcovii rondele, iar ceapa roșie în patru bucăți. Pune uleiul și untul rămas într-o tavă, adaugă puiul în mijloc, iar pe lângă el toate legumele: cartofii, morcovii și ceapa. Presară și peste acestea sare, piper și ierburi aromatice. Acoperă bine tava cu hârtie de copt sau cu folie de aluminiu. Astfel gustul cărnii se va îmbogăți cu toate condimentele și mirodeniile adăugate în tavă.
Introdu puiul întreg la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius și ține-l la gătit timp de 45 de minute. Pe la jumătatea timpului de gătire, scoate recipietul din cuptor și verifică starea preparatului. Dacă este necesar, întoarce puiul și legumele pe partea cealaltă.
După ce puiul la cuptor cu unt și legume este gata, lăsă-l să se odihnească timp de 10 minute înainte de servire.
Pui întreg la cuptor cu unt și legume – trucuri pentru preparare
Puiul trebuie să fie uscat bine înainte de a-l unge cu unt, astfel că este indicat să îl tamponezi cu atenție peste tot, cu ajutorul unui prosop absorbant din hârtie.
Combinația de condimente și ierburi aromatice poate fi schimbată în funcție de preferințele tale și ale celor dragi. Spre exemplu, poți adăuga pe lista de ingrediente și rozmarin, boia de ardei iute (pentru iubitorii de gusturi picante), dar și altele care îți fac plăcere.
Pentru un plus de aromă și gust, toarnă în tava cu pui întreg la cuptor și un pahar de vin alb demisec.
Dacă îți permite timpul, marinează carnea de pui pentru că nu vei regreta. Chiar dacă vei aștepta mai mult timp până vei termina de gătit, vei obține o friptură aromată, fragedă, bogată în gust.
Modalități de servire a puiului întreg la cuptor
Rețeta recomandată de noi implică servirea puiului întreg la cuptor cu unt și legume, însă friptura de pui poate fi însoțită și de alte garnituri. Spre exemplu, o poți combina la masă cu cartofi, ciuperci, mazăre, păstăi de fasole, brocoli, conopidă, dovlecei, roșii coapte și brânză feta și chiar variante mai exotice. Totul ține de preferințe!
Rețeta de pui întreg la cuptor cu unt și legume merită salvată pe lista ta cu preparate preferate. Răsfață-i pe cei dragi cu o friptură crocantă și aromată și cu siguranță vei avea parte doar de apreciere.