Despre vara, numai de bine! Cum ar putea să nu ne placă un asemenea anotimp? Și mă voi opri aici cu enumerarea beneficiilor, vă las pe fiecare să vă identificați preferințele după temperatură, gustul și culorile verii. 

Soarele reprezintă sursa de energie fără de care nu este posibilă existenţa vieţii pe Pământ. Datorită radiațiilor solare avem lumină și căldură. Avem plantele cu care ne hrănim și prin care se absoarbe bioxidul de carbon din atmosferă, eliberând oxigen. Toata frumusețea naturii, pe care o admirăm mai ales vara, se datorează și soarelui.

Beneficiile expunerii la soare

Expunerea raţională la soare are un efect stimulator asupra funcţiilor organismului: 

  • Ajuta ficatul sa sintetizeze vitamina D. În timpul verii, o expunere de circa 10-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru a asigura, alături de dietă, necesarul de vitamina D al organismului. Vitamina D are rol important în fixarea și asimilarea calciului și a fosforului în organism. 
  • Lumina naturală este benefică sistemului nervos, permite tratarea depresiei sezoniere şi intervine în modularea funcţiilor hormonale ale creierului, în particular în secreţia melatoninei (hormonul somnului) influenţând ritmul circadian.
  • Radiaţiile ultraviolete pot ameliora anumite boli cutanate, precum psoriazisul, dermatitele atopice, icterul neonatal.

Riscurile expunerii la soare 

Datorită afectării stratului de ozon al atmosferei, expunerea la soare este însoțită de tot mai multe riscuri și pericole. Expunerea excesivă poate avea, pe termen lung, consecinţe dramatice, cea mai gravă dintre ele fiind apariţia cancerului cutanat.

În general asociem aspectul bronzat al pielii cu persoanele care sunt tinere, moderne și duc un stil de viață sănătos (practica sport în aer liber, înot, ascensiuni montane) Din dorința de identificare cu genul de persoană descrise mai sus, uneori ne îndreptăm atenția doar la aspectul bronzat al pielii fără a ține cont de riscurile expunerii îndelungate la soare. 

Toate persoanele iubitoare de soare și bronz ar trebui să fie conștiente de efectele nocive ale expunerii prelungite la soare, să cunoască și sa aplice măsurile necesare de fotoprotecție. 

Radiațiile de tip UVA (AGING = ÎMBĂTRÂNIRE) 

Reprezintă cantitatea cea mai mare din spectrul ultraviolet (peste 50%) şi ajung aproape integral la sol, nefiind reţinute de stratul de ozon. Sunt considerate mai puţin dăunătoare din punct de vedere biologic, deoarece sunt mai puțin intense decat UVB. Dar faptul că sunt mai pătrunzătoare (penetrează nori, sticla, diverse filtre) ne convinge să nu ignorăm efectul lor nedorit de  îmbătrânire. Expunerea îndelungată la UVA conferă tenului un aspect uscat, ridat și în timp favorizează apariția petelor pigmentare. 

Radiațiile de tip UVB (BURNING = ARDERE) 

Radiaţiile UVB sunt absorbite în mare măsură de atmosferă, nu trec prin nori dar au o intensitate mai mare la altitudine ridicată. Zăpada, nisipul sau alte suprafețe reflectorizante amplifica efectul lor. Radiațiile solare UVB sunt responsabile de iritații (pielea înroșită) și arsurile solare. 

Radiațiile de tip UVC (CANCER) 

Radiaţiile UVC sunt cele mai periculoase, având acţiune directă în deteriorarea ADN-ului şi cauzează de asemenea și arsură solară. 

Aceste radiații au o acţiune letală asupra microorganismelor, plantelor dar şi un mare potenţial carcinogen. 

Ipotetic vorbind, aceste radiații ar trebui să fie blocate de stratul de ozon. Dar, poluarea atmosferică cu diverse substanțe (în special freonul) au avut un impact major asupra stratului de ozon, au contribuit la încălzirea globală și-au mărit efectul negativ al radiațiilor solare asupra vieții umane și al tuturor sistemelor ecologice. 

Remedii naturale în caz de arsură solară minoră

1. Apelează la îngrijirea pielii cu aloe vera 

Deși este o plantă care nu crește în zona noastra, gelul de aloe vera a devenit accesibil și este un remediu la care mulți apelează atunci cand suferă de arsuri solare. Are un efect răcoritor, calmant și pare să absoarbă ca un burete senzația de căldură, usturime și roșeață. Aloe vera este foarte utilă pentru multe alte afecțiuni (răni, cicatrice, înțepături de insecte, acnee, prurit, ulcerații, și arsuri gastrice.)

Iar lista de beneficii este mult mai lungă de atat.

2. Pasta de cartofi

Cartofii cruzi sunt bine cunoscuți pentru efectele lor de calmare, mai ales în cazul iritațiilor minore, arsurilor și uneori chiar în reducerea inflamatiilor. Poți să folosești sucul de cartofi, sau să aplici feliile de cartofi.  Ambele variante sunt eficiente dar trebuie aplicate imediat după curățire deoarece se oxideaza în scurt timp și astfel își pierde proprietățile. 

3. Amidon de porumb 

Cu textura sa răcoritoare și fina, pasta din amidon de porumb preparată cu apă rece calmează în mod natural senzația de roșeață și usturime produsă de arsura solară. Se îndepărtează prin clătire cu apă. 

4. Bicarbonat de sodiu 

Se poate folosi la fel ca și amidonul de porumb, preparând o pastă cu apă rece care se aplica ușor pe zona afectată, după calmare se clătește bine.  

5. Nu uita de apa

Dacă ai ajuns în faza de arsură solară, corpul este puternic deshidratat, iar starea de rău, amețeală și greață se poate ameliora și prin hidratare intensă. Consumă apă (apă cu lămâie, apa cu mentă) pentru hidratare și răcorire. 

Concluzii

Expunerea excesivă şi intensă la soare este un comportament nepotrivit și riscant, cu consecinţe grave asupra pielii şi a sănătăţii în general. Conştientizarea acestei realităţi este un prim pas către o conduită adecvată, în special în timpul verii şi al concediilor petrecute la mare sau la munte. Evită supraexpunerea la soare şi folosește măsuri adecvate de fotoprotecţie. 

Pentru România, intervalul de risc este între orele 10-17 începând din luna aprilie pănă la finalul lunii septembrie.