Prima felicitare de Crăciun a fost desenată de John Callcott Horsley, artist, desenator și pictor și totodată cel care a inventat și plicul în care se putea trimite prin poștă felicitarea sa de Crăciun. Felicitarea a fost realizată în anul 1843.  

Cum a apărut ideea pentru prima felicitare de Crăciun

Horsley a fost pictorul care a ales ideea și a pus-o în practică, dar cel care a venit cu ideea de bază de a se desena o felicitare de Crăciun a fost prietenul lui, Sir Henry Cole, directorul muzeului londonez Victoria și Albert.

Sir Henry a cumpărat modelul de felicitare de la Horsley și a comandat 1000 de bucăți care au fost vândute fiecare pentru un șiling, o sumă destul de bună la vremea respectivă, pe care și-o permiteau doar cei mai înstăriți.

Ce reprezenta felicitarea lui Horsley și cum au fost primele felicitări de Crăciun

În vremurile Victoriene, Horsley a ales o scenetă clasică, din lumea bună, cu o familie numeroasă stând la masa de Crăciun.

Mesenii sunt bine îmbrăcați, sunt veseli și grași, în mod evident reprezentativi pentru clasele sociale privilegiate ale Londrei.

Surprinzător este că, în centrul desenului putem vedea un băiețel de aproximativ 4 – 6 ani căruia I se dă să bea dintr-un pahar de vin roșu.

Felicitarea era formată ca o carte, cu două părți laterale care se închideau. Pe părțile laterale sunt desenate personaje din lumea bună care au grijă de cei sărmani, semn că și pe atunci Crăciunul însemna generozitate și grijă față de cei mai nefericiți.

Doar 18 felicitări din cele 1000 realizate de Sir Henry Cole sunt azi în diverse colecții din lume, iar una dintre ele a fost vândută la licitație, acum câțiva ani, pentru suma de 22.000 de lire.

Surprinzător este că, primele felicitări de Crăciun din epoca Victoriană, nu reprezentau deloc scenele Nașterii Domnului, bradul împodobit sau figura jovială a lui Moș Crăciun, cum o știm azi.

Erau desenate mai degrabă aspecte morbide, păsări moarte, oameni de zăpadă însângerați, poliști și infractori… tot felul de figuri stranii, deoarece macabrul reprezenta la vremea aceea o fascinație pentru publicul larg.

foto: wikipedia