Protejarea ficatului

În această perioadă, ficatul este suprasolicitat, pentru că trebuie să gestioneze încetinirea producției de progesteron și creșterea celei de estrogen. Pe măsură ce te apropii de menopauză, trebuie să ai grijă să îți menții ficatul într-o stare de sănătate optimă și poți face acest lucru cu ajutorul unor alimente și suplimente naturale, precum cele de mai jos:

  • Silimarina contribuie la reglarea nivelului de colesterol și la funcționarea normală a ficatului. O găsești în suplimente alimentare, de multe ori în combinație cu extrase naturale din plante precum anghinarea, care este bogată în flavonoide și ajută la protejarea celulelor hepatice împotriva îmbătrânirii premature, stimulând producția de bilă. 
  • Spirulina, o algă bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, are proprietăți hepatoprotectoare, fiind foarte eficientă în steatoză hepatică (boala ficatului gras). Spirulina ajută la regenerarea ficatului și la reducerea nivelului transaminazelor. Prezente în mod natural în ficat, aceste enzime în cantitate mare pot indica steatoza hepatică ori hepatita. 
  • Prin conținutul de acizi grași sănătoși, uleiul de cocos ajută la stimularea producției de bilă, ajutând ficatul să-și reducă volumul de muncă și să fie protejat de boli ori disfuncții. 
  • Ghimbirul este bogat în antioxidanți, care protejează celulele hepatice și stimulează producția de bilă. În plus, consumul regulat de ghimbir ajută la reducerea absorbției colesterolului în sânge și ficat. Ghimbirul nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de diabet și boli de sânge. 

Modificarea dietei

La premenopauză, limitarea activității digestive ar putea contribui la o mai bună stare de sănătate. Acest lucru presupune limitarea aportului de zaharuri concentrate, deoarece un dezechilibru al nivelului de glucoză din sânge poate provoca bufeuri. De asemenea, consumul de băuturi alcoolice sau de cofeina, mai ales pe stomacul gol, poate contribui la creșterea bruscă a glicemiei. Pe de altă parte, un aport suficient de proteine ​de calitate, precum cele provenind din carnea albă, ca peștele, ouă, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, ori vegetale, ca ciupercile și leguminoasele, pot ajuta la stabilizarea glicemiei.  Fructele, legumele, cerealele, leguminoasele și semințele oleaginoase sunt cele pe care trebuie să mizezi, pentru o mai bună asimilare. Nu uita de o bună hidratare, minimum 1,5 litri de lichide zilnic.

Stimularea glandelor suprarenale

Suprenalele sunt mici glande situate deasupra rinichilor, care au ca scop, printre altele, să producă, în perioadele de stres, cortizolul necesar organismului să reacţioneze. La menopauză, organismul reacționează prin creșterea temporară a producției de cortizol, în încercarea de a depăși dezechilibrul hormonal. Femeile foarte active, care au trecut prin lungi perioade de stres, ajunse la menopauză, vor suferi de oboseală, pierderi de memorie, dificultăți de somn, bufeuri, pentru că glandele suprarenale au fost deja mult solicitate. Uleiul de cocos combate stresul oxidativ și inflamația și ajută la reducerea volumului glandelor suprarenale. Din dietă nu ar trebui să lipsească cruciferele, ca varza, conopida, broccoli, și grăsimile sănătoase, ca cele din oleaginoase (migdale, nuci, fistic, caju etc.). Limitarea alimentelor procesate, de tip fast-food, și consumul zilnic de sucuri din fructe și legume verzi și colorate, pot fi, de asemenea, eficiente în stimularea glandelor suprarenale. Gestionarea stresului prin diverse metode, de la un duș călduț la somn de calitate și respirație corectă, poate, de asemenea, să ajute la combaterea oboselii glandelor suprarenale. 

Premenopauza poate fi și o etapă de introspecție privind identitatea și sensul vieții care urmează. Dacă ai momente de anxietate, nu ezita să apelezi la un specialist. Gestionarea problemelor în plan mintal și fizic în același timp poate fi cheia pentru echilibru în perioadele provocatoare.

Sursa foto: Freepik