Semne și simptome specifice pielii aspre

Pielea aspră se caracterizează prin lipsa de netezime și o textură rugoasă, deranjantă. Aceasta este deseori însoțită de un disconfort pronunțat, cum ar fi senzația că pielea se strânge sau pruritul (mâncărimea). Pielea aspră este uscată și deshidratată, așa că poate apărea descuamarea sau, în cazuri extreme, crăparea și formarea unor cruste. Ocazional, aceasta poate căpăta și un aspect iritat, marcat de semne de roșeață și inflamație.

Cauze și factori de risc

Pielea este extrem de sensibilă la factorii de mediu. Aceasta poate reacționa în momentul în care este expusă în mod repetat la soare fără protecție, dar se poate aspri și dacă intră în contact cu vântul, frigul sau cu apa foarte fierbinte. Chiar și atunci când îți petreci timp în încăperi foarte calde, unde nivelul de umiditate este foarte scăzut, stratul cutanat poate reacționa și se poate usca.

Însă, există și alți factori agresivi care pot fi asociați cu apariția pielii aspre și uscate. Este vorba despre săpunuri cu ingrediente puternice, detergenți, materiale cu textură mai puțin delicată sau alți agenți iritanți similari. Desigur, putem menționa și produsele cosmetice care conțin alcool sau alți compuși nepotriviți pentru pielea sensibilă. Pielea aspră este și un simptom des întâlnit în cazul unor afecțiuni cutanate, precum psoriazisul și dermatita atopică.

Odată cu înaintarea în vârstă, șansele de apariție ale pielii uscate cresc, deoarece producția de colagen din organism începe să scadă. De asemenea, riscul este mai crescut printre femei, mai ales după instalarea menopauzei, asociată cu schimbări cutanate și uscarea pielii.

Tratamentul pielii aspre

Cea mai bună strategie de îngrijire a pielii aspre este abordarea unei hidratări intensive. Persoanele care se confruntă cu astfel de probleme ar trebui să consume cât mai multă apă și să utilizeze produse cu formule bogat hidratante. Se recomandă creme și loțiuni cu o textură mai grasă, cu ingrediente hrănitoare. În cazul în care se confruntă cu afecțiuni cutanate specifice, ar trebui să aleagă produse speciale, care să ajute la ameliorarea simptomelor.

Totuși, în cazul acestor boli de piele, dar și dacă problemele persistă sau se înrăutățesc, se recomandă un consult de specialitate. Un dermatolog poate pune un diagnostic corect și poate recomanda un tratament specific, care să constea în unguente speciale.

Prevenirea pielii aspre

O regulă importantă în prevenirea apariției pielii aspre este evitarea factorilor declanșatori. Așadar, orice produse, materiale sau substanțe iritante ar trebui evitate, precum și dușurile și băile lungi și foarte fierbinți sau expunerea prelungită la soare, fără utilizarea protecției solare. Respectă rutina de îngrijire a pielii și alege doar produse care să ți se potrivească, fără ingrediente prea puternice sau agresive, precum alcoolul sau parfumurile.

Pielea aspră poate fi deranjantă și inestetică, dar o îngrijire potrivită te poate ajuta să o ții sub control. Nu sări niciodată peste etapa de hidratare zilnică și folosește produse delicate, care să ți se potrivească. Servește întotdeauna nevoile pielii tale și, dacă probleme persistă, nu ezita să ceri sfatul unui specialist.