1. Avantaje PFA: cheltui profitul fara justificari

O diferență importantă între Societatea cu Răspundere Limitată (SRL) și Persoana Fizică Autorizată (PFA) este modalitatea prin care poți accesa și cheltui profitul pe care îl generează afacerea ta. În cazul PFA-ului, profitul care rezultă din desfășurarea activității poate fi cheltuit de titular așa cum consideră de cuviință, fără să fie nevoit să justifice în vreun fel acest lucru. Totuși, acest lucru nu este valabil și pentru SRL. Profitul firmei de tip SRL este organizat sub formă de dividente, care nu se pot retrage din contul firmei oricând și oricum. Singurele metode prin care poți retrage bani sunt:

  • Sub formă de salariu;
  • Sub formă de dividente anuale sau trimestriale.

În anii trecuți, dividentele erau impozitate de stat cu 5%, însă de anul acesta impozitul a crescut la 8%. În plus, veniturile unui PFA sunt mai ,,bancabile”, ceea ce înseamnă că titularul are șanse mai mari de a obține un credit. 

2. Costuri mai mari de infiintare firma pentru SRL

Înființarea unui SRL este un proces mai laborios în comparație cu SRL-ul, deoarece necesită completarea mai multor documente pentru ca înregistrarea să fie considerată validă de Registrul Comerțului. Costurile de înființare pot depăși chiar și suma de 1.000 de lei în cazul unui SRL, însă există posibilitatea de a contacta o firmă specializată în infiintare firma, care îți poate oferi o ofertă avantajoasă de tipul costurilor zero la înființarea societății dacă achiziționezi un pachet de servicii de contabilitate de la ei. În acest fel, salvezi timpul pe care l-ai fi pierdut completând și depunând documente la Oficiul Registrului Comerțului, deoarece firma se ocupă de întreg procesul de înființare. În plus, ai parte de gestionarea componentei de contabilitate financiară a business-ului tău, de care ai fi avut oricum nevoie, potrivit legii. 

În mod normal, existența unui expert contabil este obligatorie din punct de vedere legal și presupune cheltuieli lunare crescute pentru un SRL, însă o companie specializată în înființarea societăților îți poate veni în ajutor la costuri corecte. Costurile sunt, însă, zero atunci când alegi să înființezi un PFA pe cont propriu. În plus, nu ești obligat să apelezi la un contabil, căci îți poți gestiona singur contabilitatea. Pentru această situație, există numeroase aplicații prietenoase cu utilizatorul, care te ajută să gestionezi profitul și cheltuielile. 

3. Stabilirea unui patrimoniu de afectatiune

Stabilirea unui patrimoniu de afectațiune are rolul de a te pune în control asupra ordinii în care drepturile și bunurile tale sunt afectate în caz de executare silită. Această practică este întâlnită în cazul PFA-ului, unde bunurile profesionale nu sunt separate automat de cele private. Prin intermediul patrimoniului de afectațiune realizezi o listă a bunurilor care sunt afectate primele de recuperările de creanțe, iar cele care sunt incluse în acest tip de patrimoniu sunt ultimele de pe listă. 

Din acest punct de vedere, SRL-ul este mai avantajos, deoarece activele profesionale sunt clar delimitate de cele private. Astfel, dacp optezi pentru SRL, nu este necesar să declari pe proprie răspundere care sunt bunurile ce au de suferit primele în cazul în care ți se aduce la cunoștință că ești executat silit. 

4. Restrictie la coduri CAEN- afla care forma este mai avantajoasa!

Activitatea afacerii tale este mai variată și îți dorești să te folosești de mai multe coduri CAEN? Află că, în cazul SRL-ului, nu există nicio restricționare în privința numărului de coduri pe care le poți utiliza. De asemenea, nu există restricții nici în privința numărului de angajați. În schimb, dacă optezi pentru înființarea unui PFA, dispui de maxim 5 coduri CAEN și ești restricționat la un număr maxim de 3 angajați dacă nu dorești să plătești contribuții la stat, pentru sănătate și pentru pensii.