În cazul în care în ultimul timp nu i-ai oferit mașinii tale atenția cuvenită, măcar acum, înainte de ITP, mergi cu ea în service pentru o revizie. Dacă știi că prezintă anumite probleme și nu iei măsuri, riști să fii respins la ITP și cu siguranță nu-ți dorești acest lucru. Hai să vedem ce e bine să știi despre Inspecția Periodică Tehnică.
La cât timp se face ITP-ul?
De la 1 ianuarie 2018 lucrurile s-au schimbat puțin. Mașinile cu o vechime de minim 12 ani trebuie supuse inspecției tehnice periodice în fiecare an, și nu o dată la doi ani cum era până la 31 decembrie 2017.
Termenul de valabilitate al ITP-ul este notat pe talonul mașinii. Cum se stabilește prima inspecție tehnică periodică? În funcție de data primei înmatriculări.
Așadar, în funcție de tipul de vehicul rutier deținut și de destinația acestuia, vorbim despre următoarele situații:
- Pentru motociclete, mopede, autovehicule cu trei roți și cvadricicluri, ITP-ul are valabilitate doi ani;
- pentru mașinile noi, ITP-ul este valabil 3 ani de zile;
- pentru mașinile cu o vechime mai mică de 12 ani, ITP-ul este valabil doi ani de zile;
- pentru vehiculele destinate transportului de persoane care au un număr maxim de 8 locuri, ITP-ul are valabilitate doi ani;
- pentru autovehiculele folosite pentru taxi, învățarea conducerii auto și închirieri auto, ITP-ul are valabilitate de doar 6 luni;
- ambulanțele au ITP-ul valabil doar un an;
- mașinile de transport marfă cu masă totală peste 3500 kg au ITP-ul valabil un an.
Lista poate continua aici. Dacă vrei detalii despre valabilitatea ITP-ului fiecărui tip de vehicul, atunci poți lua legătura cu cei de la ITP Bluline. Vorbim despre o stație ITP din Cluj în cadrul căreia te poți prezenta cu toată încrederea, atât timp cât ești sigur că mașina ta va trece inspecția cu brio.
Cum se desfășoară Inspecția Tehnică Periodică?
Trebuie să știi că la ITP, automobilul este verificat pe patru segmente și anume:
- nivel de poluare;
- sistem de frânare;
- verificarea sistemului de direcție și a suspensiilor;
- verificarea geamurilor și a gradului de vizibilitate oferit de faruri.
Cât te costă ITP-ul în 2023?
Prețul pentru ITP nu este standard. Fiecare stație de ITP, așa cum este și ITP Bluline din Cluj, poate practica ce prețuri dorește. Totuși, se păstrează o medie corectă pentru acest serviciu. Așadar, prețurile medii sunt următoarele, oriunde în țară:
- pentru motociclete – 100 de lei;
- pentru autoturism benzină sau GPL – 120 de lei;
- pentru autoturism motorină – 120 de lei;
- pentru autoturism 4×4 benzină – 150 de lei;
- pentru autoturism 4×4 motorină – 150 de lei;
- pentru autoutilitare – 160 de lei.
Se apropie acea dată din an când trebuie să te prezinți cu mașina la ITP? Ce riști dacă nu faci acest lucru? Ei bine, pe lângă faptul că îți pui propria viață în pericol, dar și a celor din jur, dacă ești prins de poliție vei primi o amendă usturătoare. Mai mult decât atât, îți va fi confiscat talonul, dar și plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Legea nu te iartă atunci când vine vorba de ITP, deci nu încerca să forțezi lucrurile!
De ce ai risca să fii prins când acum este mai ușor ca oricând să eviți cozile de la stațiile de ITP? Cum poți face acest lucru? Dacă ești din Cluj, la ITP Bluline îți poți face programare – tu alegi ziua și ora la care să îți duci mașina la ei, în funcție de disponibilitate. Accesezi itpbluline.ro, urmezi pașii pentru programare și uiți astfel de statul la cozi interminabile.
De ce acte ai nevoie la ITP?
Ei bine, atunci când te prezinți la ITP Bluline în Cluj, trebuie să ai asupra ta cartea de identitate, certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul), polița R.C.A. valabilă la data inspecției în original și cartea de identitate a mașinii (CIV) tot în original.
Vrei și mai multe detalii sau vrei o programare cât mai curând? Accesează itpbluline.ro.