Riscurile pentru sănătatea unui pacient diagnosticat cu obezitate sunt variate. Obezitatea crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. De asemenea, excesul de grăsime corporală poate provoca diabet, anumite tipuri de cancer, probleme respiratorii si probleme articulare.

Înțelegerea modului în care grăsimea corporală este distribuită la nivelul corpului influențează specificul schemei de tratament pentru obezitate, ce poate varia de la un caz la altul. Articolul de azi prezintă informațiile de baza privind tratamentele disponibile pentru pacienții obezi, esențiale pentru o îmbunătățire semnificativă a calității vieții acestora.

Care sunt principalele tipuri de obezitate? 

Există diferite modele de dispersie a depunerilor de grăsime corporală în corp, cu efecte diferite asupra sănătății. Tipuri de obezitate

Obezitatea abdominală centrală (androidă)

Poate fi cauzată de factori precum sedentarismul, fumatul, stresul sau lipsa unei educații alimentare. Se manifestă prin acumularea țesutului adipos în partea superioară a corpului. Pacienții diagnosticați cu acest tip de obezitate prezintă un risc ridicat de a dezvolta diferite alte afecțiuni asociate acestei probleme de sănătate, precum: 

  • diabetul zaharat;
  • dislipidemia;
  • ateroscleroza;
  • hipertensiunea arterială;
  • cancerul.

Obezitatea gluteofemurală

În cazul acestui tip de obezitate, grăsimea se acumulează în principal în zone ale corpului precum șoldurile, coapsele și fesele. Deși este asociată cu un risc mai mic de boli metabolice, comparativ cu obezitatea abdominală, poate totuși declanșa debutul unor probleme de sănătate precum varicele și celulita.

Ce factori pot influența distribuția grăsimii?

Anamneza și analizele de laborator specifice îi pot oferi specialistului în bariatrie mai multe informații esențiale, privind factorii ce influențează modul în care depunerile de grăsime sunt distribuite la nivelul organismului. Printre cei mai frecvenți se numără:

  • sexul: femeile tind să acumuleze mai multă grăsime în zona inferioară a corpului, în timp ce bărbații se confruntă mai mult cu depuneri semnificative pe abdomen;
  • fluctuațiile hormonale: excesul de hormoni precum estrogenul și testosteronul pot influența distribuția grăsimii în corp;
  • factorii genetici: predispoziția genetică poate determina zonele în care există mai multe șanse ca grăsimea să se acumuleze;
  • stilul de viață: alimentația dezechilibrată și sedentarismul pot favoriza acumularea de grăsime în anumite zone.

De ce este importantă stabilirea tipului de obezitate?

Stabilirea unui diagnostic, pe baza evaluărilor medicale amănunțite, este importantă pentru:

  • evaluarea riscurilor: diferitele tipuri de obezitate sunt asociate cu riscuri specifice pentru sănătate;
  • personalizarea tratamentului: înțelegerea distribuției grăsimii poate ajuta la personalizarea planului de tratament;
  • prevenirea complicațiilor: afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni respiratorii, afecțiuni hepatice, afecțiuni locomotorii, afecțiuni oncologice etc.  

Ce opțiuni există pentru diferitele tipuri de obezitate?

Schema de tratament pentru aceste probleme de sănătate poate include modificări ale stilului de viață și, în unele cazuri, medicație sau intervenții chirurgicale bariatrice:

Modificări ale stilului de viață

  • dietă echilibrată: reducerea consumului de zaharuri adăugate, făină albă și alimente procesate; creșterea consumului de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase (ulei de măsline, avocado); managementul cantităților de alimente / masă;
  • activități fizice regulate: cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate pe săptămână (mers pe jos, alergare, înot) și exerciții de întărire a musculaturii, efectuate de cel puțin de două ori pe săptămână;
  • somn suficient: 7-9 ore de somn pe noapte contribuie la reglarea hormonilor ce controlează senzațiile de foame și sațietate;
  • reducerea stresului: tehnicile de relaxare – yoga, meditația, respirația profundă – pot ajuta la gestionarea stresului, factor de risc pentru obezitate.

Intervenții medicale

În funcție de severitatea obezității și prezența altor afecțiuni medicale, medicul poate recomanda:

  • tratament medicamentos: pot fi prescrise medicamente ce reduc pofta de mâncare sau stimulează metabolismul;
  • proceduri chirurgicale: în cazuri extreme, atunci când alte opțiuni de tratament nu au oferit rezultatele scontate, se pot lua în considerare proceduri chirurgicale specifice: gastric sleeve (operație micșorare stomac), operația de montare a unui inel gastric, operația de montare a unui balon gastric.

Tratamentul pentru obezitate variază de la un caz la altul, în funcție de observațiile și aprecierile echipei medicale. Factori precum vârsta, severitatea problemei de sănătate și preferințele pacientului pot influența complexitatea schemei de tratament, în cazul unui diagnostic de obezitate abdominală sau obezitate gluteofemurală. 

Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă sfatul avizat al unui medic specialist. Dacă vrei să afli mai multe informații utile, privind dinamica tratamentelor pentru obezitate și rata de succes a acestora, te rugăm să te programezi pentru o investigație medicală amănunțită la Spitalul Memorial România!

SURSE: 

https://www.nhs.uk/conditions/obesity/treatment

https://www.healthline.com/health/obesity

https://www.nhlbi.nih.gov/health/overweight-and-obesity/treatment