1. Refolosește mâncarea rămasă
Felurile în care mâncarea rămasă poate fi transformată în altceva sunt surprinzător de multe. Cu toții știm despre „mămăliga prăjită” de a doua zi a bunicii, iar faptul că din pâine veche se pot prepara pesmet, crutoane sau bruschete nu e nici el un secret. Faptul că pizza este la origine un fel preparat din resturi e fals, dar pizza poate fi preparată din resturi. Poți îngloba în ea cantități mici de salam sau brânză, chiar și burgeri neconsumați. Caută pe net rețete și fii creativ(ă).
2. Hrănește animalele favorite
E adevărat, lucruri ca oasele de pui pot perfora căile digestive ale animalelor. Dar ideea că pisicile, câinii și alte animale de companie pot fi hrănite numai și numai cu mâncare specială, din magazinele specializate, este greșită. Există multe tipuri de hrană umană care nu numai că sunt sănătoase pentru animale, ci le și plac. Informează-te care sunt acestea, eventual la veterinar, în funcție de animalul favorit.
3. La restaurant, cere mâncarea neconsumată pentru acasă
Dacă în trecut asta putea fi considerat un semn de sărăcie sau zgârcenie, azi nu mai e cazul. În luna mai a acestui an a apărut o lege (numărul 49) care obligă restaurantele să ți-o ofere în ambalaje corespunzătoare, fără costuri suplimentare.
4. Dacă ai grădină, o instalație de compost e o idee foarte bună
E cea mai simplă modalitate de reciclare a hranei și vei obține un îngrășământ natural de cea mai bună calitate. Dacă ești priceput(ă) la bricolaj, caută pe Net informații despre felul cum poate fi realizată o astfel de instalație, e simplu. Dacă nu, în magazinele de specialitate de la noi se găsesc deja lăzi de compost. În ele intră, în principiu, toate resturile de mâncare care nu sunt oase, sâmburi sau coji de ouă. Vei fi surprins(ă) când vei vedea cât se micșorează sacul cu resturi nereciclabile.
5. Folosește congelatorul
Carnea sau fructele de mare își pot pierde din gust dacă sunt congelate. Dar nu același lucru se întâmplă cu multe dintre fructe și legume. Supa de pui poate fi și ea congelată fără să-și piardă gustul, ceea ce înseamnă că poți prepara o dată mai multă. Poți congela alimente care au stat mai mult în frigider, fiindcă nu se vor altera, dar o idee și mai bună e să le congelezi proaspete. Cele mai vechi și-au pierdut deja din calități înaintea congelării.
6. Vezi care sunt alimentele fără dată de expirare
Legile conform cărora toate alimentele împachetate aveau o dată de expirare sunt de domeniul trecutului. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a elaborat în urmă cu câțiva ani un nou sistem de etichetare, care împarte alimentele în două categorii: „A se consuma de preferință înainte de…” („best before”, în engleză”) și „a se consuma până la…” („use by”, în engleză). Lucruri ca pastele, unele sortimente de brânză, cafeaua nu devin toxice de la o anumită dată. Eventual, își pot pierde din gust. Ele au pe ambalaj mențiunea care include „de preferință”. Nu te vei intoxica dacă le consumi după data inscripționată.
7. Caută în magazine marfa aflată în apropierea termenului de expirare
Dacă e vorba de alimente cu dată de expirare, cele aflate în preajma acestuia nu au nici o problemă pentru consumul uman. Termenele sunt oricum stabilite cu o marjă de siguranță mare, iar multe dintre alimentele din categoria „vânzare rapidă” sunt la fel de gustoase ca în prima zi. Prețul redus e un avantaj în plus.
8. Nu face cumpărături când ți-e foame
E un sfat bătrânesc, care poate fi aplicat și la risipa alimentară. Cu toții știm că atunci când ne e foame, tindem să fim tentați de mai multe produse și să cumpărăm mai mult. Și nu e vorba numai de cantități, ci și de lucruri cu care ajungem să ne întrebăm ce vom face odată ce suntem sătui. O listă făcută cu discernământ în avans ajută mult.