Ochelarii fără ramă reprezintă o inovație în materie de design, care îmbină funcționalitatea cu estetica. Află prin ce se caracterizează aceștia și care sunt principalele avantaje, respectiv dezavantaje ale lor. Mai mult, iată câteva criterii esențiale de care să ții cont în procesul de selecție a cadrului și a lentilelor de vedere potrivite pentru domeniul construcțiilor. 

Ce sunt ochelarii fără ramă?

Dacă îți dorești o modalitate discretă și confortabilă pentru corectarea problemelor de vedere sau pentru protejarea ochilor împotriva razelor UV ale soarelui, alege ochelari fără ramă. Lentilele sunt prinse cu capse sau cu șuruburi direct de brațele cadrului și de puntea nazală. Există o varietate de modele și forme, astfel încât să găsești ușor perechea potrivită pentru tine, în funcție de forma feței, de preferințe și de context – purtare la muncă, în timpul liber, la evenimente etc. 

Avantajele ochelarilor fără ramă

Ochelarii fără ramă sunt populari datorită multiplelor avantaje oferite, printre care se află:

  • confortul sporit – lipsa ramei clasice înseamnă o greutate mai mică a ochelarilor și mai puțină presiune pusă pe nas și urechi;
  • design discret – ochelarii fără ramă nu atrag atenția și sunt potriviți pentru orice mediu, inclusiv pentru cel business;
  • câmp vizual mai larg – ramele nu obstrucționează privirea periferică, avantaj major pentru conducătorii auto sau pentru lucrătorii în construcții;
  • cost de achiziție mai mic față de ramele complete.

Dezavantajele ochelarilor fără ramă

Pentru că nu au un cadru în jurul lentilelor, ochelarii fără ramă pot fi mai fragili decât modelele tradiționale. Cu toate acestea, poți opta pentru modele durabile, cu brațe și punte nazală din titan sau oțel inoxidabil și lentile de vedere, cu protecție pentru calculator sau de soare din policarbonat.

Cum să alegi ochelarii de vedere potriviți pentru domeniul construcțiilor?

Lucrătorii din domeniul construcțiilor sunt expuși la diverși factori de risc care pot afecta ochii. Prin urmare, este esențial ca ramele și lentilele să fie rezistente la zgârieturi, la lovituri și la spargere. Totodată, este necesară purtarea ochelarilor de protecție la praf, substanțe iritante, așchii metalice sau alte obiecte care pot provoca leziuni oculare.

Dacă lucrezi în aer liber, este esențială protejarea ochilor împotriva razelor UV. Pentru persoanele care sunt angajate la birourile firmelor de construcții, recomandăm ochelarii fără ramă sau un alt model discret, care să denote profesionalism.

Criterii pentru alegerea ochelarilor de soare

Cel mai important rol al ochelarilor de soare este protecția oferită ochilor împotriva razelor ultraviolete. Pentru a alege perechea potrivită, ia în considerare: categoria filtrului UV, care trebuie să fie în conformitate cu anotimpul și condițiile meteo, dimensiunile lentilei, confortul oferit de rame, forma și estetica. 

Ochelarii fără ramă reprezintă o opțiune modernă și discretă de corectare a problemelor de vedere sau de protecție împotriva razelor UV ori a luminii albastre emise de dispozitivele digitale. Ia în calcul atât avantajele, cât și dezavantajele acestora, înainte de a face o alegere. 

Sursă foto: shutterstock.com