Ce este oxitocina și cum ajută nașterea ?

Oxitocina este un hormon natural care stimulează începerea sau amplificarea contracțiilor uterine în momentul nașterii și stimulează lactația după naștere.

Când momentul în care bebe urmează să vină pe lume se apropie, creierul transmite un semnal care eliberează această substanță pentru a ajuta procesul să fie mai eficient, mai rapid și cu mai puțină durere.

Oxitocina mai este cunoscută și sub denumirea de „hormonul iubirii”, care alături de prolactină, denumit și „hormonul matern”, susțin alăptarea și starea mamei de echilibru după naștere.  

Ce rol are oxitocina naturala în travaliu și după naștere?

Imediat după primul semn de naștere, acest hormon este eliberat constant și treptat în organism, tocmai pentru ca travaliul să se desfășoare normal, fătul să coboare lin, iar colul să se dilate progresiv. De asemenea, el o susține psihic și emoțional pe mamă, mai ales atunci când contracțiile devin mai dese, mai dureroase și mai intense. 

În mod normal, dacă travaliul nu este perturbat din exterior, mama nu intră în panică sau nu se apar complicații, oxitocina eliberată natural este suficientă pentru a duce nașterea naturală la bun sfârșit, inclusiv pentru expulzia fără intervenții medicale a placentei.

Nașterea indusă: când și de ce e nevoie să i se administreze oxitocină mamei?

Există anumite împrejurări excepționale care impun administrarea acestui hormon prin perfuzii.

Doar medicul poate lua o astfel de decizie de administrare oxitocină în travaliu, atunci când constată că mama sau copilul sunt în pericol, iar expulzia trebuie să aibă loc în siguranță și cât mai repede.

Este considerată o procedură de urgență, iar printre situațiile care cer procedura se numără:

  • Lipsa contracțiilor, deși membranele s-au rupt;
  • tensiunea arterială a fătului este mare, există risc de diabet gestational etc.
  • există o infecție a uterului;
  • nu mai este lichid amniotic sau este prea puțin;
  • placenta îmbătrânită sau deteriorată;
  • copilul pare prea mare sau nu crește cum ar trebui.

În foarte multe cazuri, nașterea indusă nu este eficientă, iar expulzia nu are loc pe cale naturală. Următorul pas este cezariana de urgență, care se face pentru a salva viața mamei și a bebelușului.

Un mod natural și ușor de a crește nivelul de oxitocină după expulzie

După ce are loc expulzia fătului, în maxim 40 de minute are loc și expulzia placentei (care nu are nevoie de intervenții medicale), deci uterul trebuie să rămână în contracții. Pentru ca placenta să „se nască” lin și fără dureri, nivelul de oxitocină trebuie să fie în continuare activ pentru a menține contracțiile.

Cel mai ușor mod de a susține secreția oxitocinei este atașarea copilului la sân imediat după naștere, piele pe piele, măcar până placenta este expulzată în totalitate,

Bebelușul va beneficia de contactul cu mama lui, va ajuta pornirea lactației prin eliberarea colostrului, ceea ce va susține secreția naturală a oxitocinei.

Procesul nașterii se încheie natural și armonios atunci când placenta a fost expulzată, cordonul ombilical a  fost tăiat după minim 25 de minute de la naștere, iar bebelușul a adormit la sânul mamei. 

Mai multe informații despre nașterea naturală și Ora Magică sunt pe dittadepner.ro.