Legendele din acele vremuri și evangheliile apocrife sporesc misterul care îi înconjoară pe cei trei magi. Se spunea să stăpâneau taine grele din lumea magiei și că știau să citească în mersul astrelor. Erau bogați și cunoscuți, mulți regi le cereau sfatul și puțini ar fi avut curajul să le nesocotească puterea.

Blestemul aurului

Melchior era bătrân și împovărat de plete albe, dar stăpânea bogății nemăsurate. Se zvonea că avea un palat înțesat de aur și mătăsuri, cu podoabe scumpe aduse din tărâmuri îndepărtate. Jurase din tinerețe, când își pierduse părinții de foamete, că va aduna cândva cele mai mari bogății, iar de atunci căuta neîncetat focul sacru care putea transforma orice obiect în aur. Învățase toate tainele vracilor din vremea sa, studiase matematica și astrologia, cunoștea vrăji uimitoare, dar puterea aurului nu o găsise niciodată. În schimb, salvase o mulțime de oameni cu leacurile lui și bogăția se adunase singură la ușă.

Visul de a fi zeu

Al doilea mag, vestitul Gaspar, era tânăr și frumos ca un zeu. De mic fusese destinat magiei și transforma lucrurile din jurul lui cu puterea minții. Învățase tainele magiei, stăpânea ploaia și vântul și putea schimba oricând destinul oamenilor care îi cereau ajutorul. Dar avea un singur dor, să cucerească nemurirea pe care doar zeii o stăpâneau. Oricât încercase să găsească un răspuns, nimic nu îl ajutase, dar aflase că poporul lui Israel aștepta să vină pe pământ fiul Dumnezeului lor și să aducă lumina mântuirii. Din acel moment, Gaspar căutase neîncetat semnele, iar steaua care a răsărit la Betleem i-a arătat calea.

Ispita nemuririi

Marele vraci Baltazar era iscusit în toate și stăpânea bolile cele grele, pentru care avea multe leacuri. Veneau oamenii suferinzi la el și plecau mai liniștiți și mai întremați, alții vindecați de-a binelea, alții încrezători că vor putea răzbate peste dureri. Niciodată nu întorcea spatele cuiva, fie că era sărman, fie că avea răsplată generoasă pentru vrăjile sale. Cu toate acestea, într-o zi neagră și plină de suferință, Baltazar și-a pierdut soția, care a murit într-o clipă, fără să înțeleagă de ce. De atunci a început să caute înebunit un leac împotriva morții ca să-și salveze fiica. Ar fi vrut ca ea, cea mai mare dragoste care îi rămăsese, să nu cunoască niciodată moartea, să trăiască veșnic tânără și sănătoasă.

Steaua, semnul așteptat de magi pentru visurile lor îndrăznețe

Când lumina strălucitoare a stelei s-a văzut peste ținuturile Persiei, împăratul i-a chemat pe magi să îi descifreze taina. Când razele ei s-au îndreptat spre tărâmurile evreilor, ei au știut că este un semn trimis de Dumnezeu și că Mesia pe care îl așteptau le va împlini visurile. Se spune că toți trei au renunțat la puterile lor magice și că au propovăduit în lume mesajul lui Iisus. Iar, la sfârșitul vieții, s-au întâlnit în apropiere de Ierusalim, la marginea deșertului, să întâmpine moartea împreună.

foto: Închinarea magilor/mozaic de Edward Burne-Jones (123rf.com)