Menopauza a dat naștere, în timp, unei serii de mituri, în care am ajuns să credem. Și asta numai pentru că le-am tot auzit, în diferite etape ale vieții, fie acasă, pe linie maternă, fie de la femei de încredere din anturajul apropiat. E drept că nu ai cum să privești cu ochi buni ceva despre care știi că îți dă stări dintre cele mai neplăcute. Bufeuri, stări depresive, nervozitate, insomnii, dureri, uscăciune vaginală, dereglări hormonale… Și sunt doar câteva dintre ele. Totuși, important de știut este faptul că nu trebuie să treacă fiecare femeie prin așa ceva.

Ți-e frică de menopauză?

Chiar nu trebuie să fii speriată. Menopauza nu e decât o altă etapă importantă în viață. E momentul de răscruce al trecerii de la perioada fertilă la cea sterilă. Prin urmare, în afara faptului că nu mai poate aduce pe lume copii și nu mai are menstre, femeia e perfect normală, sănătoasă, capabilă să-și trăiască viața la fel ca și până atunci. Mama, bunica, mătușa, vecina sau cine știe care altă doamnă tind să exagereze când vine vorba despre această trecere. E foarte adevărat că schimbările hormonale pot declanșa diverse simptome. În general, în jurul vârstei de 45 de ani, uneori chiar mai devreme, încep să apară dereglări ale ciclului. Și asta pentru că are loc și o încetinire a funcțiilor hormonale, numită climacteriu. De aici și posibilele semne pe care ar trebui să le luăm în seamă: bufeuri, depresii, insomnie, dureri de oase, migrene, incontinență urinară, disconfort în timpul actului sexual, uscăciune vaginală, palpitații, hipertensiune, modificări ale formei și consistenței sânilor. Pentru a nu se agrava astfel de stări, trebuie să dăm fuga la medic. Chiar există soluții, fără să ne îmbuibăm cu hormoni.


Cu dragostea… cum stai?
Una dintre cel mai des întâlnite probleme ale femeilor care se apropie de menopauză este viața sexuală. Rușinea și teama de a fi ridiculizate sunt principalele cauze pentru care femeile evită acest subiect. Or, relația de cuplu joacă un rol foarte important în menținerea stării de bine și a echilibrului hormonal. E drept că, din cauza nivelului mai scăzut de estrogen, vaginul nu se mai lubrifiază la fel de bine, devine mai sensibil, motiv pentru care, în timpul actului sexual, pot apărea neplăceri ce duc, în timp, la pierderea apetitului. Pe de altă parte, dorința crește. Tot ce trebuie să faci este să discuți deschis atât cu partenerul de viață, cât și cu medicul de specialitate.

Ce ai de făcut
De obicei, medicii recomandă un set de analize pentru a afla dacă ai nevoie de un tratament de înlocuire a hormonilor sau nu. În general, setul de teste include: anamneza și examinarea fizică, prelevare de țesut cervical, mamogramă, analize de sânge, test al densității osoase. În funcție de rezultate, se prescrie tratamentul potrivit și se oferă sfaturi utile. Atenție! Un aport sporit de calciu și activitatea fizică zilnică sunt primordiale pentru un trai fericit la menopauză. Mai mult decât atât, există pe piață și produse special concepute pentru această perioadă sensibilă. Spre exemplu, Fitterman Pharma a dezvoltat o gamă completă de produse:

Mastrelle Meno I calmează simptomologia specifică menopauzei fără hormoni de niciun fel. Ameliorează bufeurile și transpirațiile nocturne, combate oboseala, tulburările de somn, neliniștea și iritabilitatea.

Mastrelle Meno II restabilește echilibrul hormonal la menopauză. Susține sănătatea sistemului osos, protejează sistemul cardiovascular și îmbunătățește elasticitatea pielii și fortifică părul.

Mastrelle Madame 45+ gel vaginal previne și tratează uscăciunea vaginală cauzată de deficitul de estrogeni la menopauză.

Ostart Plus este un produs complex. Acesta se recomandă în perioadele de pre și postmenopauză, caracterizate prin pierderi de minerale și de masă osoasă.