Menopauza produce reducerea semnificativă a producției de hormoni feminini, de estrogen și progesteron. Drept urmare, femeile sunt nevoite să facă față unor simptome neplăcute, greu de gestionat. Pentru reducerea lor, medicii recomandă terapia de substituție hormonală, care este adaptată nevoilor pacientei.
Terapia de substituție hormonală – Soluția rapidă pentru simptomele menopauzei
La unele femei, menopauza poate fi mai greu de suportat, din cauza simptomelor foarte neplăcute. Multe femei se plâng de chinul menopauzei, ce include simptome precum:
- Bufeuri, migrene, dificultăți de concentrare
- Depresie, modificări ale funcției sexuale, creșterea în greutate
- Iritabilitate, anxietate, oboseală crescută, dispoziție rea
- Dureri de mușchi și articulații
- Sensibilitate a sânilor, balonare, incontinență urinară.
Majoritatea experților recomandă această terapie chiar la apariția primelor simptome ale menopauzei. Acestea se datorează faptului că nivelul de estrogen fluctuează și scade destul de mult. Acest hormon contribuie la rezistența oaselor și influențează și temperatura corpului.
Cu terapia de substituție hormonală se ameliorează simptomele menopauzei și perimenopauzei. Acest lucru este confirmat și de Dr Ioana Iordache de la Sphera Clinic, medic specialist de obstetrică-ginecologie, ce are competențe de histeroscopie, tratamentul infertilității cuplului, reproducere umană asistată și ultrasonografie.
Terapia oferă și o serie de beneficii suplimentare, ajută în protejarea sănătății creierului și are un impact pozitiv asupra părului și pielii. Ingredientul principal este estrogenul, despre care cercetătorii au arătat prin studiile lor, că afectează tractul reproducător, tractul urinar, vasele de sânge, inima, creierul, mușchii, oasele, sânii, părul și pielea. Descoperirile în acest domeniu au fost mari, ele au subliniat faptul că terapia hormonală a scăzut riscul de boli de inimă și alte afecțiuni.
Menopauza este asociată și cu efecte adverse ale lipidelor din sânge, dar și cu o creștere a colesterolului total. În opinia experților, deficitul de estrogen este cauza creșterii colesterolului din sânge, în timpul menopauzei. Astfel, apar și tulburări ale profilului lipidic la femeile aflate la menopauză, fapt ce poate crește riscul de ateroscleroză (îngroșarea pereților arteriali prin acumularea de plăci de aterom la nivelul lor).
Pentru reducerea nivelului de colesterol în timpul menopauzei se recomandă consumul de alimente bogate în fibre, care ajută în procesul de digestie. Fibrele se leagă de colesterol și facilitează eliminarea acestuia din organism. Medicii nutriționiști recomandată diete, care includ alimente bogate în fibre, precum: orez, paste, cereale integrale, fasole, țelină, morcovi, roșii, salate. De asemenea, ei recomandă și consumul de fructe, zilnic: mere, pere, zmeură, afine, kiwi, mango, fructe uscate. Alte sfaturi sunt: nu trebuie mâncat în exces, este bine de evitat produsele fast-food și consumul frecvent de carbohidrați.
Pentru a avea un nivel sănătos de colesterol în perioada de menopauză, contează și aportul de fitoestrogeni, care restabilesc echilibrul hormonal din organism. Femeile pot utiliza suplimente de fitoestrogeni care ajută la gestionarea simptomelor menopauzei, a bufeurilor și transpirațiilor nocturne.
Nivelurile reduse de estrogen după menopauză pot duce la obezitate, modificări ale tensiunii arteriale, factori de coagulare a sângelui, diabet, metabolismul glucozei. Există dovezi pentru un efect protector al estrogenului împotriva bolii coronariene, care se bazează pe 30 de studii efectuate în ultimele două decenii. Acestea arată o scădere cu 40% a riscului de boală coronariană pentru femeile care fac tratament cu estrogen și progesteron, comparativ cu femeile care nu au luat niciodată acești hormoni.
Pentru a gestiona simptomele menopauzei, medicii recomandă femeilor să ia vitamine, să facă exerciții fizice și să doarmă suficient. Alături de aceste recomandări, terapia de substituție hormonală poate fi de ajutor, pentru a compensa lipsa de estrogeni din organism care au încetat să se producă. Această terapie poate reduce riscul de apariție a altor manifestări ale menopauzei, care pot fi mai greu de suportat.