Scopul medicinei sportive este să asigure prevenția și tratamentul injuriilor cauzate de efortul fizic, dar și a asigura planul exercițiilor pentru menținerea sănătății, medicamentele indicate în diverse afecțiuni și recomandări privind nutriția și antrenamentele.
Fasceita plantara este unul dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la medicul specialist în medicină sportivă și reabilitare.
Apare cu precădere la alergători, dar frecvent se confruntă cu aceasta și persoanele supraponderale. Face parte din spectrul de afecțiuni ce alcătuiesc sindromul piciorului dureros.
Această patologie se manifestă prin durerea în talpă, mai mult afectând călcâiul. Pacienții acuză dureri mai ales dimineața, dar poate apărea oricând, însă, de multe ori, cedează după mers prelungit și se intensifică din nou după o perioada de repaus.
Ea este produsă de o inflamație cu degenerarea fibrelor de colagen ce alcătuiesc fascia plantară (ligamentul întins de la călcâi la degetele de la picioare, alcătuind arcul plantar).
De ce apare fasceita plantară?
De multe ori, nu există o cauză evidentă, însă anumiți factori pot contribui, precum:
-vârsta între 40-60 de ani
-obezitatea
-anumite forme anatomice ale piciorului, cum ar fi piciorul plat sau arcul plantar adânc, dar și anumite modele anormale de mers/ pășit
-anumite tipuri de exercițiu fizic, ce pun presiune pe călcâi, îndeosebi alergatul pe distanțe lungi, baletul, dansul aerobic
-ocupațiile care presupun statul în picioare perioade îndelungate
Care pot fi complicațiile fasceitei plantare?
Durerea cronică la nivelul călcâiului se poate instala atunci când nu tratăm la timp această afecțiune.
De asemenea, această durere constantă predispune la modificările mersului pentru a o ameliora și, în timp, pot apărea probleme la nivelul piciorului, genunchiului, șoldului sau spatelui.
Cum diagnosticăm fasceita plantară?
Este o afecțiune ușor de diagnosticat clinic, pe baza discuției cu pacientul și a unui examen fizic, centrat pe identificarea sensibilității/ durerii la nivelul piciorului. Uneori, pot fi recomandate investigații imagistice, cum ar fi radiografia sau RMN-ul, când există și alte suspiciuni ce trebuie excluse.
Tratamentul fasceitei plantare
Formele ușoare, de multe ori, se recuperează spontan și nu necesită tratament, sau pot fi recomandate metode conservatoare, cum ar fi aplicarea locală de gheață, exerciții de întindere și repaus de la activitățile ce provoacă durere sau pot agrava afecțiunea.
Inflamația și durerea sunt reduse de medicația antiinflamatoare standard, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul.
Pe lângă aceasta, terapia fizică este extrem de importantă, însemnând exerciții speciale pentru întinderea fasciei plantare și a tendonului lui Ahile și pentru întărirea musculaturii gambei. Anumite cazuri pot beneficia de aplicarea unor benzi elastice pentru susținerea gleznei și a piciorului.
Există, de asemenea, atele recomandate a fi purtate pe timpul nopții, pentru a menține o poziție de întindere a tendonului în timpul somnului. Ortezele sunt utile pentru a susține arcul plantar și a distribui în mod egal presiunea la nivelul piciorului,
Foarte rar poate fi necesar tratamentul mai avansat, de exemplu injecțiile locale cu corticosteroizi pentru ameliorarea unei dureri severe, terapia extracorporeală cu unde de șoc, ce promovează vindecarea, tehnici minim invazive de reparare a țesutului sau chiar intervenții chirurgicale pentru a detașa fascia plantară de pe osul călcâiului, ca metodă de ultimă intenție, atunci când restul tratamentelor au eșuat.
Indicații și remedii pentru acasă
Există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a ameliora durerea în fasceita plantară:
-scăderea ponderală, deoarece obezitatea pune presiune enormă pe articulații și fascie și agravează afecțiunea
-schimbarea pantofilor de mers sau alergat, mai ales când sunt uzați, cu unii comozi, cu toc mic-moderat, cu susținere adecvată a arcului piciorului și cu o bună amortizare în timpul pășitului.
-evitarea mersului și alergatului pe distanțe lungi și optarea pentru alte sporturi atunci când este posibil, cum ar fi înotul.
-aplicarea locală de gheață pe durate scurte (10-15 minute de 2-4 ori pe zi) pentru reducerea inflamației. Rularea pe podea, sub talpă, a unei sticle mici pline cu gheață poate fi o opțiune excelentă de masaj
-exercițiile de stretching pentru talpă și tendonul lui Achile.
Kinetoterapia este o metodă extraordinară ce ajută în ameliorarea fasceitei plantare, terapeutul îți va recomanda câteva exerciții special destinate pentru această afecțiune. Colaborarea dintre medicina sportivă și fiziokinetoterapie este esențială în tratarea fasceitei plantare.
Dr. Cătălin Colț este medic specialist în Medicină Sportivă in Cluj-Napoca și vă așteaptă pentru prevenția, diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni generate de activitatea fizică, dar și reabilitarea după accidentări.
Acesta realizează consultația pacienților, dar și eliberarea avizelor medico-sportive sau avizului apt efort fizic, necesar unei game largi de concursuri și examene. Tot în competența domnului doctor intra și analiza compoziției corporale cu ajutorul impedanței bioelectrice.
Vă așteptăm cu drag la Clinica Physiomedica din Cluj-Napoca pentru a vă menține sănătoși, activi fizic, cu performanțe sportive deosebite.
Fă sport în siguranță, apelează la clinica Physiomedica din Cluj-Napoca!