Trendul materialelor inteligente

Industria modei este într-o continuă evoluție, fapt ce a adus o combinație de tehnologie și stil în garderoba fiecăruia. Materialele inteligente reprezintă un salt revoluționar în designul vestimentar, aducând îmbunătățiri semnificative atât în aspectul estetic, cât și în funcționalitatea hainelor. Acestea sunt integrate cu tehnologii avansate care permit adaptarea la mediu, monitorizarea stării de sănătate și interacțiunea cu purtătorul. O caracteristică remarcabilă a materialelor inteligente este capacitatea lor de a reacționa la schimbările de mediu. De exemplu, textilele care se adaptează la temperatura ambientală oferă o experiență de confort personalizată.

Monitorizarea sănătății și țesături antimicrobiene

Ultimii ani au fost unii în care s-au înregistrat schimbări semnificative. Noile tehnologii sunt tot mai des utilizate în toate domeniile, de la industria auto, prin apariția vehiculelor autonome, până la divertisment care oferă platforme de jocuri online, cum ar fi pariuri NetBet (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18). Moda materialelor inteligente a introdus pe piața vestimentară textile integrate cu senzori capabili să măsoare parametri precum ritmul cardiac, nivelul de stres și chiar calitatea somnului. Aceste inovații nu numai că adaugă o dimensiune utilă, ci și transformă hainele în instrumente de conștientizare și îngrijire personală. De asemenea, au apărut materiale cu proprietăți antibacteriene, care pot inhiba dezvoltarea bacteriilor și a mirosurilor neplăcute, menținând îmbrăcămintea proaspătă pentru o perioadă mai lungă de timp. Acestea sunt frecvent utilizate în lenjeria intimă și în îmbrăcămintea sportivă. 

Alte tipuri de țesături inovative

Există țesături hidrofobe, care resping, apa sau hidrofile, care absorb rapid umiditatea, dar cele mai spectaculoase sunt cele fotonice și fotocrome. Țesăturile fotonice sunt materiale care reacționează la lumină și pot crea efecte luminoase sau reflexii atunci când sunt expuse la surse de lumină. Sunt folosite în designul de haine de seară și în costume de scenă pentru a crea un impact vizual puternic. Spre deosebire de acestea, țesăturile fotocrome reacționează doar la lumina UV, schimbându-și culoarea în funcție de expunerea la soare. Demne de menționat sunt și materialele autoregenerabile care au capacitatea de a-și reveni la forma inițială după ce au fost supuse la deformare, utilizate, de obicei, pentru sportivii de performanță.

Primul material cu răspuns stimulativ

Cercetătorii de la Universitatea Waterloo au creat un material, primul de acest fel, care răspunde atât la căldură cât și la electricitate. Noul material nu numai că își schimbă culoarea și forma în funcție de cei doi stimuli, dar poate reveni la forma inițială după îndepărtarea acestora. Pentru a conferii țesăturii capacitatea de schimbare a culorii au fost țesute fire suplimentare cu capsule microcosmice alături de cel din oțel inoxidabil, conductiv

electric. Atunci când se încălzește, acest înveliș exterior devine translucid, lăsând să se vadă stratul interior de culoare. În momentul răcirii, acesta devine opac, iar materialul își recapătă culoarea inițială. Datorită calităților sale, noul material poate interacționa cu mediul înconjurător pentru a monitoriza ecosistemele fără a le deteriora.