Revoluția telefoanelor mobile

Rețeaua 5G a fost primită ca o mare provocare de producătorii de telefoane inteligente, dar reacția generală a fost una pozitivă. Toți marii producători, dar nu numai ei, au scos pe piață în 2020 și în 2021 telefoane compatibile cu varianta 5G. Unele dintre ele, cum este cazul modelelor s20, vin cu soluții care depășesc orice așteptări în ceea ce privește performanțele. 

Nu trebuie omis faptul că existența unei concurențe acerbe pe piața producătorilor de telefoane mobile aduce beneficii reale clienților, care vor avea acces la produse foarte bune, mai fiabile și mai inteligente, al căror preț va fi din ce în ce mai accesibil. 

Telemedicina, soluția viitorului

Despre beneficiile pe care le poate aduce telemedicina se vorbește de mai bine de 20 de ani, dar niciodată până la criza globală provocată de pandemia de COVID 19 avantajele acestui mod de interacțiune virtuală, între pacient și medic, nu au fost mai evidente. Se spune, pe bună dreptate, că pandemia a fost cea care a impulsionat dezvoltarea tehnologiei 5G.

Folosind spectrul de undă milimetrică (mmWave), 5G poate furniza o viteză de descărcare teoretică de 20 gigabiți pe secundă, comparativ cu mai puțin de doi gigabiți pe secundă în varianta 4G. Aceasta înseamnă o îmbunătățire de zece ori a performanței. Din punct de vedere medical, asta poate însemna nu doar monitorizarea pacienților și consultații de la distanță, ci și îmbunătățirea asistenței medicale la domiciliu și, curând, operații la distanță. Nu există încă săli de operație unde să lucreze roboți ghidați prin rețeaua 5G, dar este doar o chestiune de timp.

Transfer de date în timp real

Criza sanitară a probat cât de vitală este comunicarea virtuală. Datorită serviciilor de internet, lumea a continuat să funcționeze în ciuda situației provocate de pandemie. Unele dintre problemele frecvente pe care le-am avut fiecare dintre noi, în măsură mai mare sau mai mică, în perioada în care interacțiunea virtuală era singura cale de comunicare, au fost imposibilitatea de conectare la internet, traficul de date lent și așa mai departe. 5G elimină toate aceste complicații și face din comunicare și interacțiunea umană virtuală o soluție accesibilă oricui, oriunde pe planetă și chiar dincolo de spațiul atmosferic. Tehnologiile 5G pot debloca fluxul de informații digitale și pot transforma orice transfer de date într-unul în timp real.

Niciodată ca până acum tehnologia nu a avut un impact social mai mare ca acum. 5G permite învățarea virtuală și educație digitală la un nivel fără precedent, lucru la distanță, dar și agricultura de precizie, finanțe sigure, transport și mobilitate urbană, vehicule autonome și o infrastructură globală de transport, inclusiv utilizarea deșeurilor și reducerea emisiilor de carbon. Sau, mai simplu spus, 5G va impulsiona economia tot așa cum s-a întâmplat ca atunci când au fost descoperite roata, motorul cu aburi și energia electrică. 

Nu este vorba doar despre viteză

Tehnologia 5G nu este doar despre viteză. Posibilitatea de a realiza intervenții chirurgicale cu brațe robotice, comandate de la distanță, este doar unul din nenumăratele beneficii. La aceasta se adaugă case inteligente, siguranța transportului, localizarea facilă a poziției copiilor, persoanelor în vârstă sau a animalelor de companie, precum și eficientizarea traficului urban, care va implica mijloace de transport autonome. Această tehnologie oferă posibilitatea de a reacționa, în timp real, la situațiile din trafic, la nivelul unui întreg oraș, cu scopul de a reduce aglomerația și, implicit, poluarea.

5G înseamnă realitate virtuală, cu toate oportunitățile pe care aceasta le aduce, de la home  entertainment până la posibilitatea de a studia oferită elevilor și studenților.  

Noua rețea înseamnă o securitate ridicată la un nivel fără precedent al transferului de date, la care se adaugă un consum mai mic de energie pentru un volum de informații de câteva zeci de ori mai mare.

Se cuvine spus că 5G nu aduce prejudicii mediului și sănătății, iar pentru ca omenirea să beneficieze cu adevărat de avantajele noului sistem, este necesară o perspectivă de ansamblu la care să participe atât domeniul privat, cât și cel public, dar și identificarea tuturor oportunităților pe care noua tehnologie le poate oferi. 

Sursă foto: Shutterstock.com

(P) MATERIAL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU EVOMAG