Diferența dintre grupuri și echipe de lucru
Pentru început, va trebui să înțelegi că între grupuri și echipe există o diferență majoră. Grupurile se pot forma în orice circumstanță: grupul de prieteni cu care ieși în fiecare weekend în oraș, grupul de oameni cu care mergi in city break, grupul de persoane cu care urmezi un curs de dans etc. Pe de altă parte, putem considera că un grup este și o echipă doar dacă membrii săi se ajută între ei, cu scopul de a îndeplini un obiectiv comun, în cazul nostru: obiectivul organizației.
Sfaturi și strategii de urmat în managementul echipelor de lucru
Acum știi care este diferența dintre grup și echipă, ceea ce înseamnă că ne putem îndrepta atenția asupra unui concept de care ai tot auzit în ultima perioadă: managementul echipelor. În sens larg, acest concept nu înseamnă doar recompensarea și stimularea angajaților. Orice lider trebuie să cunoască și să pună în practică anumite strategii de management pentru a conduce echipa pe drumul spre succes. Iată câteva dintre acestea:
Comunicarea este cheia
Modul în care alegi să comunici îți poate garanta succesul sau eșecul din punct de vedere profesional. Asigură-te că te exprimi clar și că le oferi membrilor echipei toate detaliile de care au nevoie. Fii deschis către dialog și oferă-le tuturor posibilitatea de a-și exprima propria opinie. Uneori, din cele mai mici păreri se nasc idei grozave. În acest sens, un sfat excelent pe care specialiștii în domeniu îl oferă managerilor și liderilor la început de drum este să urmeze un curs de public speaking.
Stabilește un obiectiv comun
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este legat de obiectivul fiecărui proiect de lucru. Atunci când există un scop comun, fiecare membru își poate aduce contribuția spre realizarea acestuia. Astfel, pot fi anticipate nevoile celorlalți membri, dar și soluționate problemele care apar pe parcurs.
Discută, înțelege, repară
Un fenomen de care ne lovim tot mai des în viața organizatorică este frica de a ne recunoaște greșelile. Vorbim despre un fenomen care s-a dezvoltat dintr-o altă problemă cu care diferite companii se confruntă: un stil de management dur, care nu acceptă erori și care preferă să înlocuiască forța de muncă în mod frecvent. Diferența dintre un astfel de management și unul bazat pe comunicare constă în abilitatea de a înțelege că discuțiile care fac referire la greșeli trebuie să se concentreze asupra găsirii de soluții, nu asupra furiei și concedierilor masive.
Stabilește strategii win-win
Un alt aspect de care ar trebui să ții cont este: dominarea. Specialiștii în domeniu consideră că organizațiile de succes nu domină angajații, ci stabilesc strategii win-win. Atunci când toată lumea beneficiază de anumite oportunități, drumul spre succes este din ce în ce mai sigur.
Creează un mediu de lucru plăcut
Asigură-te că membrii echipei vin cu zâmbetul pe buze la serviciu și, în caz contrar, oferă-le tu un mic motiv de bucurie. Distracția este secretul care îi ajută pe toți să depășească sarcinile copleșitoare și termenele limită, iar un bun lider știe cum să aducă un strop de distracție în fiecare zi, fără să compromită activitatea organizației.
Așadar, nu există o rețetă exactă în ceea ce privește modul de a conduce o echipă, dar există strategii pe care orice lider sau manager le poate aplica. Vorbim despre o bună cunoaștere a obiectivului principal, despre înțelegere, strategii win-win și crearea unui ambient plăcut.