Luxația cristalinului este o afecțiune destul de frecventă la câini și pisici. Poate afecta toate animalele, indiferent de rasă sau vârstă, iar de multe ori se complică secundar cu glaucomul și devine astfel extrem de dureroasă.
Astăzi vorbim în detaliu despre luxația cristalinului. Este important să știi cum apare, cum se tratează, dar și cum poate fi prevenită. În cazul în care observi această problemă la prietenul tău blănos, este absolut necesar să te prezinți la un cabinet veterinar din Suceava sau din orașul tău.
Cum apare luxația cristalinului?
Luxația cristalinului poate fi de două tipuri – congenitală sau dobândită. Cea dobândită apare din cauza cataractei, a glaucomului, tumorilor intraoculare sau fragilității ligamentului suspensor.
Rasele de talie mică, precum Caniche, Pechinez, Poodle, Toy Terrier, Cocker, Bichon, Schnauzer sau metisii acestora sunt mai predispuși să se confrunte cu luxația cristalinului. De ce? Pentru că ligamentul suspensor de la nivelul ecuatorului este slab atașat. Totodată, luxația cristalinului poate fi cauzată și de traumatisme, oricât de minore.
Dacă luxația apare de pe urma traumatismelor, ea poate fi însoțită de cataractă traumatică sau de leziuni oculare (deșirarea sclerei sau decolarea retiniană).
Cum se manifestă luxația cristalinului? Simptomatologie
Atunci când are loc luxația cristalinului, atât câinii, cât și pisicile, vor acuza dureri manifestate prin blefarospasm, lăcrimare și fotofobie. Prietenul tău blănos va sta supărat, nu va avea aceeași energie, deci automat zero chef de joacă sau de plimbare.
Luxația cristalinului este o afecțiune pentru care trebuie să te prezinți de urgență la cabinetul unui medic veterinar. Dacă ești din Suceava, apelează cu încredere la Nord Vet. Medicii veterinari sunt profesioniști și vor trata problema ta ca pe o urgență. Găsești mai multe detalii despre acest cabinet veterinar din Suceava pe nordvet.ro.
La examenul oftalmologic, atunci când globul ocular este văzut din lateral, se observă elemente importante de diagnostic. De exemplu, atunci când este vorba despre luxația anterioară a cristalinului, adâncimea camerei anterioare a ochiului scade.
În cazul în care vorbim despre luxația posterioară a cristalinului, crește adâncimea camerei anterioare a acestuia.
Există și varianta în care luxația cristalinului are loc în plan vertical, unde se observă o parte din tapetum lucidul dorsal, iar cristalinul are formă de semilună în partea ventrală.
Cum se tratează luxația cristalinului?
Luxația cristalinului este o urgență medicală, astfel că și tratamentul trebuie administrat de urgență. Această patologie se poate trata medicamentos sau chirurgical, după caz. Discutăm mai jos despre variantele în care se tratează chirurgical și cele în care se tratează medicamentos.
În cazul în care ne confruntăm cu o luxație anterioară de cristalin, medicul veterinar poate recurge la repunerea acestuia în camera posterioară a ochiului. Ulterior va recomanda administrarea de colite hipotensoare care au și acțiune mitotică.
Dacă nu se reușește repunerea cristalinului în camera posterioară a ochiului, medicul veterinar ar putea recurge la extracția intracapsulară a acestuia. În cazul în care lucrurile s-au complicat, iar prietenul tău blănos prezintă acum și glaucom, acesta va trebui tratat cât mai rapid, iar presiunea intraoculară monitorizată periodic.
Dacă nici terapia antiglaucomatoasă nu prezintă rezultate, medicul ar putea recurge la protezarea ochiului. Aceasta este o intervenție strict estetică.
Dacă luxația cristalinului are loc în plan vertical sau posterior, prin tratament se urmărește menținerea acestuia în camera posterioară a ochiului. Va fi nevoie de medicație pe tot restul vieții. Nu se recomandă intervenția chirurgicală în cazul luxației posterioare! De ce? Din cauza complicațiilor intra și postoperatorii!
Așadar, nu uita că luxația cristalinului este o afecțiune ce trebuie tratată de urgență. Cu cât te prezinți mai rapid la medicul veterinar, cu atât mai mari sunt șansele ca prietenul tău blănos să se recupereze mai repede.
Dacă ești din Suceava, nu uita de recomandarea de mai sus, cabinetul veterinar Nord Vet. Ei pot lucra chiar și în regim de urgență pentru ca viața prietenului tău necuvântător să nu se afle sub vreun pericol. Găsești toate detaliile necesare despre servicii, tarife, program și locație pe nordvet.ro.