Uite ce face liofilizarea în industriile farma și alimentară!
Liofilizarea în industria farmaceutică
Liofilizarea este folosită încă din cel de-al Doilea Război Mondial. Pe atunci, a fost nevoie de ea pentru a transporta medicamentele și plasmele de sânge dintr-un loc în altul într-un timp cât mai scurt, în condiții sigure, și la temperaturi foarte scăzute.
Procesul de liofilizare este unul destul de complicat, care presupune parcurgerea mai multor etape, dar al cărui principal scop este acela de a proteja structura chimică și biologică a unei probe prin sublimare. Folosit acum și în industria farmaceutică, el poate crește durata de viață a produselor, a substanțelor biologice sau vaccinurilor cu virusuri vii.
Liofilizarea se realizează în laboratoare cu echipamente specializate, atât în cantități mici, cât și în cantități mai mari. Pentru producția în masă sunt necesare echipamente performante cu sisteme de control centralizat. Unele dintre aceste echipamente sunt wireless logger-urile cu aplicabilitate în industria farma, special create pentru liofilizare, care controlează complet eșantionul și validarea procesului. Astfel de data logger, dar și alte sisteme de monitorizare și validare a datelor, pe Ellab.ro.
Liofilizarea în industria alimentară
Apa înghețată la temperaturi cuprinse între -30 și -60°C se evaporă sub acțiunea vidului sau a unei presiuni scăzute. Pe această proprietate deosebită a apei se bazează și liofilizarea. Apa sublimează din produsele congelate în prealabil la temperaturi extrem de scăzute, păstrând intacte proprietățile acestora. Produsul este, astfel, stors de apă, dar rămâne la fel de nutritiv. Pentru că liofilizarea este destul de costisitoare, se găsesc, în general, fructe (căpșune, zmeură, afine, ananas, mure, merișoare, banane), legume (ardei gras roșu, leurdă, usturoi, ceapă roșie, boabe de soia, boabe de mazăre, sfeclă roșie), dar și cafea, trecute prin acest proces.
Datorită faptului că nu conțin apă, ele pot fi păstrate în ambalajul original pentru perioade lungi de timp, chiar zeci de ani, și nu doar la congelator. Practic, pot fi consumate ca niște fructe/legume proaspete, în diferite combinații, sau în preparate, sub formă de pudră. Se zdrobesc (un blender sau un robot de bucătărie ar trebui să fie suficient) și se introduc, apoi, în smoothie-uri sau ca aromă în glazuri pentru prăjituri. Prin simpla introducere a lor într-un mediu lichid (iaurt, lapte, suc de fructe, apă, etc.) se rehidratează și își redobândesc textura proaspătă. Ceva mai puțin întâlnite sunt insectele liofilizate, comercializate ca hrană exotică pentru oameni, dar și pentru animalele lor de companie.
Folosită ca metodă de conservare în industria farmaceutică până de curând, liofilizarea își găsește întrebuințări practice și în alte industrii, cum este cea alimentară, cu un impact direct asupra sănătății oamenilor. Fructele și legumele pot fi păstrate de acum pentru mult timp și consumate la fel de proaspete.
Sursa foto: shutterstock.com