1. Stabilește un plan clar pentru bugetul tău
Un pas mic, dar care poate influența semnificativ starea ta financiară în viitor, este planificarea lunară a bugetului tău. De ce este atât de important? Pentru că îți oferă o imagine clară asupra veniturilor și cheltuielilor tale și te ajută să înțelegi exact unde se duc banii tăi lună de lună. În acest mod, poți observa mai ușor cheltuielile nejustificate sau excesive și poți lua măsuri la timp.
Deși pare o activitate consumatoare de timp, planificarea bugetului lunar poate fi făcută în doar trei pași. Iată care sunt:
- Identifică toate sursele stabile de venit pe care le ai, indiferent că vorbim despre salariu, surse din activități independente sau chirii.
- Cu ajutorul extrasului de cont, analizează cheltuielile pe ultimele șase luni și împarte-le în următoarele categorii: cheltuieli necesare traiului, cum ar fi plata ratei și a utilităților, cheltuieli variabile, cum ar fi cele pentru hrană sau îmbrăcăminte, și cheltuieli destinate economiilor și investițiilor.
- În funcție de media cheltuielilor pe ultimele șase luni pentru fiecare categorie, stabilește un buget pentru luna în curs și pentru cele care vor urma. Astfel, îți va fi mult mai ușor să îți gestionezi cheltuielile și să faci față cumpărăturilor impulsive, deoarece știi că trebuie să te încadrezi în bugetul prestabilit.
2. Alege inteligent: optimizează-ți economiile și investițiile
Următorul pas pentru a fi mai aproape de libertatea financiară este de a-ți optimiza economiile și investițiile. Ca să poți face asta, prima dată trebuie să stabilești clar care sunt obiectivele tale de viitor. Acest lucru te va motiva și va da un scop nevoii tale de economisire.
Vrei să obții un venit pasiv, astfel încât să poți reduce orele actuale de lucru? Sau poate vrei să deschizi propria afacere? Indiferent de ce alegi, iată câteva exemple prin care îți poți optimiza economiile și investițiile ca să obții rezultatele dorite:
- Alege să cotizezi pentru o pensie facultativă. Așa cum știi deja, în România există trei piloni de pensie: Pilonul I – pensia de stat, Pilonul II – pensia privată obligatorie și Pilonul III – pensie privata facultativă. Dacă vrei să deții controlul total asupra finanțelor de care te poți bucura după vârsta de 60 de ani, atunci nu-ți lăsa viitorul doar pe seama pensiilor obligatorii. În plus, dacă alegi o pensie privată și se întâmplă ceva cu tine înainte de să ieși la pensie, unitățile de fond strânse în contul de pensie sunt transferate în contul moștenitorilor, în urma dezbaterii succesiunii.
- Investește în titluri de stat. Dacă ai reușit să economisești deja câțiva bani, îi poți investi în titluri de stat – unele dintre cele mai sigure instrumente financiare pentru investitori, deoarece dobânda pe care o primești este asigurată de către stat.
- Investește în acțiuni la bursă. Dacă simți că deschiderea propriei afaceri nu este pentru tine, atunci poți alege să cumperi acțiuni ale unor companii listate la bursă și să beneficiezi de o parte din profitul lor, în funcție de acțiunile cumpărate.
3. Adoptă obiceiuri financiare smart pe termen lung
Pentru un efort susținut în atingerea obiectivelor tale, pe lângă ideile de mai sus, este important să adopți și obiceiuri financiare sănătoase, care să devină o normalitate în stilul tău de viață. Iată câteva exemple:
- Creează-ți o listă de cumpărături înainte de a merge la supermarket, pentru a evita cheltuielile inutile și risipa alimentară.
- Investește în educație financiară continuă. Participă la cursuri de educație financiară, citește cărți și articole de specialitate și urmărește bloguri sau podcasturi financiare. Cunoașterea trendurilor financiare și a opțiunilor de investiție îți va permite să iei decizii mai bine fundamentate și să îți ajustezi strategiile financiare pe măsură ce evoluează piața.
- Creează-ți un fond de urgență la care să poți apela oricând te confrunți cu o situație costisitoare neașteptată. Specialiștii recomandă ca valoarea sa să fie egală cu cel puțin șase luni de cheltuieli.
În concluzie, aplicarea strategiilor din acest articol te va aduce cu un pas mai aproape de libertate financiară în viitor. Începe chiar de astăzi să implementezi acești pași și vei descoperi că libertatea financiară nu este doar un vis, ci o realitate accesibilă și realizabilă.
Sursă foto: Shutterstock