Pentru a alege o pereche de lentile de contact cu dioptrii care să nu îți creeze probleme și care să contribuie la ameliorarea sau chiar corectarea afecțiunilor oculare trebuie să ții cont de câteva sfaturi. Având la bază mai multe criterii, acest tip de produse poate fi găsit în diverse variante:

În funcție de perioada de purtare

Există lentile de contact care sunt concepute special pentru a fi purtate o singură dată, de obicei până la 12 ore. Acestea sunt indicate pentru persoanele care nu le-au folosit în prealabil, ușurând perioada de acomodare. 

Pe lângă lentilele de unică folosință, există și varianta celor zilnice, care trebuie schimbate la anumite intervale de timp – săptămânal sau lunar. Acestea trebuie scoase la final de zi, dezinfectate și depozitate într-o soluție specială, procedeu care trebuie repetat până la finalul perioadei de utilizare. 

În plus, există și produse destinate purtării extinse. Acestea pot fi folosite și pe parcursul nopții, însă majoritatea medicilor oftalmologi recomandă îndepărtarea lor în timpul somnului. Aceste variante sunt disponibile inclusiv pentru niște lentile de contact colorate, cu dioptrii, motiv pentru care nu va trebui să achiziționezi produse diferite dacă îți dorești o schimbare de look.  

În funcție de afecțiunea oftalmologică pe care o corectează 

Deși problemele oculare pot fi de mai multe tipuri, iar lentilele de contact permit personalizarea în funcție de acestea, principalele variante sunt:

  • Lentilele torice – recomandare persoanelor care suferă de astigmatism;
  • Lentilele monofocale – potrivite pentru corectarea miopiei și hipermetropiei;
  • Lentilele multifocale (progresive) – indicate persoanelor cu deficiențe de vedere atât la apropiere, cât și la distanță. 

În funcție de materialul din care sunt realizate 

Lentilele de contact au diverse avantaje și dezavantaje bazate pe materialul din care au fost fabricate – principalele categorii de pe piață sunt produsele din hidrogel și silicon-hidrogel. Înainte de a face o alegere, consultă părerea medicului oftalmolog. Iată ce opțiuni vei găsi disponibile: 

  • Lentile moi (soft) – acestea sunt potrivite pentru un stil de viață activ, având o perioadă de acomodare mai mică. Unul dintre principalele dezavantaje este că nu pot corecta toate deficiențele de vedere;
  • Lentile hibrid – partea periferică este moale, iar cea centrală este mai rigidă;
  • Lentile dure – acestea sunt gaz-permeabile, fiind recomandate pentru o purtare de maximum 8 – 10 ore pe zi. 

Decizia de a purta lentile de contact cu dioptrii nu trebuie luată fără un consult medical de specialitate realizat în prealabil. Programează-te la oftalmologul tău chiar dacă folosești deja ochelari de vedere – acesta îți va evalua starea de sănătate a ochilor și te va ghida spre alegerea potrivită nevoilor tale.