Este esențial să cunoști speciile de lemn cu o putere calorică mare, căci de ele ai nevoie pentru a-ți încălzi eficient locuința. Nu sunt foarte multe la număr, însă sunt accesibile: le poți achiziționa cu ușurință căci le găsești rapid pe piață, iar prețul lor este unul încă bun.
Cum arată lemnele de foc potrivite pentru ardere? Detalii la care să fii atent
În primul rând, fie că îți încălzești locuința cu ajutorul unei centrale, unui șemineu sau a unei sobe, lemnele trebuie să fie cât mai uscate, lipsite de substanțe chimice, deci cât mai naturale.
Un alt aspect la care trebuie să fii foarte atent este umiditatea lemnelor. De exemplu, dacă vrei să aprinzi focul într-un șemineu și implicit să îți încălzești locuința prin intermediul său, ideal e ca lemnele să aibă o umiditate sub 20%. Există aparate speciale de măsurat umiditatea și ar fi bine să ai unul în casă.
De ce este importantă umiditatea lemnului în procesul de ardere? Deoarece influențează puterea calorică a acestuia. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât mai mult scade puterea calorică. Ca să ne facem și mai înțeleși, îți vom povesti cum influențează umiditatea puterea calorică a lemnului.
Majoritatea puterii calorice a unui lemn de foc este folosită pentru evaporarea apei. Dacă vorbim de multă apă, se consumă o cantitate mare de calorii, iar caloriile rămase sunt insuficiente pentru a asigura încălzirea locuinței. Vaporii de apă scad temperatura de ardere și contribuie la apariția funinginii. Aceasta se acumulează și se întărește într-un strat gros pe pereții camerei de ardere, coșului de fum, țevilor și așa mai departe. Dacă folosești lemne ude, durata de viață a centralei, sobei sau șemineului scade, implicit și a instalației.
Ce specii de lemn sunt mai bune pentru foc?
Specia de lemn, mai exact esența lemnului, este un factor important în alegerea de lemne de foc. Fagul are o putere calorică mare, însă nu mai mare decât cea a carpenului. Următoarele specii cu o putere calorică mare sunt stejarul și salcâmul. Și bradul este foarte bun pentru aprinderea și întreținerea focului.
Practic, lemnele de esență tare sunt cele mai potrivite pe post de lemne de foc. Iată mai jos o listă cu puterile calorice a mai multor specii de lemn:
- carpen: 3940 kcal/kg = 4,58 kwh/kg;
- molid: 3700 kcal/kg = 4,30 kwh/kg;
- fag: 3600 kcal/kg = 4,18 kwh/kg;
- brad: 3710 kcal/kg = 4,31 kwh/kg;
- salcâm: 3600 kcal/kg = 4,18 kwh/kg;
- stejar: 3460 kcal/kg = 4,02 kwh/kg;
- mesteacăn/arțar: 3610 kcal/kg = 4,2 kwh/kg.
Ce lemne de foc să eviți?
Ca o concluzie la tot ce am discutat mai sus, îți spunem că trebuie să eviți arderea lemnului verde, adică umed. Se recomandă achiziționarea lemnului verde cu cel puțin 6 luni înainte de folosire pentru a avea timp să se usuce. El trebuie depozitat într-un spațiu ferit de umiditate.
Niciodată să nu folosești lemne ude căci nu îți vor oferi randamentul termic mult dorit în locuință și nici nu vor aduce beneficii instalației de încălzire.
Atenție și la bucățile de lemne rămase de la construcții sau alte deșeuri! Evită să le arzi deoarece sunt tratate cu anumite substanțe chimice ce pot provoca defecțiuni focarului sau anumitor piese din componența sistemului de încălzire. De asemenea, fumul lor poate fi foarte toxic, ceea ce dăunează sănătății tale, dar și a mediului înconjurător.
Înainte de a cumpăra lemne de foc, ideal ar fi să ceri informații despre speciile disponibile de la furnizorul tău. Interesează-te și cu privire la marja de umiditate pentru a ști dacă poți folosi direct acele lemne sau trebuie să le oferi timp pentru uscare. Informațiile de mai sus îți pot fi un suport excelent pentru a achiziționa corect lemne de foc!