Dacă, pentru cei mai mulți dintre noi, jocurile de societate nu mai fac parte din viața noastră de zi cu zi, cu atât mai puțin pentru copiii, care poate că au avut doar un contact scurt cu ele sau, în anumite cazuri, nu s-au jucat niciodată. Dacă vrei să construiești aceste momente de neuitat alături de micuții tăi, cu siguranță merită să investești în jocuri pentru copii.

Beneficiile pe care unele jocuri de societate le oferă nu se limitează doar la cele tradiționale, de cogniție, ci sunt benefice și pentru schimbări de comportament, sănătate mintală și memorie.

Monopoly

Monopoly este unul dintre cele mai populare jocuri de societate din lume, în care proprietăți precum cartiere, case, hoteluri și afaceri sunt cumpărate și vândute: ca urmare, unii jucători devin „bogați”, iar alții dau faliment. Este un joc grozav pentru a introduce copiii în conceptele de bani și responsabilitate economică, mai ales că există o versiune Junior pentru cei mici.

Trivial Pursuit

Când alegeți jocuri pentru copii, luați în considerare și Trivial Pursuit. Acesta este un faimos joc de masă, vechi de 40 de ani, care testează cunoștințele jucătorilor în mai multe domenii: Istorie (galben), Geografie (albastru), Artă și Literatură (violet), Sport și Agrement (portocaliu), Știință și Natură (verde) și Divertisment (roz). Este un joc de societate perfect pentru a fi jucat în familie și a extersa cunoștințele celor mici.

Șah

Șahul este un sport, o știință, o artă și un joc de masă. Un joc de șah se joacă pe o tablă de pătrate deschise și întunecate și, la început, fiecare jucător controlează șaisprezece piese cu forme și caracteristici diferite. Scopul jocului este de a șahmat regele adversarului. Jocul de șah aduce numeroase beneficii copiilor și adulților, favorizând concentrarea, memoria, abstracția și raționamentul.

Ludo

Marele obiectiv al lui Ludo este să parcurgeți calea tablei cu toate piesele și să fii primul jucător care ajunge în pătratul central. Seamănă destul de mult cu „Nu te supăra, frate!”. Pionii fiecărui jucător încep de la baza aceleiași culori. Obiectivul jocului este să fii primul care să-și ia cei 4 pioni în jurul tablei și să ajungi la punctul final marcat cu culoarea ta. Pionii se deplasează de-a lungul căii în sensul acelor de ceasornic și dacă unul aterizează pe un pătrat unde se odihnește o altă culoare trimite adversarul la începutul jocului.

Domino

Dominoul  este o clasă de jocuri de masă pentru doi până la patru jucători, care se joacă cu un set de piese cu marcaje numerice. Setul standard are 28 de piese dreptunghiulare marcate cu puncte (între 0 și 6) pe fiecare parte a feței superioare. Fiecare jucător primește 7 piese, refuzate anterior, astfel încât „bilele” să nu poată fi văzute. Pentru a ajunge la victorie, jucătorul va trebui să fie isteț și să caute cea mai bună tactică pentru a scăpa de piesele sale înaintea celorlalți jucători. Face parte din categoria de jocuri pentru copii care stimulează raționamentul matematic.

Uno

Uno este unul dintre cele mai bine vândute jocuri de societate din lume. Pachetul este format din cărți de patru culori – verde, galben, roșu și albastru – și numerotate cu 0 și 9. Există și cărți cu fundal negru, pentru a schimba culoarea sau pentru a forța adversarul să obțină cărți „+4”. Cărțile colorate, pe lângă faptul că sunt numerice, au și trei acțiuni speciale: „trece jucătorul”, „inversa direcția jocului” și „obține +2”.

Mikado

Mikado face parte din categoria de jocuri pentru copii care provoacă dexteritatea manuală a jucătorilor: obiectivul este de a scoate bețișoarele din grămadă fără să-i atingă alte bețe sau fără să cadă. Jucătorul care ajunge cu cele mai multe bețișoare la sfârșitul jocului este câștigător.