Muzica country se sărbătorește în întreaga lume pe data de 17 septembrie, când se organizează concerte, festivaluri, dar și diferite concursuri, scopul tuturor participanților fiind distracția. Pentru a celebra acest gen de muzică, poți achiziționa viniluri de muzică country pe care să le asculți alături de cei dragi. 

Primele înregistrări ale muzicii country

De la europenii stabiliți în munții Apalași care petreceau în jurul focului și interpretau timid câteva acorduri de vioară sau banjo, până la succesul pe care muzica country americană îl înregistrează astăzi, acest gen muzical a avut un parcurs fulminat. În 1910 s-au făcut primele înregistrări ale unor piese interpretate la vioară, însă abia în anul 1920, genul country devine unul de sine stătător și se bucură de o recunoaștere mai mare. Eck Robertson înregistrează în anul 1922 prima piesă country comercială, însă, oficial se crede că istoria acestui gen de muzică, așa cum îl știm noi astăzi, a început în 1927 atunci când casa de discuri Victor Records a semnat contractul cu Jimmie Rodgers și The Carter Family, care mai târziu au ajuns să fie considerați adevărații inițiatori ai genului.  

Popularitatea și răspândirea muzicii country

În timpul Marii crize economice din anii 1930, tot mai mulți interpreți au migrat spre alte zone, astfel că muzica lor a devenit cunoscută și altora. Pentru că a ajuns în zone noi, acest gen de muzică a luat contact și cu alte genuri, cum ar fi blues, gospel, rock, moment în care au apărut și subgenuri ale muzicii country. Succesul tot mai mare al filmelor western, unde se foloseau melodii country în diverse scene, a făcut ca acest gen de muzică să fie și mai popular și preferat de tot mai mulți americani. Odată cu apariția posturilor de radio, au început să se difuzeze tot mai multe piese country, ceea ce a făcut ca acest gen muzical să fie tot mai cunoscut. 

Evoluția muzicii country 

În jurul anilor 1950-1960, muzica folk și muzica country au început să se separe, fapt care a dus la apariția unui nou gen, numit rockabilly, un mix de muzică rock and roll și country, a cărui popularitate s-a datorat artiștilor Elvis Presley și Johnny Cash. Odată cu succesul acestui tip de muzică, melodiile de cowboy și-au pierdut din faimă și a apărut divizarea în interiorul genului: country și western. Cea mai mare audiență a avut-o sub-genul country pop dar și country rock. Din momentul în care posturile de radio au luat amploare, începând cu anii 1990, muzica country a ajuns să fie cunoscută peste tot. În prezent, există posturi de radio ce și-au creat tematica în jurul muzicii country și a sub-genurilor specifice. 

Artiștii reprezentanți ai muzicii country

Fiecare sub-gen al muzicii country a avut un cântăreț sau o trupă care a câștigat simpatia unui public larg. Printre cele mai mari nume, ale căror albume le poți găsi și la Târgul Cărții, putem aminti: Toby Keith, Elvis Presley, Tim McGraw, Taylor Swift, Underwood, Johnny Cash, Lynyrd Skynyrd, Creedence Clearwater Revival, Buddy Holly etc. 

Ritmul vioi și predominant dansant din majoritatea melodiilor genului country, îl face să fie apreciat și astăzi, chiar dacă piesele actuale nu mai seamănă cu cele de la începuturile acestui gen muzical.