Istoria şi evoluţia terapiei Shockwave

Originile terapiei Shockwave se regăsesc în urologie, unde undele de șoc erau utilizate pentru a descompune pietrele renale. Cu timpul, medicii au observat potențialul acestor unde în tratarea altor afecțiuni, extinzând astfel utilizarea lor în diverse specialități medicale, de la ortopedie până la medicina sportivă.

Cum funcţionează terapia Shockwave

Terapia Shockwave se bazează pe generarea de unde de șoc de înaltă energie care sunt transmise către zona afectată a corpului. Aceste unde provoacă o serie de reacții biologice în adâncimea țesuturilor, stimulând circulația sanguină, eliminând durerea, reducând inflamația, accelerând procesul de vindecare, favorizând producţia de colagen, relaxând musculatura şi dizolvând fibroblaştii calcifiaţi. Este esențial de menționat că, spre deosebire de ceea ce numele sugerează, ,,undele de șoc” nu sunt dureroase sau dăunătoare pentru pacient. Din contră! Procedura este adesea comparată cu un masaj profund, ce oferă o serie de pulsații în zona tratată.

Aplicații principale în medicină 

Terapia Shockwave s-a dovedit eficientă în tratamentul unei varietăți de afecțiuni. Printre cele mai comune aplicații se numără tendinitele cronice, fasciita plantară, epicondilita laterală (cotul tenismenului) și calcificările din ţesutul moale. De asemenea, este folosită pentru a trata leziunile sportive, precum și afecțiuni cronice care nu au răspuns la tratamentele tradiționale, iar în domeniul urologiei, continuă să fie esențială în tratamentul pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, în ciuda aplicabilităţii largi, este esențial ca un specialist să evalueze fiecare caz în parte pentru a determina dacă terapia Shockwave este metoda de tratament potrivită.

Avantajele terapiei Shockwave 

Terapia Shockwave oferă numeroase avantaje. În primul rând, este o procedură non-invazivă, ceea ce înseamnă că nu necesită incizii sau anestezie. În al doilea rând, undele acustice ale acestei terapii accelerează repararea tisulară, tratează durerea cronică, produc analgezie, restaurează mobilitatea articulară şi oferă rezultate adesea rapide, astfel că pacienţii pot simți ameliorări după doar câteva ședințe. În al treilea rând, tratamentul are o durată scurtă, fiecare sesiune durând în general între 10 și 20 de minute. În plus, terapia cu unde de şoc este eficientă în 70-80% din cazuri şi nu produce efecte secundare semnificative, ceea ce o face o opțiune atrăgătoare pentru un număr foarte mare de pacienți.

Limitări și precauții 

Deși terapia cu unde de şoc este eficientă în multe cazuri, există situații în care aceasta nu este recomandată, precum în cazul femeilor însărcinate sau pacienților cu tulburări de sângerare.

Acestea fiind spuse, terapia Shockwave reprezintă o revoluție în tratamentul afecțiunilor musculo-scheletice, combinând tehnologia avansată cu procesele naturale de vindecare ale corpului. Cu avantaje evidente și riscuri minime, aceasta oferă speranță pentru numeroși pacienți în căutarea alinării durerilor. Prin urmare, dacă şi tu vrei să beneficiezi şi să te bucuri pe deplin de beneficiile terapiei cu unde de şoc, recomandarea noastră este să alegi clinica Ortokinetic pentru servicii de recuperare medicală de cea mai înaltă calitate, dar şi pentru un mediu plăcut unde te poţi simţi în siguranţă şi pentru colaborarea cu o echipă multidisciplinară orientată întotdeauna către nevoile pacientului.