Având în vedere prevalența tot mai mare a problemelor de somn, o serie de sfaturi v-ar putea fi utile și v-ar putea ajuta să îmbunătățiți calitatea somnului fără a fi nevoie de o rețetă. Recomandările acoperă subiecte precum ventilația și temperatura, zgomotul, lumina și întunericul, alimentele, medicamentele, calmarea minții, exercițiile fizice și rutinele utile pe timp de noapte. Acest articol vă poate ajuta pentru a face față problemelor de somn în mod natural.
Somnul influențează foarte mult recuperarea fizică și psihică și permite stocarea de amintiri. În plus, modelează starea de spirit și promovează creșterea în timpul copilăriei. Somnul are un efect asupra tuturor aspectelor vieții, deoarece influențează modul de gândire și învățare, comportamentul, trăirile și interacțiunea cu alte persoane. Lipsa somnului sau a odihnei poate cauza boli cardiovasculare și metabolice, abilități cognitive sau coordonare motrică deficitară. Experții spun că un „somn reparator” este cea mai bună modalitate de a întârzia boala Alzheimer, iar calitatea somnului și buna funcționare a sistemului imunitar sunt strâns legate între ele.
În timp ce tulburările de somn și efectele somnului asupra sănătății au fost cercetate pe larg, condițiile necesare pentru un somn sănătos de noapte (cunoscute și sub numele de „igiena somnului”) sunt adesea neglijate.
1. Dormiți în camere bine aerisite și aerisiți casa în mod regulat. Există multe dispozitive pe piață pentru controlul calității aerului din interior.
2. Controlați temperatura ambientală, umiditatea și nivelul de poluare al aerului. Dormitul într-un mediu cald și foarte umed crește numărul de treziri, în timp ce umiditatea scăzută usucă și inflamează căile respiratorii. În mod ideal, umiditatea din cameră ar trebui să fie între 40 și 60%. Pentru a crește umiditatea, puteți folosi un vaporizator sau umidificator sau pur și simplu puneți un vas cu apă lângă calorifere. Metodele comune de reducere a umidității includ ventilația și utilizarea unui dezumidificator sau a unui aparat de aer condiționat. Pe de altă parte, poluarea aerului afectează somnul acționând asupra sistemului nervos central și a căilor respiratorii superioare.
3. Evitați zgomotul, chiar dacă nu vă deranjează. Zgomotele peste 50 dB reduc timpul total de odihnă. Deși credeți că v-ați obișnuit cu zgomotele constante din mediu, corpul este totuși conștient de ele și reacționează în consecință. Zgomotul de joasă frecvență (de exemplu, vehicule, avioane sau sisteme de aer condiționat) poate reduce calitatea somnului, deoarece timpul necesar pentru a adormi crește și vă simțiți obosiți când vă treziți.
4. Închideți toate sursele de lumină. Când ochiul percepe noaptea cea mai mică sursă de lumină, organismul oprește producerea de melatonină și împiedică somnul. Dormitul cu o lumină de noapte, rămânerea până târziu în fața televizorului sau a ecranului computerului sau folosirea telefonului pot perturba somnul.
5. Includeți sportul în rutina zilnică. Antrenamentul înainte de culcare poate înrăutăți somnul din cauza suprastimulării. Dimpotrivă, practicarea sportului dimineața sau antrenamentul pe tot parcursul zilei poate îmbunătăți atât calitatea, cât și durata somnului.
6. Eliberați-vă mintea. Înainte de a merge la culcare, încercați să meditați sau să faceți niște exerciții de mindfulness. Acestea favorizează relaxarea fizică și psihică.
7. Intrați într-o rutină sănătoasă de noapte. Introduceți o rutină de seară sau de culcare (lectură, plimbări în natură sau meditație). De cele mai multe ori, oamenii nu sunt conștienți de obiceiurile lor și de activitățile pe care le fac cu o oră înainte de a merge la culcare. Cu toate acestea, ele au un efect fundamental asupra calității somnului de noapte. Expunerea la lumina albastră ar putea fi asociate cu tulburări de somn și scăderea performanței în ziua următoare. Sigur, nu trebuie uitat că durata somnului variază foarte mult în funcție de caracteristicile individuale și de vârsta persoanei.
8. Apelați la un suport natural pentru un somn odihnitor și sănătos, un supliment natural fără prescripție medicală. Unul dintre cele mai eficiente suplimente naturale este Melatonina Retard 5 mg Rotta Natura. Aceasta pare să fie o soluție eficientă pentru somn. Melatonina Retard 5 mg țintește nevoia de reducere a numărului de treziri nocturne prin efectul său prelungit pe timpul somnului.
Tableta este concepută astfel încât absorbția să se facă lent, progresiv.
În primele 10-20 minute după administrare o tabletă asigură cantitatea suficientă de melatonină pentru a reduce timpul de adormire, iar restul cantităţii se eliberează treptat în următoarele 4 ore, menţinând un somn profund pe timpul nopţii.
Ce se întâmplă dacă luați melatonină care nu are proprietatea retard?
În acest caz melatonina se eliberează rapid din capsulă și aceasta nu va mai avea efect dacă ceva vă întrerupe somnul la scurt timp după ce ați adormit.
Mai trebuie spus că, dacă luați melatonină, dar nu faceți nicio modificare în igiena somnului, probabil că efectul nu va fi la fel de bun, întrucât melatonina ajută, dar nu face minuni. Este aproape inutil să luați melatonină dacă beți 2 cafele după-amiază sau o băutură energizantă sau dacă încercați să dormiți cu televizorul pornit și cu multă lumină puternică.