Poate îndulcitorul să fie sănătos?
Știm că zahărul nu este sănătos, dar multora dintre noi ne place gustul dulce și nu ne putem abține. Atunci când căutăm înlocuitori, trebuie să răspundem la întrebarea dacă vrem să înlocuim zahărul nesănătos cu ceva la fel de nesănătos sau dacă vrem o alternativă mai sănătoasă și naturală. Putem folosi aspartam și alte substanțe chimice, dar este mai bine să alegem ceva mai apropiat de natură. De asemenea, supraestimat este siropul de agave, care este format practic în proporție de 90% din fructoză. Este un zahăr prezent pur și simplu în fructe, dar niciun fruct nu conține o concentrație atât de mare. Are un indice glicemic scăzut (15-30), care este cu atât mai mic cu cât conținutul de fructoză al siropului este mai mare. Cu toate acestea, indicele glicemic nu este totul. Excesul de fructoză este periculos pentru sănătate. Deși este foarte asemănătoare cu glucoza, procesul de metabolizare este diferit.
Tipuri de înlocuitori de dulciuri
Îndulcitorii naturali valoroși sunt stevia sau xylitol. Stevia este mai dulce decât zahărul, dar are un gust destul de specific, așa că nu se va potrivi oricui. Xilitolul, pe de altă parte, este un zahăr natural produs din mesteacăn. Dulceața sa este similară cu cea a zahărului, dar are un indice glicemic foarte scăzut. Încă mai avem sirop de arțar și diferite tipuri de miere, care au multe proprietăți medicinale pe lângă gustul dulce. În cazul mierii, trebuie să aveți grijă la temperatură, deoarece dacă o încălziți până la 42 de grade, aceasta își pierde proprietățile benefice pentru sănătate, devenind un simplu zahăr.
Nu toți înlocuitorii de zahăr sunt recomandați pentru diabetici. Persoanele cu probleme de sănătate legate de nivelul de zahăr ar trebui să evite siropul de arțar, siropul de curmale, melasa și mierea, din cauza indicelui glicemic ridicat al acestora. Stevia, xilitolul sau eritritolul au una foarte scăzută și, prin urmare, sunt recomandate diabeticilor.
Dulceață naturală
Cea mai bună alegere este să folosiți produse cât mai puțin procesate posibil. Putem alege fructe sau nuci care vor adăuga varietate preparatelor noastre cu gustul lor dulce. Sultanele, caisele, smochinele, prunele, ananasul sau bananele sunt perfecte pentru produse de patiserie sănătoase, brioșe, omlete, smoothie-uri, brânză de vaci sau fulgi de ovăz. Puteți, de asemenea, să vă faceți propriul sirop de curmale. Pur și simplu turnați apă fierbinte peste curmale și înmuiați-le. După câteva ore, se albesc curmalele și veți obține un sirop de casă pe care îl puteți păstra în frigider și adăuga la deserturi sau la micul dejunuri dulci.