Astfel, la 10 ani de la înființare și într-un context de piață complex, DSA Advisor a traversat cu succes un amplu proces de digitalizare, dezvoltare și rebranding, devenind Imobiliare.ro Finance.

În ultimul an și jumătate am reușit să integrăm în ecosistemul nostru o companie cu experiență de peste 10 ani și să asistăm mii de cumpărători în finanțarea locuinței mult visate. Piața a răspuns mai bine decât credeam și iată că eforturile noastre ne aduc astăzi într-o nouă etapă: DSA Advisor devine Imobiliare.ro Finance și asigură, împreună cu Imobiliare.ro, cea mai bună experiență de achiziție a unei locuințe.

Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance

Contextul de piață în care are loc acest proces de transformare este unul deosebit, în condițiile în care volumele creditelor ipotecare sunt puternic afectate de evoluția dobânzilor, dar cu perspective pozitive. 

În acest context, din ce în ce mai mulți români apelează la asistența unui broker de credite – aproximativ 25-30% din cumpărători – în creștere față de anii anteriori, în condițiile în care serviciul este gratuit conform legii (OUG 52/2016). 

Nota: IRCC din grafic reprezintă valoarea IRCC aplicabilă în trimestrul respectiv pentru calculul dobânzii variabile a unui credit ipotecar. 
Se observă o scădere a volumelor începând cu T4 2022, ca urmare a creșterii semnificative a IRCC, apoi o revenire pe parcursul primei jumătăți a anului curent pe fondul creșterii refinanțărilor.
Nota: IRCC din grafic reprezintă valoarea IRCC aplicabilă în trimestrul respectiv pentru calculul dobânzii variabile a unui credit ipotecar. Se observă o scădere a volumelor începând cu T4 2022, ca urmare a creșterii semnificative a IRCC, apoi o revenire pe parcursul primei jumătăți a anului curent pe fondul creșterii refinanțărilor.

În același timp, Imobiliare.ro Finance observă, analizând datele BNR, o creștere de 10% a volumelor de credite ipotecare acordate în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cifrele includ însă și refinanțările a căror pondere în totalul creditelor acordate a crescut în acest an. 

Imobiliare.ro Finance estimează că volumul creditelor ipotecare noi acordate în România, excluzând refinanțările, s-a contractat cu aproximativ 20% pe fondul creșterii dobânzilor. Totuși piața creditelor ipotecare performează peste așteptări sau chiar depășind piețe, ca de exemplu Polonia, unde au existat și scăderi de până la 60-70% în unele perioade recente.

Nota: IRCC din grafic reprezintă valoarea IRCC aplicabilă în trimestrul respectiv pentru calculul dobânzii variabile a unui credit ipotecar. 

Se observă o scădere a volumelor începând cu T4 2022, ca urmare a creșterii semnificative a IRCC, apoi o revenire pe parcursul primei jumătăți a anului curent pe fondul creșterii refinanțărilor.

Pe de altă parte, băncile au început să prezinte oferte cu dobânzi fixe în scădere, arătând optimism asupra evoluției dobânzilor pe termen mediu. De altfel, proiecția BNR privind evoluția inflației în următorii doi ani ne arată o scădere considerabilă încă din a doua jumătate a acestui an, inflația anuală în 2025 fiind estimată la 4%. Această evoluție va diminua presiunea asupra dobânzilor, ceea ce ne permite să ne așteptăm la scăderea dobânzilor începând chiar cu anul viitor.

În Europa, peste 50% dintre clienți solicită asistența unui expert pentru a obține o finanțare, iar România se dezvoltă în aceeași direcție. Atingerea mediei europene va însemna dublarea numărului de clienți care accesează creditul potrivit cu ajutorul unui expert.

Consumatorul final se schimbă odată cu societatea în ansamblu și devine mai ocupat, dar și mai apropiat de tehnologie și informație. El are în continuare nevoie de contact uman și de înțelegere, dar este din ce în ce mai interesat de menținerea acestei interacțiuni la un minim – un specialist care deține toată informația și cu care se poate comunica intensiv până la obținerea soluțiilor. De aici îndrăznesc să concluzionez că intermedierea de credite ca activitate intră în epoca de aur.

Doru Iliescu, fondator DSA Advisor și unul din leaderii Imobiliare.ro Finance

Despre Imobiliare.ro Finance

Imobiliare.ro Finance, parte a ecosistemului Imobiliare.ro, integrează know-how-ul DSA Advisor, companie fondată în 2013, cu o experiență solidă în intermedierea de credite pe piața din România. Compania reprezintă un portofoliu de 31 de parteneri financiari, inclusiv 17 bănci din România, dar și IFN-uri și companii de leasing. Imobiliare.ro Finance administrează o rețea activă de peste 150 de experți, care operează la nivel național.

Despre Imobiliare.ro

Lansată în 2000, Imobiliare.ro este principala platformă digitală imobiliară din România, cu peste 2 milioane de vizitatori unici lunar. Imobiliare.ro oferă servicii digitale pentru agenții, dezvoltatori, cumpărători și vânzători, incluzând listarea și promovarea proprietăților, precum și servicii de evaluare a prețurilor și analize de date ale pieței imobiliare.