Odată ce ajungi la raionul cu produse cosmetice pentru igiena ta intimă, ambalajele devin mai colorate, promisiunile de pe etichetă mai importante și ingredientele produselor mai complicate. Controversa apare când efectele nu sunt cele pe care ni le dorim și ne întrebăm…Cum și cu ce ar trebui să ne spălăm? Răspunsul e aici.
Ce înseamnă igienă intimă corectă?
La prima vedere, întrebarea pare una retorică doar pentru că tema este prea puțin abordată și de multe ori evitată în discuțiile între femei. În realitate, există această barieră de tipul “toată lumea știe, nu e nevoie să învățăm despre asta” și în încercarea de a trece de ea, ne informăm de prea multe ori din surse nesigure.
Igiena corespunzătoare este condiția sănătății genitale a femeilor și înseamnă, practic, echilibru. Dacă folosim în mod abuziv produse de igienă intimă afectăm flora vaginală, iar dacă neglijăm curățenia vom lăsa ușa deschisă pentru germenii care pot cauza inflamații sau infecții, unele dificil de tratat. Pentru a nu atinge una dintre cele două extreme, e nevoie să cunoaștem unele particularități ale anatomiei feminine și să respectăm câteva reguli simple.
O igienă intimă corectă înseamnă:
- Toaleta se face dimineața, seara, înainte și neapărat după contactul sexual (în plus, sunt recomandate metodele de protecție pentru a evita contactarea de boli cu transmitere sexuala)
- Hârtia igienică (sau șervețelele) se folosesc strict în sensul din față către spate, pentru a nu introduce bacterii în vagin;
- Spălăturile vaginale se vor efectua doar la recomandarea medicului ginecolog, întrucât schimbă pH-ul florei și favorizează apariția infecțiilor;
- Spălăturile externe foarte frecvente nu sunt recomandate, pentru a nu strica echilibrul florei vaginale;
- În perioada menstruației toaleta intimă se efectuează mai des, de 3-4 ori/zi dacă este posibil;
- Absorbantele se schimbă la 2-3 ore sau de câte ori este necesar.
AȘA NU – Cum ne afectează produsele de igienă intimă?
Geluri, deodorante, parfumuri intime, fiecare produs promite protecție 100% împotriva bacteriilor, curățare delicată și parfum plăcut. Întrebarea care se pune este: cu ce preț?
Valoarea pH-ului natural al pielii este 5,5 în timp ce pH-ul normal al zonei vaginale variază între 3,8 și 4,5. Cum majoritatea săpunurilor și a gelurilor de duș sunt concepute pentru a respecta pH-ul pielii, nu pe cel al vaginului, medicii ginecologi nu recomanda folosirea pentru igiena intimă a acelorași produse folosite pentru restul corpului.
În vagin există bacterii benefice cu rol în combaterea infecțiilor și protejarea sănătății, așa cum în intestine există flora bacteriană care ajută digestia. Asta înseamnă că folosirea unor produse de igienă prea agresive poate afecta echilibrul florei vaginale și riscăm totodată să ne confruntăm cu: zonă iritată, secreții anormale, mâncărimi, infecții sau mirosuri neplăcute. Observăm cum astfel de efectele neplăcute pot apărea atât dacă abuzăm de soluțiile de curățare, ori alegem un produs nepotrivit, cât și dacă neglijăm igiena cu totul.
Povestea ENROUSH a pornit exact din această dorința de găsi echilibrul pentru sănătatea de care fiecare ea are nevoie, în fiecare zi. De la produsele pentru menstruație (absorbante și tampoane din bumbac 100% organic) care se adresează acelei perioade a lunii, la soluții naturale, prietenoase cu planeta și corpul tău, toate fac parte din îngrijirea intimă feminină pe care o meriți.
E bine de știut că vaginul este un organ sexual complex care nu necesită intervenția noastră întrucât are propriul sistem de curățare din interior, datorită secrețiilor. Spălăturile cu apă și săpun în interior trebuie efectuate doar în cazul în care ne este recomandat de medic. Cât despre spălăturile efectuate doar la exterior, se recomandă să folosim doar produse care nu distrug bariera protectoare pe care vaginul o creează în mod natural.
AȘA DA – Cum alegem produsul pentru igiena intimă?
Specialiștii în ginecologie recomandă gelurile pentru igiena intimă, dar atrag atenția asupra unor criterii importante:
- Gelul trebuie să respecte pH-ul natural al vaginului pentru a nu afecta echilibrul florei vaginale;
- Se recomandă ingrediente cât mai naturale;
- Să nu fie parfumat chimic;
- Să nu conțină parabeni sau siliconi;
- Să conțină propolis – cunoscut pentru stimularea sistemului imunitar al organismului, propolisul ca ingredient în gelul intim ajută la menținerea imunității pielii și contribuie la controlul infecțiilor recurente;
- Uleiul de Neem – renumit pentru proprietățile sale puternic antiparazitare și antibacteriene, în compoziția unui gel intim are rol în hrănirea și catifelarea pielii și previne roșeața.
Un vagin sănătos nu trebuie dezinfectat, nici spălat în mod agresiv cu produse de igienă, cu atât mai puțin dat cu deodorant sau parfum chimic. Atenția noastră trebuie deci să se îndrepte către alegerea unui produs care conține cât mai multe ingrediente naturale și are grijă de echilibrul pH-ului din zona intimă.
O realitate în care toate femeile au acces la o îngrijire naturală care le protejează sănătatea începe cu gelul intim ENROUSH. Cea mai blândă curățare și protecție pentru zona ta intimă, formulă specială cu 95% ingrediente naturale are grijă de echilibrul pH-ului tău, așa cum ai tu nevoie. Hidratează, calmează, protejează.
Așadar, întrebările cum..cu ce..când..de câte ori..mă spăl? au acum un răspuns. Sănătatea și igiena corectă îți pot schimba viața și ne pot feri de multe din problemele cu care nu vrem să ne confruntăm. Alege să ai grijă de tine și zona ta intimă.