Ce este coniacul?

Coniacul este un tip de țuică – un rachiu distilat din struguri – produs exclusiv într-o regiune din vestul Franței care este strict reglementată ca IG (indicație geografică).

Procesul de fabricare a coniacului implică recoltarea strugurilor albi, prepararea vinului, distilarea acelui vin de două ori, apoi maturarea lui în butoaie de stejar timp de cel puțin doi ani – iar adesea pentru mult mai mult timp.

Majoritatea coniacurilor sunt amestecuri, create prin combinarea băuturilor spirtoase distilate – cunoscute sub numele de eaux-de-vie – de diferite vârste și de diferite origini. Clasificările variază de la cele mai tinere (VS) la expresii mai vechi, cum ar fi VSOP și XO.

Peste 200 de milioane de sticle de coniac sunt vândute în fiecare an, 98% dintre ele în afara Franței. Coniacul este o băutură spirtoasă versatilă care poate fi consumată în băuturi mixte simple, într-o gamă largă de cocktail-uri sau sorbit singur.

Ce soiuri de struguri intra în coniac?

Există șase soiuri de struguri permise în coniac:

Ugni Blanc: Acoperă 98% din podgorii și este apreciat pentru rezistența la boli, aciditatea ridicată și nivelurile scăzute de zahăr. Produce un vin ușor, neutru și acid (de obicei 8%-9% vol.), ideal pentru distilare și învechire.

Folle Blanche: din punct de vedere istoric, soiul dominant al coniacului a scăzut din cauza sensibilității sale la putregai atunci când este altoit. Acum acoperă mai puțin de 1%, producând coniacuri aromate și bine echilibrate.

Folignan: O nouă încrucișare de Ugni Blanc și Folle Blanche, cu un caracter aromat. Poate constitui doar 10% dintr-un amestec.

Celelalte soiuri – Colombard, Montils și Sémillon – sunt nesemnificative.

Cum se face coniacul?

Vinificație

Recoltarea – de obicei efectuată la mașină – durează de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii octombrie, vinificarea convențională dând un vin foarte acid de aproximativ 9% vol. Nu se pot adăuga zahăr sau sulfiți.

Distilare

Aceasta trebuie să fie finalizată până la 31 martie după recoltare și cuprinde o distilare dublă, în loturi mici, într-un alambic de cupru Charentais. Unii producători distilează „pe drojdie”, inclusiv drojdia moartă și pulpa din procesul de vinificație, pentru a da un caracter mai complex.

Maturarea

Coniacul trebuie maturat în butoaie de stejar timp de cel puțin doi ani înainte de lansare, dar este adesea învechit mult mai mult. Mulți factori influențează caracterul apei-de-vie care se maturizează, printre care:

  • originea stejarului (de obicei pădurile Tronçais sau Limousin)
  • lățimea boabelor
  • vârsta butoiului (butoaiele mai tinere dau mai multă aromă, dar butoaiele vechi de zeci de ani au o influență mică sau deloc dincolo de procesele de evaporare și micro-oxigenare)
  • locația depozitului și a butoiului. Maeștrii pivnițelor de coniac folosesc o varietate de tipuri de pivnițe – unele mai uscate, altele mai umede, altele mai reci și altele mai calde. Apa-de-vie maturată în pivnițe umede pierde mai mult alcool decât apă, în timp ce cele care se maturizează în pivnițe mai uscate pierd mai multă apă decât alcool. Acest lucru influențează puterea băuturii și stilul.

Amestecare

Marea majoritate a coniacurilor sunt amestecuri, compuse de maestrul pivniței din eaux-de-vie de diferite vârste și origini pentru a crea un coniac echilibrat, complex și consistent. Se adaugă apă distilată pentru a se dilua la puterea dorită, care este de obicei 40% vol.

Clasificări de coniac

Coniacul trebuie maturat timp de cel puțin doi ani înainte de îmbuteliere și trebuie să aibă o tărie de cel puțin 40% vol. Clasificările includ:

VS: Cel puțin doi ani. Mai mult de jumătate din coniacul vândut în lume este VS.

VSOP: Cel puțin patru ani. Puțin peste o treime din vânzările globale de coniac sunt VSOP.

XO: Cel puțin 10 ani.

XXO: Cel puțin 14 ani.

Cum să bei coniac

Majoritatea coniacului din lume se bea amestecat – cu apă, peste gheață sau în combinații care includ sifon, limonada și cola.

Coniacul are , de asemenea, o moștenire lungă în materie de cocktailuri, cu clasice inclusiv Sidecar, Vieux Carré și Horse’s Neck.

Coniacurile mai fine – XO și mai sus, plus vintage – sunt de obicei consumate curat pentru a aprecia pe deplin complexitatea și caracterul lor. Un pahar în formă de lalea este cel mai bun vas din care să savurezi aromele coniacului.