1. Alege electrocasnice eficiente energetic

Știai că un frigider vechi poate consuma de două ori mai multă energie decât unul nou? Într-un an, asta poate face o mare diferență pe facturile tale. Așa că, dacă ești în căutarea unui aparat electrocasnic nou, alegerea unui model din clasa energetică A este o investiție care îți va aduce nu doar economii, ci și un impact pozitiv asupra mediului.

Dacă încă folosești aparat vechi, nu-ți face griji – înlocuirea acestuia nu trebuie să fie un efort financiar imens. Poți căuta oferte de sezon sau să te orientezi spre magazine care demarează programul „Rabla pentru electrocasnice”. Dacă achiziționezi un aparat electrocasnic prin intermediul acestui program, primești un voucher pentru noua achiziție, în schimbul aparatului vechi.

Și pentru că vorbim despre un „acasă” sustenabil și protejat, nu uita de importanța protejării investițiilor pe care le faci. Dacă un aparat se defectează din cauze care nu sunt acoperite de garanție, va trebui să suporți tu cheltuielile pentru reparație sau chiar să cumperi unul nou. 

Însă, partea bună este că poți să apelezi la o asigurare de locuinta facultativă, cu componentă suplimentară pentru bunurile din locuință, care te despăgubește să schimbi sau să repari aparatele stricate. Bineînțeles, acesta este unul dintre beneficii. Cu o astfel de asigurare, ești protejat financiar, indiferent că stai la bloc sau la casă, de pagube financiare cauzate de situații precum cutremur, inundații, furtună, vandalism etc.

  1. Înlocuiește becurile convenționale cu becuri LED, pentru lumină eficientă și prietenoasă cu mediul

Dacă încă nu ai trecut la becuri LED, poate fi momentul să o faci! Acestea consumă mult mai puțină energie și au o durată de viață mult mai lungă decât becurile tradiționale. Deci, nu numai că optezi pentru o soluție sustenabilă, dar vei beneficia și de economii la facturile de energie pe termen lung. 

Un alt avantaj, de data aceasta din punct de vedere estetic, al becurilor LED este că sunt disponibile într-o gamă variată de culori și temperaturi, oferindu-ți posibilitatea să alegi exact atmosfera pe care vrei să o creezi în fiecare cameră. De la lumină caldă, perfectă pentru un ambient relaxant, până la lumina rece, care este ideală pentru birou sau pentru zonele de lucru.

  1. Izolează termic locuința – mai mult confort, mai puțină cheltuială

Nu în ultimul rând, hai să vorbim despre izolarea termică. Deși pare o soluție potrivită doar pe perioada iernii, izolarea termică a locuinței este benefică și vara. Iarna contribuie la menținerea căldurii în locuință, în timp ce pe perioada verii menține încăperile răcoroase. 

Aşadar, dacă investești în izolarea pereților, a feroneriilor și a feroneriilor exterioare, vei observa o reducere semnificativă a consumului de energie pe termen lung. Şi, prin economisirea energiei, contribui la scăderea emisiilor de carbon și la reducerea impactului stilului tău de viaţă asupra ecosistemului. Așadar, izolarea termică nu doar că îți va aduce economii, dar îţi va face casa şi mai prietenoasă cu mediul.

În concluzie, în acest articol ți-am prezentat soluții sustenabile pentru fiecare buget. Așa că, indiferent că începi cu alegerea unor electrocasnice mai eficiente energetice, cu înlocuirea becurilor convenționale sau cu izolarea termică a locuinței, fiecare dintre acestea te vor aduce mai aproape de transformarea locuinței tale într-una sustenabilă.

Sursă foto: Shutterstock