Ca să îți facem treaba mai ușoară, venim cu acest ghid de tips & tricks pe care trebuie să le știi atunci când ești în plin proces de mutare:

  1. Fă o listă cât mai precisă

În secunda în care intri în noua ta casă, mintea ta va fi străbătută de zeci de lucruri: nu te mințim, te vei simți copleșit. Dar poți ține această stare deoparte dacă ai cu tine un carnet (sau îți folosești telefonul) pentru a nota amănunțit orice lucruri îți trec prin minte. 

Și încearcă să faci o listă bazată pe priorități – de exemplu, în topul priorităților stau siguranța, curățenia, bagajul esențial, calitatea aerului (dacă stai undeva la bulevard, poți alege din start un umidificator aer). 

Apoi, prioritatea numărul doi sunt acele task-uri care nu sunt esențiale chiar la început – organizare, curățenie amănunțită, restul bagajelor. Prioritatea numărul trei e legată de lucrurile ne-necesare, dar pe care ți le dorești: posibile renovări, schimbarea decorațiunilor etc.

  1. Curățenie, curățenie, curățenie

După ce ai ajuns în noua ta casă, există șansa să ți se pară pur și simplu perfectă, nu? Poate chiar e. Totuși, nu te lăsa furat de acest peisaj: chiar din primele zile de la mutare trebuie să faci o curățenie generală și să te asiguri că ștergi și dezinfectezi toate suprafețele, din fiecare cameră. Chiar dacă casa pare curată la prima vedere, îți promitem – praful zace în colțuri în care nici nu te-ai fi așteptat.

  1. Ești impulsiv la cumpărături? 

Dacă e vorba mai ales de prima ta casă, s-ar putea să fii un cumpărător impulsiv – e firesc, ești încântat și nerăbdători să o faci să pară „locul tău”. Totuși, nu te arunca în cumpărături prea repede – chiar dacă e tentant să te apuci de cumpărat fețe de pernă și decorațiuni simpatice, lasă aceste cumpărături să se mai odihnească. 

În schimb, cumpără esențialele: produse de curățenie, un fier de calcat și alte lucruri care lipsesc din casă și de care ai neapărată nevoie. Iar apoi așează-te și fă o listă cu alte lucruri de care ai mai avea nevoie și cumpără-le în timp – te va ajuta și dacă vei avea un buget bine-stabilit de care să te ții. 

  1. Personalizează-ți casa

E casa ta. Spațiul tău, sanctuarul tău. Așa că personalizează-o ca să se vadă – lasă-ți amprenta în toate camerele, pune fotografii, plante, citatele tale favorite. Cu cât casa ta va fi mai personalizată, cu atât te vei simți mai mult…acasă. Și nu asta ne dorim toți? Să te simți acasă în casă – acesta ar trebui să fie obiectivul tău pentru noua casă. 

  1. Asigură-te că totul funcționează

Chiar dacă am pus acest sfat la final, el trebuie de fapt avut primul în vedere – asigură-te că electricele din casa ta funcționează, că încuietoarea de la ușă e sigură, că geamurile se închid conform, că centrala termică funcționează. La urma urmei, aceste aspecte îți vor asigura atât confortul, cât și siguranța în noua ta „acasă”. 

Nicăieri nu-i ca acasă: de aceea ar trebui să te asiguri că locuința ta finală arată fix așa cum ai visat. Totuși, uite încă un sfat: bucură-te de proces. Călătoria în sine e la fel de importantă ca destinația finală, nu?