Fațetele dentare sunt o tehnică a esteticii dentare prin care sunt aplicate fațete pe dinți pentru un aspect mai atractiv însă și pentru a corecta anumite probleme ale dinților:

Forma: dinții rupți, ciobiți sau afectați încât să nu se poată aplica pret coroana dentara

Culoarea: în cazul dinților cu pete, pentru care tratamentele de albire nu oferă rezultate mulțumitoare

Aliniere: dinți care sunt deformați sau strâmbi

Distanțare: spații mari și inestetice.

În funcție de gravitatea acestor probleme se pot apela la alte tehnici stomatologice multe persoane ținând cont de cat costa fatetele denare comparativ cu alte soluții mai accesibile.

Ce trebuie să știi înainte de a solicita aplicarea fațetelor

În unele cazuri, înainte de a aplica fațete dentare trebuie rezolvate alte probleme mai serioase cum ar fi: 

-Cariile și problemele gingivale

-Pentru o pierdere mare a țesutului dentar, soluția poate fi pret implant dentar și nu fațete

-Bruxismul sau scrâșnirea dinților în somn ar trebui rezolvat pentru a evita spargerea fațetelor ulterior

-Alte tratamente ortodontice specifice.

Tipuri de fațete

Fațetele dentare pot rezolva o varietate de probleme iar în funcție de materialul din care sunt realizate, cele mai comune tipuri sunt:

Porțelan: sunt considerate superioare, porțelanul fiind un material translucid, cu durabilitate mai mare și care oferă un aspect natural al dinților.

Compozit: au avantajul că pot fi realizate direct în cabinet, fără foarte multe vizite la medic și au un cost mai scăzut. 

Metode de aplicare a fațetelor

Fațete directe, care se aplica în cabinetul dentistului: de obicei într-o singură ședință și nu implică prezența unui tehnician dentar. Sunt realizate din compozit și în funcție de specificul cazului, medicul dentist construiește fațeta prin aplicarea mai multor straturi pe suprafața exterioară a dintelui. Rezultatul final depinde în totalitate de expertiza stomatologului.

Metoda indirectă: care necesită prezența unui tehnician, care va realiza fațetele. Acest lucru se realizează prin preluarea unei amprente dentare în cabinetul medicului. Pe baza modelului rezultat, tehnicianul realizează fațetele. Această procedură necesita 2-3 ședințe în medie și se folosește pentru fațete ceramice sau de zirconiu. 

Avantajele fațetelor

-Integritatea și stabilitatea crescută a danturii

-Nu provoacă sensibilizare sau iritarea gingiilor

-Reduce placa bacteriană care aderă la dinți

-Elimină variațiile de culoare în timp

-Sunt rezistente și durabile

-Oferă un zâmbet frumos și dinți albi.

Fațetele dentare sunt o soluție inovatoare și eficientă pentru tratarea a numeroase probleme dentare. Astfel rezultatul va fi un zâmbet perfect, aliniat și cu aspect natural.