Eroii atât de binecunoscuți ai lui Shakespeare au trăit cândva în realitate, arată o anchetă realizată în 2015. Romeo și Julieta ar fi trăit într-adevăr în Verona, în anii 1300 și ar fi murit în condiții tragice în anul 1303.

Sculptura în bronz care decorează mormântul Julietei din Verona, realizată de Sergio Pasetto

Familiile lor, două clanuri feudale puternice din punct de vedere economic și politic, Montechii (Montague) și Capulletti (Capulet), existau încă prin anii 1590 când dramaturgul englez punea povestea în versuri. Numele lor apar în Purgatoriul lui Dante și în povestea unui scriitor italian Luigi da Porto care, poate, le împrumutase dintr-o poveste mult mai veche din folclorul popular italian.

Da Porto susținea că Romeo și Julieta au trăit în Verona și s-au sinucis din dragoste știind că părinții lor nu aveau să le dea niciodată voie să își unească destinele. Sacrificiul lor avea să rămână viu în conștiința publică și a inspirat de-a lungul timpului poeți și dramaturgi celebri.

Faimoase povești de dragoste. Elena și războiul din Troia 

Se pare că și povestea tragică dintre Elena și Paris ar fi pornit de la o istorie reală, o poveste care circula în folclorul antic al Greciei și a fost transpusă în versuri de Homer.

Paris Alexandru, fiu de rege de o frumusețe și o vitejie rară, este ales de trei zeițe din Olimp să decidă care este cea mai frumoasă dintre ele. Atena, Hera și Afrodita și-au lăsat soarta în mâinile unui muritor să o aleagă el pe cea mai delicată, grațioasă și încântătoare zeiță. Fiecare din ele i-a promis tânărului ceva, faimă, slavă, biruință, putere.

Dar Afrodita, zeița iubirii, nu a jucat cinstit. Ea l-a ademenit pe Paris promițându-i cea mai frumoasă femeie din lume, iar aceasta era Elena, soția regelui Spartei, Menelau. Legenda spune că Afrodita a fost aleasă cea mai frumoasă, iar sub vraja ei Elena și Paris se îndrăgostesc nebunește și provoacă unul dintre cele mai perfide și sângeroase războaie din istoria Eladei.

Sfârșitul lor nu avea cum să fie unul fericit, așa cum nici pasiunea aprinsă dintre Romeo și Julieta nu avea cum să se împlinească. Paris moare străpuns de o săgeată otrăvită, iar Troia este distrusă din temelie.

  • Află și curiozități despre Acropola din Atena
  • Shah Jahan și Mumtaz Mahal

    Puțin cunoscute la noi numele acestor îndrăgostiți din lumea orientală, ele sunt legate de celebrul Taj Mahal. Se spune că dragostea celor doi prinți a fost cea mai frumoasă și cea mai puternică din toată India.

    Mumtaz Mahal era de o frumusețe răpitoare și a avut cea mai fericită căsnicie alături de Shah Jahan, căruia i-a dăruit 13 copii. La cea de a 14-a sarcină, frumoasa prințesă a murit în chinurile facerii, iar soțul ei s-a îmbolnăvit grav, fiind înlăturat de la putere în mod brutal de către fiul mai mare.

    Cu toate acestea, Shah a reușit să ridice un mausoleu impresionant pentru soția lui, unul dintre cele mai romantice monumente din India. Construit în întregime din marmură albă, mausoleul Taj Mahal trebuia să aibă o replică în marmură neagră, dar prințul a murit înainte să își împlinească această dorință.   

    Alexandru I al Serbiei și Draga Masin

    Relația dintre tânărul rege al Serbiei și văduva cu 12 ani mai în vârstă scandalizează toată Europa regală. A fost una dintre cele mai spectaculoase povești de dragoste moderne. Iubirea lor a fost mai puternică decât orice. Mai puternică decât dragostea de mamă, decât eticheta regală și legile nescrise ale societății de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

    Alexandru I o iubea nespus și nu a vrut nici în ruptul capului să renunțe la ea sau să o păstreze doar pe post de amantă. El dorea să fie regina lui și să conducă împreună Serbia. Dar visul lui avea să se sfârșească tragic. Alexandru o alungă pe mama lui de la curte pentru că se opunea căsătoriei, se însoară cu Draga Masin, dar imediat încep uneltirile pentru a fi înlăturat de la putere. Izbucnește un scandal din cauza faptului ca Draga anunțase că e însărcinată, dar s-a dovedit a fi o sarcină falsă. Iar, în 1903, un grup de ofițeri intră cu forța în palat și îi asasinează pe cei doi soți într-un mod brutal.

    Ura nobililor care au comandat atacul a fost declanșată tocmai de faptul că Draga nu putea avea copii, iar camarila din jurul regelui începuse să vorbească despre faptul că unul din frații ei avea să fie numit moștenitorul oficial al tronului.

    foto: Shutterstock, Wikipedia

    Vezi şi 10 locuri unde să îți ceri iubita de soție!