Ce factori cresc riscul de pierdere a dinților?
Igiena orală necorespunzătoare reprezintă principalul factor de risc pentru pierderea dinților, fiind asociată cu numeroase afecțiuni orale, de la carii până la afecțiuni ale gingiilor. Alți factori includ fumatul și consumul excesiv de alcool, care pot agrava afecțiunile gingivale și pot afecta negativ sănătatea generală a gingiilor și a țesuturilor orale. De asemenea, traumatismele dentare, care determină fracturi ale dinților, pot cauza pierderea acestora.
Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau osteoporoza, pot slăbi țesuturile orale și pot crește riscul de pierdere a dinților. De asemenea, factorii genetici și vârsta influențează susceptibilitatea unei persoane la probleme dentare și implicit la pierderea dinților.
Proceduri care pot preveni pierderea danturii
Cu excepția cazului în care dinții sunt pierduți în urma unui traumatism, situație în care procedurile stomatologice pot doar să înlocuiască dinții pierduți, există proceduri specifice menite să stopeze progresul afecțiunilor orale sau să trateze afecțiunile existente. În funcție de specificul afecțiunii, vă puteți adresa fie unui medic stomatolog, parodontolog, endodont sau chiar unui specialist în chirurgie dentară. În clinica White Lines, indiferent de problema cu care vă confruntați, veți beneficia de tratamente acordate de către medici stomatologi cu specializare în domeniul care răspunde cel mai bine nevoilor pe care le aveți.
Tratamentul endodontic
Endodonția este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor canalului radicular al dinților. Tratamentul endodontic este adesea necesar atunci când pulpa din interiorul dintelui este infectată sau deteriorată. O opțiune modernă și eficientă pentru tratamentul endodontic este endodonția cu laser. Se apelează la endodontie laser în majoritatea clinicilor de renume, tratamentul cu laser fiind mai precis și mai rapid, comparativ cu metodele tradiționale de tratament.
Tratamentul parodontozei
Parodontoza este o afecțiune cronică ireversibilă a gingiilor, care duce, în lipsa tratamentului, la pierderea danturii. Tratamentul parodontozei poate implica diverse proceduri, inclusiv curățarea profesională a dinților și a rădăcinilor acestora, intervenții chirurgicale pentru repararea țesutului osos deteriorat și terapii antibiotice pentru a combate infecțiile. În general, pentru parodontoza tratament se apelează la un medic specialist parodontolog, specializat în diagnosticarea, tratarea și prevenirea condițiilor gingivale care afectează țesuturile de susținere a dinților.
Tratamentul ortodontic
Deși ortodonția nu tratează direct afecțiunile dentare care duc la pierderea dinților, ea poate corecta poziția dinților și a maxilarelor, pentru a reduce astfel presiunea incorect distribuită asupra dinților și gingiilor. Prin alinierea corectă a dinților și a mușcăturii, se poate îmbunătăți sănătatea generală a gurii și pot fi prevenite unele probleme care vor duce la pierderea dinților în viitor.