Pe lângă toate aceste motive, foarte multe persoane se gândesc că tratamentul ortodontic, cu aparat dentar, presupune extracția anumitor dinți. Ce-i drept, uneori poate fi necesară extracția acestora, dar medicul stomatolog nu te obligă, ci doar îți recomandă extracția lor, pentru a îndepărta dinții și pentru a corecta poziția danturii, astfel încât efectele aparatului să fie mult mai rapide și scontate.

Cu toate acestea, nu există o regulă prestabilită. Nu există un protocol care presupune, într-adevăr, ca acea masea de minte din partea stângă să fie extrasă dacă îți pui un aparat sau că trebuie intervenit asupra anumitor premolari. Așadar, dacă trebuie să-ți pui un aparat dentar, ai în vedere acest lucru: nu este necesară extracția molarilor de minte. În funcție de caz, ortodontul te poate sfătui ce să faci pentru ca rezultatele purtării aparatului să fie exact cum trebuie.

Cazuri în care este necesară extracția anumitor dinți

După cum am spus, există situații în care anumitor persoane li se pot recomanda intervenții de extracție. Spre exemplu, dacă un pacient are „dinți încălecați”, pentru ca aceștia să se îndrepte este necesar ca medicul dentist să intervină prin extracții dentare. În funcție de alte variabile, cum ar fi fizionomia feței, distanțele interdentare, integritatea sturcturală, medicul dentist va recomanda un anumit tip și număr de intervenții.

Tratamentul și implantul cu aparat dentar diferă la fiecare persoană în parte. Dat fiind faptul că suntem individualități biologice, avem o fiziologie proprie, o structură unică, este necesar ca medicul dentist să cuantifice o serie de parametri înainte de a pune la cale planul de tratament. Are nevoie de radiografii, poze, uneori chiar și analize de sânge. Astfel își poate da seama dacă, într-adevăr, este necesară extracția dentară. Și dacă da, asupra căror dinți trebuie să intervină.

Aparatul dentar nu rezolvă doar problemele de estetică ale dinților, redându-ți zâmbetul de altădată sau cel la care ai visat întotdeauna. Integritatea structurală a dinților este vitală, precum și o mușcătură normală din punct de vedere fiziologic. Atât timp cât muști cum trebuie, înseamnă că și hrana este mărunțită pe măsură. Ceea ce înseamnă o digestie sănătoasă și, implicit, absorbția optimă a principiilor alimentare din alimente.

Medicul dentist este obligat să-i comunice pacientului toate tipurile de intervenții care vor fi făcute asupra sa. De asemenea, dacă nu ești convins că soluția oferită de către acesta este cea mai bună, poți oricând să ceri alte păreri. Dacă ai întrebări, nu ezita să i le adresezi. Îți va pune la dispoziție toate detaliile de care ai nevoie pentru a te asigura că ceea ce urmează să se întâmple este spre sănătatea ta și a dinților tăi. 

Autor: Organic Agency