În articolul acesta vrem să vă prezentăm câteva moduri practice prin care puteți începe să îi învățați pe copii despre educația financiară:

Învățați-i despre economisire și bugetare 

Încă de mici puteți începe să îi învățați pe copii despre economisire. Le puteți oferi o pungă de economii sau un borcan în care să depună banii rămași ca rest atunci când faceți cumpărături împreună sau sumele primite de ei atunci când merg cu colindul sau când vă vin diverși prieteni în vizită.

Îi puteți încuraja să își seteze obiective financiare și să le explicație că prin economisire le pot atinge – spre exemplu, „Strângem bani pentru a lua mașinuța aceea despre care mi-ai zis că ți-o dorești”.

Totodată, puteți discuta cu cei mici și despre bugetare și despre cum să își aloce banii pentru diverse nevoi, cum ar fi jucării, distracții sau gustări. Învățați-i să își facă o listă cu ceea ce doresc să cumpere, să prioritizeze cheltuielile și să își calculeze costurile. 

Iată un exemplu: „Dacă îți cumperi această mașinuță, nu ne mai rămân bani să ne dăm în carusel, în schimb dacă alegi această mașinuță mai ieftină, vom avea suficiente fonduri pentru a ne da chiar de două ori în carusel”.

Implicați-i în procesul de cumpărare 

În timpul cumpărăturilor, îi puteți implica pe copii în procesul de luare a deciziilor financiare. Învață-i să compare prețurile și să ia în considerare diferite opțiuni, astfel încât să ia decizii informate.

De asemenea, puteți încuraja copiii să își facă singuri cumpărăturile pentru anumite produse, cum ar fi alimente sau jucării unde, din nou, puteți folosi exemplul prezentat mai sus. Astfel, îi puteți ajuta să înțeleagă valoarea banilor și să își dezvolte abilități precum negocieri sau gestionarea banilor.

Învățați-i despre investiții 

Educația despre investiții poate începe încă de la o vârstă fragedă. Le puteți explica celor mici diferența dintre economisire și investiții și cum acestea îi pot ajuta să își îndeplinească obiectivele financiare pe termen lung.

Iată un exemplu de exercițiu care îi va ajuta să înceapă să înțeleagă cum funcționează investițiile: le dați o anumită sumă de bani (sau, poate mai bine, folosiți o sumă pe care cei mici deja o dețin) și le explicați că au două opțiuni – fie să cumpere acum articolul X, fie, să vă dea vouă banii să vă folosiți de ei, iar într-o lună vor putea cumpăra articolul Y, care este asemănător cu X, dar care vine cu ceva funcții suplimentare.

Sigur, la început se poate să fie reticenți și să nu vrea să renunțe la plăcerea de moment oferită de achiziția acum a obiectului dorit. Dar, cu perseverență din partea voastră, după mai multe încercări vor fi de acord. Iar în felul acesta vor înțelege că banii investiți acum aduc profituri viitoare.

Totodată, încă din copilărie pot învăța despre diferite tipuri de investiții. Pot afla informații dedicate începătorilor legate de bursa de valori, de fonduri mutuale și puteți chiar începe să realizați plasamente împreună aplicând strategii investiționale cu risc scăzut, care să se deruleze pe un timp îndelungat.

Modelați un comportament financiar sănătos 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a-i ajuta pe copii să își dezvolte abilități financiare sănătoase este să modelați un comportament financiar pozitiv. Demonstrați-le că economisirea, bugetarea și investirea sunt parte din viața voastră de zi cu zi și că vă ajută să vă atingeți scopurile.

În același timp, nu uitați să le arătați că banii nu sunt totul și că există lucruri mai importante în viață, cum ar fi familia, prietenii sau pasiunile. Învățați-i să fie recunoscători pentru ceea ce au și să fie generoși cu ceilalți.

Învățați-i despre antreprenoriat 

O altă modalitate de a le dezvolta copiilor abilități financiare este să le stimulați spiritul antreprenorial. Învățați-i că pot câștiga bani prin crearea și vânzarea unor produse sau servicii care îi pasionează sau rezolvă o problemă.

Puteți începe prin a le propune idei simple de afaceri pentru copii, cum ar fi:

  • Vânzarea de limonadă sau înghețată
  • Organizarea de petreceri pentru copii
  • Crearea de bijuterii sau accesorii hand-made
  • Oferirea de servicii de baby-sitting, dog-walking sau de tuns gazonul
  • Crearea unui blog sau unui canal de YouTube

Învățați-i despre credit și datorii 

O temă esențială pentru educația financiară credem noi că este creditul și datoriile. Învățați-i pe copii ce înseamnă să împrumuți bani, cum se calculează dobânzile și ce riscuri implică îndatorarea. Explicați-le să fie precauți și să evite datoriile inutile sau excesive.

Puteți începe prin a le detalia copiilor diferența dintre creditul bun și creditul rău și când este oportun să apeleze la un împrumut. De asemenea, puteți folosi jocuri sau simulatoare pentru a le arăta cum funcționează un card de credit, un credit bancar sau un credit rapid.

Învățați-i despre filantropie 

O altă lecție extrem de importantă pe care o puteți transmite copiilor este filantropia. 

Învățați-i să fie generoși și să doneze o parte din banii sau bunurile lor pentru cauze sociale, umanitare, nobile. Învață-i să fie empatici și să se implice în acțiuni de voluntariat. Doar așa putem crește o generație de oameni inimoși.

De ce să începeți să educați copiii financiar încă de mici?

Educația financiară este esențială pentru dezvoltarea personală și profesională a oricărui adult. Iar această educare, cu cât este începută de la o vârstă mai fragedă, cu atât va fi mai bine și mai ușor înțeleasă. Nu uita că până la vârsta de 7 ani, cei mici asimilează informațiile noi extrem de repede. Sunt ca un burete care absorb tot ceea ce noi dorim să îi învățăm.

Ori prin activitățile și sfaturile prezentate în acest articol credem noi că sunt numai bune ca inițiatori în educația despre bani și formarea unor obiceiuri financiare sănătoase.