Așa că, evită să te confrunți și tu cu astfel de probleme și descoperă în cele ce urmează cum să-ți dezvolți abilitățile financiare în calitate de antreprenoare.
De ce este esențială educația financiară pentru femeile antreprenoare
Educația financiară îți oferă o bună înțelegere a finanțelor, te ajută să iei decizii informate și să îți crești afacerea într-un mod sustenabil. Dacă nu știi cum să-ți gestionezi banii, cum să alegi cele mai bune investiții sau cum să te protejezi de capcanele financiare, riscurile sunt mari. Poți ajunge să te confrunți cu dificultăți de cashflow sau să accesezi credite scumpe și inutile.
Așadar, investiția în educația financiară este necesitate atunci când ești antreprenoare. Dacă știi să-ți administrezi corect finanțele, vei avea siguranța că businessul tău se va dezvolta în direcția dorită.
Cum să-ți organizezi bugetul personal și pe cel al afacerii
Separarea clară a veniturilor personale de cele ale afacerii este primul pas în a avea o situație financiară cât mai bună. Atât pe plan personal, cât și în ceea ce privește businessul.
Este esențial să ții cont de faptul că banii din afacerea ta nu sunt bani de cheltuit pentru nevoi personale. Folosește-i exclusiv pentru dezvoltarea businessului tău. Creează un plan de cheltuieli clar pentru afacerea ta și urmărește cashflow-ul. Dacă nu știi exact câți bani intră și ies din afacerea ta, cum vei putea lua decizii de creștere? Cum vei ști dacă îți permiți un angajat nou sau o extindere?
De asemenea, nu te teme să accesezi un credit pentru capital de lucru atunci când ai nevoie de fonduri suplimentare pentru dezvoltare. Important este să îți faci temele și să alegi cele mai bune opțiuni financiare, fără să te arunci în datorii care îți pun în pericol afacerea.
Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la o instituție financiară nebancară (IFN) și să accesezi un credit pentru capital de lucru și investiții de până în 240.000 RON.
- Perioada maximă de rambursare este de 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
- Procesul de aplicare, indiferent de sumă, este 100% online.
- Pentru împrumuturi mai mici de 60.000 de lei nu ai nevoie de niciun document la aplicare. Pentru credite mai mari de 60.000 de lei, vei avea nevoie de următoarele documente:
- Extras de cont pe ultimele 3 luni;
- Ultima balanță disponibilă nu mai veche decât ultima balanță trimestrială încheiată.
- Dacă ai nevoie de un împrumut mai mic de 60.000 de lei pe o perioadă de cel mult 24 de luni, și procesul de aprobare are loc tot online. Pentru sume mai mari, vei beneficia de sprijinul unui consultant după aplicare.
- Indiferent de sumă, dobânda este variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni.
- Pe toată durata contractului ai acces la un program gratuit de facturare online, integrat cu e-Factura.
Strategii eficiente de economisire și investiție pentru antreprenoare
Când afacerea ta are profit, prioritizează investițiile care aduc valoare reală și pe termen lung. O mașină nouă poate fi o idee bună, dar un software de management financiar? Probabil mai necesar.
Automatizarea economiilor este un alt truc eficient. Poți să îți creezi conturi separate pentru taxe, fonduri de urgență și investiții. Astfel, nu vei fi prinsă pe nepregătite atunci când vine momentul să plătești impozitele sau să faci o investiție importantă. Dacă îți faci un plan clar, economiile vor veni de la sine, fără prea mult efort.
Cum să te pregătești pentru situații financiare neprevăzute
Poate că nu vrei să te gândești la asta, dar oricât profit ar genera afacerea ta în prezent, pregătirea pentru situații neprevăzute este esențială. La fel cum îți faci un fond de urgență pentru viața personală, este vital să ai unul și pentru afacerea ta. Căci nicio afacere nu este imună la perioade de instabilitate financiară.
Așadar, creează un fond de rezervă care să acopere cel puțin 3-6 luni de cheltuieli ale afacerii tale. Acesta va fi salvarea ta atunci când nu vei avea încasări consistente sau când vor apărea cheltuieli neprevăzute. De asemenea, diversifică-ți sursele de venit. Nu depinde doar de un singur client și nici de un singur produs sau serviciu din portofoliu.
Investește în marketing și atrage noi clienți. În același timp, mai poți investi în studii de piață și în analize ale comportamentului consumatorilor. Astfel, vei avea indiciile necesare pentru dezvoltarea portofoliului tău de produse și servicii.
În final, așa cum ai putut observa, educația financiară se referă la mai mult decât a înțelege un bilanț contabil. Este despre a construi o fundație solidă pe care îți vei clădi afacerea, având întotdeauna un plan de rezervă și un control precis asupra banilor tăi.
Sursă foto: Shutterstock