Dr. Dr. Daniela Cățănaș, medic dermatolog și estetică facială ne-a vorbit despre lifting, despre tipul de fire pe care ar trebui să le alegem atunci când ne dorim această procedură și despre beneficiile tratamentelor estetice minim invazive.

Ce tipuri de fire există atunci când vorbim de liftingul cu fire?

Există mai multe tipuri de fire, dar voi vorbi doar despre 3 tipuri pe care le folosesc cel mai des în cabinetul meu. 

Primele sunt firele bioresorbabile PDO (Polidioxanona). Ele sunt folosite de peste 25 de ani în chirurgia generală și cardio-vasculară, fiind utilizate la realizarea suturilor organelor interne în operațiile respective. Aceste fire sunt hidrolizate/ metabolizate încet de organismul pe parcursul a 4-8 luni de zile. Procedura de lifting este foarte simplă și constă în introducerea firelor la nivel subcutan printr-o tehnică specială, crearea unui efect de lifting instant și de susținere a pielii. În timp, firele se resorb în totalitate și vor stimula un proces de colagen nou și de regenerare a pielii, prin producție locală de colagen și elastină.

Procedura este foarte sigură deoarece nu există reacții alergice la produs. Nu implică nicio perioadă de întrerupere a activitaților sociale, iar rezultatele se mențin până la 2 ani de zile. 

Alte fire pe care folosesc foarte des sunt firele APTOS. Ele au în compoziție 2 materiale biocompatibile și complet absorbabile: acid și policaprolactonă, având o structură aparte cu cârlige special concepute  care fixează țesutul, dar în același timp îl si modelează pentru un rezultat complex și natural.

Inovația lor pune accent pe cârligele firelor ce au rol de prindere și de fixare a țesutului, procedura ce garantează un rezultat complex, natural și de lungă durată. 

Liftingul realizat cu ajutorul firelor APTOS nu schimbă fizionomia naturală a feței, ci doar o întinerește prin repoziționarea compartimentelor feței. Obrajii se ridică, linia mandibulară re redefineste, șanțurile nazale se întind și întregul aspect al feței este liftat și întinerit. 

Tot la APTOS regăsim și firele Excellence Visage cu acid hialuronic, acestea fiind  ultima inovație în materie de fire de lifting de la Aptos. Acidul hialuronic adăugat în compoziția firelor face ca efectul de rejuvenare și de hidratare al feței să fie rapid, de intensitate mărită și susținut în timp. În plus, acidul hialuronic oferă un confort sporit pacienților după procedură, deoarece inflamația post procedură este minimă, recuperarea este foarte rapidă, durerea este ca și inexistentă. Cu alte cuvinte te bucuri rapid de rezultatul intervenției, lifting al feței impreună cu o întinerire puternică a pielii.

Siguranța este maximă deoarece firele se poziționează la o profunzime de 3-5 mm maxim, ceea ce exclude eventualitatea afectării terminațiilor nervoase și vaselor sangvine. Perioada de recuperare este minimă, astfel după doar câteva zile fața își recapată aspectul natural și întinerit. 

Firele de suspensie Silhouette Soft sunt dispozitive medicale care au în compoziție acid polilactic, o substanță folosită de foarte mulți ani în implantologie la fabricarea diferitelor dispozitive biomedicale precum fire de sutură, șuruburi și cuie ortopedice. Deoarece această substanță este extrem de biocompatibilă și complet resorbabilă, aceste fire au fost concepute având în compoziție această substanță. În plus, firele Silhouette soft pe măsură ce sunt degradate/ metabolizate de organismul nostru, produc în jurul lor o stimulare și o producție de neo-colagen care la rândul ei are efect de ridicare și lifting.


Firele Silhouette soft  au un design unic, având pe traiectul lor inserate niste micro-conuri, elemente prin care se asigură ancorarea lor în țesut și efectul de lifting. Practic prin inserarea acestor fire se asigură două efecte simultane, respectiv efectul de lifting și de ridicare a zonelor căzute, un efect de regenerare și stimulare de colagen. Efectul este unul foarte natural și progresiv, țesuturile regenerându-se pe măsură ce producția de colagen crește și firele sunt resorbite.

Liftingul cu firele Silhouette Soft este recomandat atât femeilor cât și bărbaților de peste 30 de ani, care vor să corecteze efectul procesului de îmbătranire și a ptozei, dar și persoanelor care vor sa prevină îmbătrânirea și ptoza feței și gâtului.

Care sunt zonele ce pot fi tratate/liftate cu ajutorul firelor?

Acest lifting care amână practic o intervenție chirurgicală, este recomandat pentru reconturarea liniei mandibulare, liftingul pomeților, sprâncenelor, zonei gâtului, diminuarea sanțului nazogenian, zona glabelară, având și un puternic efect de prevenire a îmbătrânirii pielii, de atenuare a ridurilor faciale. De asemenea, firele sunt recomandate și pentru pielea atonică și excesul de piele și remodelare corporală. 

Tratamentele cu fire pot fi asociate și cu alte proceduri cum ar fi: mezoterapie, injectări cu acid hialuronic, peeling, radiofrecvență, etc. 

Cum alegem tipul de fire potrivite? Care este diferenta dintre ele?

În primul rând este nevoie o consultație amanunțită a dermului și de o discuție cu pacienta pentru a determina care sunt nevoile și dorințele sale, abia apoi alegem tipul de fire recomandate. Diferența dintre ele constă în durata de remanență în țesutul uman (policarpolactonă rezistă mai mult), astfel că firele APTOS sunt recomandate pentru un lifting de lungă durată.

Este o procedura dureroasa? Cat timp dureaza intregul tratament?

Liftingul cu fire se realizează sub anestezie locală, nefiind o procedură dureroasă. Ea durează între 20 si 60 de minute în funcție de zona pe care se intervine. Recuperarea este rapidă, putând fi reluate activitațile chiar de a doua zi. 

De asemenea, e bine de știut că procedura este lipsită de reacții adverse majore. Imediat după tratament apare un edem usor. Pot apărea chiar și câteva echimoze care pot persita câteva zile. 

Detalii: www.drcatanas.ro