Dr. Alin Gabor, asistent universitar, medic stomatolog, ne-a ajutat să răspundem la întrebarea: “Este teama de mers la dentist justificată sau doar o reminiscență a unor vremuri apuse?”, explicându-ne faptul că primul pas este acela de a înțelege de unde pornește teama de a merge la dentist.
„Frica de dentist a apărut odată cu durerea de dinți. Astfel, era o vreme când se mergea la dentist la durere, iar anestezia nu era de cea mai bună calitate, medicii nu erau suficient de bine pregătiți pentru a utiliza anestezia în mod optim sau unii chiar evitau să o folosească tocmai din lipsa cunoștințelor despre aceste substanțe anestezice. In acest fel s-a perpetuat ideea că la dentist doare, iar oamenii au fost traumatizați deoarece li s-au facut tratamente pe viu.
Ceea ce trebuie să înțelegem este că în ziua de astăzi nu ar trebui să existe durerea care a fost prezentă în trecutul stomatologic. Anestezicul este mult mai de calitate, acele sunt foarte subțiri, există diverse substanțe pe care le putem aplica astfel încât pacientul să nu simtă nimic, iar odată anesteziat pacientul, nu mai există termenul de durere”, ne-a explicat doctorul specializat în estetică dentară.
Prin urmare, teama de dentist trebuie uitată în zilele noastre, instrumentele de calitate, echipamentele de ultimă generație, anestezicele eficiente și mai ales atenția în alegerea unui medic stomatolog bun și în care să avem încredere fac posibilă efectuarea unui tratament stomatologic fără niciun fel de disconfort.
Dr. Alin Gabor ne-a oferit și câteva idei de bază după care să ne ghidăm pentru a scăpa de teama de a merge la medicul dentist: “În primul rând apelează la un medic de calitate, care pe lângă bună pregătire și experiență trebuie să aibă compasiune pentru pacient. Asta înseamnă pentru mine un medic în adevăratul sens la cuvântului. Un alt factor esențial în a scăpa de frica de durere este controlul regulat, rezolvându-se astfel toate problemele din timp. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât problemele se agravează și pot apărea complicații.”
De foarte multe ori nici nu realizăm faptul că teama de dentist nu este nici măcar o consecință a propriilor noastre experiențe, ci se bazează pe o experiență negativă trăită de altcineva și povestită nouă, de cele mai multe ori de către persoane care amână foarte mult vizita la medicul stomatolog până în punctul în care afecțiunile se agravează, iar procedurile implică mai multe costuri și disconfort.
„Este foarte important să discuți cu medicul tău absolut tot ceea ce simți și dorești, să fii informat cu privire la intervențiile propuse, să poți explica medicului teama ta, frica de durere, deoarece dialogul cu acesta și explicațiile oferite sigur te vor scăpa de o parte din griji”, a subliniat medicul stomatolog.
Din fericire, frica de stomatolog poate fi depășită prin identificarea cauzelor care o provoacă, dar și prin crearea unor experiențe pozitive alături de medicul specialist. „Vizita la dentist ar trebui să fie o rutină relaxată în care să fim conștienți că trebuie să punem sănătatea pe primul loc”, conchide dr. Alin Gabor.Mai multe informații utile regăsiți și pe pagina de instagram.com/doctor.gabor