Doctor Pascal Dameh este medic specialist în chirurgia plastică și estetică, trainer și speaker internațional, iar în acest interviu răspunde câtorva curiozități despre chirurgia plastică care vor contura o viziune mai amplă asupra domeniului. 

Excelența și profesionalismul derivă din vocație și pasiune pentru muncă, așa că l-am întrebat pe domnul doctor Dameh cum a decis să devină medic estetician.

“Chirurgia estetică este o parte a chirurgiei plastice și ca să excelezi în acest domeniu trebuie să deții toate cunoștințele chirurgiei, una dintre componentele cele mai complexe ale chirurgiei care presupune atât cunoștinte medicale, cât și estetice, iar pentru mine a fost o provocare, mai ales ca în familia mea marea majoritate sunt medici chirurgi.  

Oamenii sunt foarte diferiți și, prin urmare, orice procedură necesită o abordare specială, care implică un proces extraordinar și, în fiecare caz, rezultate unice.

Procesul creativ în domeniul chirurgiei plastice este foarte similar cu arta și necesită o inventivitate constantă. Eu compar munca mea cu cea a unui artist, desenez și creez rezultate.”

Acest domeniu a luat o deosebită amploare în ultimii ani, iar domnul doctor ne explică de ce sunt din ce în ce mai multe persoane care apelează la intervenții estetice.

„Sunt convins că un chirurg plastician trebuie să fie si un bun psiholog și să definească clar modul în care cererea clientului corespunde unei percepții obiective a aspectului său. Nu de puține ori am refuzat pacienți pentru că nu aveau nevoie de anumite proceduri sau reprezentau un pericol pentru viața lor. 

Chirurgia plastică a devenit un mod de viață, nu mai este doar o necesitate medicală, oamenii sunt în continuă dezvoltare, la fel și necesitățile lor. Așa cum doamnele au noi necesități, precum genele false, manichiura și pedichiura, extensiile de par,  chirurgia plastică devine una dintre necesitățile curente. Deja nu mai este un subiect tabuu, ci este o normalitate. 

De asemenea, întodeauna tindem spre perfecțiune și este normal să facem schimbări atunci când ceva nu ne mai place, însa trebuie să menținem un aspect natural. Bunăstarea psihologică este unul dintre motivele pentru care pacienții apelează la intervențiile estetice, dar și creșterea stimei de sine, sănătatea fizică și mentală, însă este important ca pacienții să nu aibă așteptări nerealiste cu privire la rezultatul final.”

Ce anume vă motivează în această meserie?

“Pentru mine este o mare satisfacție să văd pacienții mei emoționați și fericiți atunci când vin la primul control de la operație. Nu de puține ori văd lacrimi de fericire în ochii pacienților mei atunci când le arăt rezultatul operației, pentru că în sfârșit, rezultatul mult visat de ei se transformă în realitate. Când văd fericirea lor, entuziasmul de a păși în viață cu noua înfățișare și plini de încredere, este o confirmare că toate eforturile depuse de mine în obținerea rezultatelor au meritat.  Prin meseria mea, îi pot ajuta să ajungă la rezultatele dorite, să le redau încrederea și aspectul dorit. Asta înseamnă că dacă ei pot păși din nou în lume mult mai încrezători, după ce au trecut prin cabinetul meu, pentru mine înseamnă o motivație enormă să continui acest drum și să mă perfecționez pentru obținerea unor rezultate cât mai bune pentru pacienți.”

Dacă tot am vorbit anterior despre perfecțiune, curiozitatea ne-a condus către cele mai solicitate intervenții de perfecționare din cadrul clinicii domnului doctor Dameh.

“În ceea ce privește intervențiile chirurgicale, primul loc îl ocupă operația de augumentare mamară, urmată de abdominoplastie, rinoplastie și minilifting facial. În cazul intervențiilor noninvazive, cele mai solicitate sunt augumentarea buzelor, eliminarea ridurilor cu botox, dermapen și slimming face.”

Procedura de implant mamar este una populară și solicitată de multe femei în cadrul clinicii dumneavoastră. Ce presupune operația de mărire a sânilor?   

“Înainte de a apela la această procedură este foarte important să înțelegem atât beneficiile, cât și riscurile și complicațiile. Una dintre etapele cele mai importante în această călătorie de atingere a perfecțiunii este consultația, care, în general durează aproximativ 40 de minute, iar în cazul unei mastopexii cu implant durează aproximativ 3 ore. În acest interval, stabilesc cu pacienta istoricul medical și ce anume își dorește să obțină prin operația de implant mamar. De asemenea, după ce fac toate măsurătorile, în funcție de circumferința toracelui și aspectul sânului, se poate stabili un minim și maxim de volum, iar pacienta poate proba diferite mărimi de implanturi mamare ce se pun într-o bustieră specială pentru a simula rezultatul final. În alegerea mărimii potrivite, elasticitatea pielii joacă un rol foarte important. Dacă pielea nu ne ajută, un implant mare nu este recomandat.   

Înainte de operație, pacienta trebuie să facă un set de analize, dar și ecografie și este important să renunțe la fumat cu cel puțin 2 săptamâni înainte de operație și să întrerupă tratamentele care ar putea influența coagularea sângelui. Operația de implant mamar se realizează sub anestezie generală și durează aproximativ 1 ora pentru implantul simplu.” 

Cât este de grea recuperarea și care sunt complicațiile ce pot apărea?

“Îmi place ca pacientele mele să aibă parte de cea mai bună experiență în ceea ce privește operația de implant mamar, iar implicarea mea în cadrul congreselor internaționale presupune schimbul de experiență între chirurgi, ca în final să avem operații fără durere. Noile metode de a opera și ultimele tehologii fac ca operația de implant mamar să fie mai puțin dureroasă, iar recuperarea mai ușoară și mai rapidă. După operație sunt interzise anumite activități, precum dormitul pe burtă pentru o perioadă de cel puțin 3 luni, orice altă activitate intensă, fumatul, ridicarea unor greutăți mai mari de 3 kg, etc. 

Ca în cazul oricărei operații, pot exista și complicații. De cele mai multe ori, complicațiile pot apărea din cauza faptului că nu este respectat protocolul recomandat după intervenția de implant mamar sau pentru că fiecare corp este diferit și reacționează și se vindecă diferit. Calitatea pielii contează foarte mult în recuperare, iar dacă fumatul nu este oprit, acesta îngreunează procesul de vindecare și cicatrizare. Durerea după operație este normală, unele persoane o tolerează mai ușor, altele mai greu. Alte complicații care pot apărea sunt deplasarea implantului, lăsarea pielii, posibilitatea apariției necesității de a face retuș în cazul în care pacientele se îngrașă mai mult în primele 6 luni de la intervenție.” 

Cine nu poate apela la o astfel de procedură? Care sunt contraindicațiile?

“Există o varietate de factori care ajută la determinarea pacienților care pot face această intervenție și cei cărora nu le este indicată. În general, femeile care au o stare generală bună de sănătate și au așteptări realiste sunt pacientele ideale pentru implanturile mamare. Implantul mamar nu poate fi realizat adolescentelor sub 18 ani, femeilor însărcinate sau care alăptează, prezintă o infecție, pacientelor anemice.”

Care sunt miturile din jurul procedurii de mărire a sânilor?

“Implantul mamar fiind una dintre cele mai solicitate operații estetice naște multe controverse și mituri. Foarte des sunt întrebat dacă implanturile trebuie înlocuite după 10 ani. Implanturile mamare sunt dispozitive protetice care au garanție pe viață. Cele mai comune motive pentru care este necesară înlocuirea implanturilor sunt: deplasarea implantului, contractra capsulară sau modificări majore de greutate. Un alt mit este ca că sânii vor arata “fake”. Evoluția tehnologiei are ca rezultat tipuri de implanturi mamare care se simt și arată ca un țesut mamar natural. În funcție de tehnica folosită, sânii pot fi introduși astfel încât să creeze un aspect natural. Pierderea sensibilității este un alt mit. După intervenție, unele femei se confruntă cu o pierdere temporară a senzației mamelonare. Senzația va reveni pe măsură ce nervii se vindecă și se adaptează la noua dimensiune a sânilor, însă este foarte neobișnuit să pierzi definitiv senzația mamelonului.” 

Dacă vă gândiți la pacientele dumneavoastră, care ar fi categoria de vârstă ce apelează cel mai des la implantul mamar?

“Cereri foarte dese sunt în rândul tinerelor, dar în ultima vreme, această procedură este din ce în ce mai des solicitată și de doamnele cu vârsta de peste 50 de ani. Pacienta cea mai în vârstă pe care am avut- o are 65 de ani. Fiecare pacientă este unică și există diverse motive pentru care femeile își doresc această intervenție. Fie nu are suficientă încredere în sine, fie și-a dorit întotdeauna o imagine îmbunătățită, un corp cu forme armonioase. Oricare ar fi motivul, sunt întotdeauna pregătit să ajut fiecare pacient să își atingă scopul, dar este important să nu copiați pe alții, să fiți originale.”

Care sunt perspectivele de viitor ale clinicii, ce planuri aveți?

“Perfecționarea profesională este un proces continuu, iar anul acesta voi fi din nou prezent la congresele internaționale pentru a fi la curent cu ultimele tehnici inovative în acest domeniu, pentru a le oferi pacienților mei cele mai bune experiențe, dar și pentru a-mi prezenta un proiect de cercetare privind soluțiile pentru complicațiile care pot apărea după operația de implant mamar.”

Pe domnul doctor Pascal Dameh îl puteți găsi online pe www.drdameh.ro. În cazul în care doriți mai multe informații puteti apela la numărul de telefon +4 0745 539 109 sau puteți trimite un email la adresa [email protected]