Ai impresia că ai mai văzut anumite locuri, chiar dacă nu ai mai călătorit acolo niciodată, sau că ai mai auzit cândva aceleași replici, deși nu ai mai discutat vreodată despre acel subiect sau, pur și simplu, sentimentul că o persoană îți este familiară, deși nu ai mai întâlnit-o în viața ta. Sunt senzații misterioase pe care nu le putem explica, decât dacă acceptăm că există și lucruri paranormale pe lumea asta. Ceea ce se știe concret despre sentimentul de deja-vu este că apare, cel mai adesea, la adolescenți, între 15 și 19 ani, iar apoi la vârsta adultă, de obicei între 35 și 40 de ani. Poate fi o reacție a creierului în fața unor întâmplări intense pe care nu le-am mai trăit, dar pe care încearcă să le ”explice” printr-o serie de sentimente familiare pentru a le accepta mai ușor. Vinovată ar putea fi și criza vârstei mijlocii, care începe să ne joace feste și induce amintiri false, încearcă să explice oamenii de știință. Din cauza faptului că sentimentul de deja-vu durează doar câteva secunde și nu este urmat imediat de altele asemănătoare, el este greu de studiat.

Imaginile subliminale și deja-vu

Psihiatrul american Alan Brown consideră că are o explicație plauzibilă. El este de părere că, fără să fim conștienți de acest lucru, stocăm amintiri ale unor discuții, obiecte sau persoane văzute în treacăt, cărora nu le-am acordat atenție, dar pe care creierul nostru le aduce la lumină în momentul potrivit. El a prezentat unui grup de studenți o serie de imagini cu locuri din întreaga lume pe care niciunul dintre ei nu le vizitaseră. Înainte de a le arăta acele imagini, o parte dintre studenți au vizionat un film scurt cu imagini subliminale, de maximum 10 – 20 de milisecunde, cu locurile respective. După efectuarea testului, studenții supuși mesajelor subliminale au declarat că unele dintre imaginile privite le erau familiare, deși nu le mai văzuseră niciodată. Brown a demonstrat că mesajele subliminale pe care creierul nostru le înregistrează, fără ca noi să le conștientizăm, ies la suprafață când întâlnim situații similare.

Creierul se înșală?

De cele mai multe ori, senzația de deja-vu a fost asociată cu întâmplări paranormale, apariția unor spirite sau chiar răpirea subiectului de către extratereștri. Alții cred în existența anterioară și sunt convinși că au mai trăit acele sentimente, dar în altă viață, când s-au confruntat cu întâmplări similare. Psihologul Robert Efron susține că de vină ar fi doar creierul. Bombardat zi de zi cu milioane de informații, cu imagini, sunete și experiențe diverse și obositoare, creierul nostru nu reușește întotdeauna să le asimileze la timpul potrivit. Astfel, avem uneori senzația că ele s-au mai petrecut și că le trăim din nou.

Sursă foto: piamannikko.com