Pentru a face acest lucru, ai nevoie de un fier de călcat care se potrivește grămezii tale de rufe. De aceea, trebuie să alegi între aparatele clasice cu abur, stațiile de călcat și fiarele de călcat verticale. Mai jos găsești detaliat ce trebuie să iei în considerare atunci când cumperi un fier nou și în ce modele merită să investești, în funcție de nevoile tale.

Ce este un fier cu stație?

Un fier cu generator de abur este ideal pentru a rezolva grămezile mari de rufe și lenjeria de pat. Au un rezervor de apă separat care le permite să elibereze mai mult abur la o presiune mai mare. Aceasta înseamnă că, de obicei, trebuie să calci doar o parte a îmbrăcămintei pentru a îndepărta cutele adânci atât din față, cât și din spate.

După cum te-ai așteptat, sunt mai mari și mai voluminoase decât dispozitivele standard de fier de calcat, așa că ia în considerare acest lucru atunci când vine vorba de depozitare. De asemenea, ține cont și de faptul că acestea costă mai mult, prețurile începând undeva în jurul sumei de 300 de lei.

Ce este un fier clasic?

Fiarele cu abur sunt probabil ceea ce îți vine în minte atunci când te gândești pentru prima dată la astfel de aparate electrocasnice. Sunt compacte, cu rezervoare de apă încorporate pentru a genera abur. Drept urmare, acestea nu sunt la fel de puternice ca fiarele cu generator de abur, așa că poate fi necesar să treci fierul peste cutele încăpățânate de câteva ori sau să calci ambele părți ale unei haine. Cu cât debitul de abur este mai mare, cu atât va fi mai bine pentru hainele tale.

Alte caracteristici variază de la un model la altul, dar, în general, un jet de abur și capabilitățile de autocurățare sunt standard. Sunt mai ușor de depozitat decât fiarele tip stație de calcat și sunt mai ieftine. Prețurile pot începe de la 50-60 de lei, iar la un preț de până în 200 de lei poți cumpăra un aparat cu adevărat performant.

La ce ar trebui să te uiți când cumperi un fier de călcat?

Există câteva lucruri cheie de luat în considerare înainte de a cumpăra:

  • Presiune continuă a aburului: măsurată în grame, cu cât debitul de abur este mai mare, cu atât fierul ar trebui să-și facă treaba mai eficient. Orice depășește 50 g/minut ar fi considerat o putere mare pentru un fier cu abur, iar pentru stații, intervalul este în general de la 120 g la 160 g/minut.
  • Buton special pentru abur: utilizează această funcție atunci când îndepărtezi cutele foarte încăpățânate din zonele greu accesibile. Modelele cu abur au o putere de jet de abur cuprinsă între 110 g și 340 g/minut. Stațiile au adesea această caracteristică și se laudă cu cifre mai mari decât fiarele standard, care variază de la 210g la 750 g.
  • Capacitatea rezervorului: cu cât capacitatea rezervorului este mai mare, cu atât poți călca mai multe rufe înainte de a fi nevoie de o reumplere. Capacitatea modelelor cu abur variază de la 0,25 la 0,4 litri, în timp ce stațiile au o capacitate mult mai mare a rezervorului – de la 1 la 2,5 litri. De asemenea, merită să alegi un fier de călcat cu o deschidere mare pentru umplere ușoară și unde poți vedea nivelul apei prin rezervor.

Alte caracteristici de luat în considerare la un fier de călcat eficient

Există și alte câteva elemente care sunt mai puțin esențiale, dar care merită reținute atunci când faci cumpărături pentru noul tău fier pentru rufe.

Toate modelele ar trebui să aibă funcții anticalcar și anti calciu, care sunt importante pentru a preveni acumularea de calcar în orificiile de abur ale aparatului. Dacă locuiești într-o zonă cu apă dură, acest lucru este o necesitate.

Alte lucruri de luat în considerare sunt:

  • Puterea mai mare are ca rezultat, în general, timpi de încălzire mai rapizi, cele mai rapide fiare devin gata pentru haine în puțin mai mult de un minut.
  • În ceea ce privește siguranța, fii atent la capabilitățile de oprire automată – acest lucru îți oprește fierul după o perioadă stabilită de inactivitate și este ideal pentru a alunga acele gânduri obsedante despre dacă l-ai oprit sau nu.
  • La nivel practic, ia în considerare dacă lungimea cablului este suficient de mare pentru configurația casei tale și dacă greutatea, dimensiunea și tipul de afișare sunt o problemă pentru tine.

În magazinele online cu electrocasnice mici găsești sute de modele care să-ți satisfacă toate nevoile.