În prezent, chiar și fetițele care nu merg încă la școală sunt deja machiate. Asta arată faptul că vânzările de produse de machiaj pentru copii au crescut în ultimii ani, această tendință fiind vizibilă și în alte părți ale lumii, nu doar în țara noastră.  

Deși poate unii părinți ar crede că este prea devreme ca fetița lor să folosească produse de machiaj, totuși, asta nu este atât de rău – cred ei – mai ales dacă machiajul este doar o dorință de moment, de a-și imita mama, sau de a arăta mai special la o petrecere de copii. 

În multe familii, copiii se machiază pentru a se distra, ei văd asta ca pe o joacă. Producătorii au creat cosmetice pentru copii de calitate înaltă, cum sunt de exemplu produsele de machiaj copii de pe Notino.ro.

Copiii din ziua de azi sunt deja tot mai convinși că aspectul lor este cel mai important și de aceea au tendința de a folosi tot felul de produse, care îi fac să arate mai interesant și să le ascundă micile defecte. Acestea pot include: 

  • Oja pentru copii, în toate culorile curcubeului
  • Farduri blânde și sigure
  • Oje lavabile pentru copii
  • Tatuajele pentru față hazlii
  • Luciu de buze pentru copii
  • Tatuajele cu sclipici pentru corp
  • Truse de machiaj cu diferite produse pentru copii. 

În ultimii ani, chiar și machiajul la elevele din școala elementară a devenit o chestiune firească. Acum fiecare fetiță vrea să aibă propriul set de machiaj, sau o colecție de farduri și oje colorate. Mamele chiar le învață pe fetițe să se machieze, pentru ca să arate cât mai frumoase și în tendinețele modei. S-a observat și faptul că acest obicei a apărut și din cauza modei, a influenței mass-media, iar astfel el a devenit un lucru normal, în ciuda opiniilor adulților destul de controversate. 

Există și critici la adresa femeilor care își lasă fetițele să se machieze, dar asta se referă la cele care folosesc produse de machiaj pentru adulți, care nu sunt recomandate și copiilor. Prin urmare, dacă copilul este interesat de machiaj, părinții îi pot cumpăra produse speciale, care au ingrediente blânde și sigure, care sunt inofensive pentru pielea lor delicată și astfel nu există nicio problemă cu privire la acest obicei.

Psihologii spun că machiajul aduce o serie de avantaje. De exemplu, să te machiezi împreună cu mama, asta poate îmbunătăți comunicarea cu ea. De obicei, mamele care se machiază în mod frecvent susțin acest obicei, îl consideră distractiv pentru ele și fiice. 

De asemenea, machiajul fetițelor alături de prietenele lor este interesant și poate crea amintiri bune, de care ele își vor aminti peste ani. Machiajul este benefic pentru fetițe pentru că la conturează personalitatea, le oferă un plus de încredere, le crește stima de sine și le îmbunătățește starea de spirit. Machiajul le ascunde și anumite complexe pe care poate unii copii le au și astfel îi ajută să scape de aceste griji. Ei vor să fie frumoși, să fie admirați de mici, să fie în trend ca și alți copii din anturajul lor, din ziua de azi.  

Când un copil devine interesat de machiaj, este bine ca mama să-i explice mai întâi ce produse să folosească, deci să stabilească niște reguli – să nu utilizeze niciodată produsele ei, pentru persoane adulte. Există produse de machiaj special create pentru copii, pe care le poate folosi fără probleme, pentru că acestea sunt sigure și deci, nu au un efect negativ asupra pielii.