În acest context, sunt câteva beneficii ce pot apărea prin administrarea de magneziu, pentru că în timpul dezechilibrelor hormonale se elimină mai rapid acest mineral din corp. Descoperă în continuare cum te poate ajuta magneziul să depășești aceste perioade dificile, care îți provoacă oboseală, tulburări de somn și alte neplăceri.

De ce au femeile dezechilibre hormonale

Femeile trec prin variații hormonale cauzate de complexitatea sistemului lor endocrin:

  • Ciclul menstrual – Fluctuațiile naturale ale estrogenului și progesteronului pe parcursul ciclului menstrual pot provoca dezechilibre hormonale care se manifestă prin sindrom premenstrual sau menstruații dureroase;
  • Sarcina și alăptarea – modificări semnificative apar în această perioadă, ducând la dezechilibre temporare care afectează starea de spirit, metabolismul și somnul;
  • Perimenopauza și menopauza – nivelurile de estrogen și progesteron scad neregulat, provocând bufeuri, schimbări de dispoziție și alte simptome;
  • Sindromul ovarelor polichistice (SOP) – este o afecțiune comună în care dezechilibrele hormonale duc la cicluri menstruale neregulate, acnee, pilozitate excesivă și creștere în greutate;
  • Tulburări ale glandei tiroide –  femeile sunt mai predispuse decât bărbații la disfuncții tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul. Aceste disfuncții pot afecta ciclul menstrual și pot agrava simptomele acestuia, deoarece glanda tiroidă influențează metabolismul și funcțiile hormonale generale;
  • Alimentația și stilul de viață – Sănătatea femeilor depinde în mare măsură de starea nutrițională. Deficiențele de vitamine și minerale (cum ar fi magneziul, fierul, vitaminele B și D) pot intensifica simptomele premenstruale sau menstruale;

Ce face magneziul pentru echilibrul hormonal

Sunt mai multe modalități prin care magneziul are un rol cheie în echilibrul hormonal:

Reglează hormonii de stres 

Nivelurile ridicate și prelungite de cortizol pot dezechilibra hormonii reproductivi. Magneziul reduce nivelul de stres și anxietate, stabilizând aceste niveluri hormonale.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Persoanele care au diabet au adesea o deficiență de magneziu. Mineralul poate regla nivelul de zahăr din sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Mulți hormoni sunt responsabili de această reglare a zahărului, inclusiv epinefrina, glucagonul și cortizolul, iar nivelurile scăzute de magneziu pot indica și un dezechilibru al acestor hormoni.

Ajută somnul

Somnul este foarte important pentru menținerea echilibrului hormonal, iar magneziul este recunoscut pentru faptul că susține somnul de calitate și combate insomnia.

Susține sănătatea tiroidei

Magneziul este un mineral important pentru sănătatea tiroidei, prin susținerea producției de hormon tiroidian. În plus, are proprietăți antiinflamatorii ce ajută în atenuarea inflamațiilor autoimune, asociată frecvent cu bolile tiroidiene.

Normalizează efectul progesteronului asupra sistemului nervos central

Progesteronul are un efect calmant asupra sistemului nervos central (SNC), contribuind la reglarea dispozitiei, somnului și stării emoționale. Normalizarea acestui efect înseamnă echilibrarea acțiunii progesteronului pentru a preveni reacțiile exagerate ale SNC.

Cum se tratează deficitul de magneziu

Cererea de magneziu este mare în organism, având în vedere că acest element este implicat în peste 300 de reacții metabolice, fiind necesar pentru toate funcțiile corpului, inclusiv pentru echilibrul hormonal. 

Din cauza alimentelor procesate, a stresului, medicamentelor și bolilor cronice, multe femei se confruntă cu un deficit de magneziu. Acest deficit rămâne de multe ori nedepistat, pentru că testarea sa nu se face în mod uzual, ci, de cele mai multe ori, doar atunci când o persoană se simte rău.

Deficitul de magneziu se tratează prin modificări în privința dietei, prin ajustări ale stilului de viață și prin intermediul unor medicamente pe bază de magneziu, cum sunt cele pe bază de orotat de magneziu, care se asimilează ușor și rapid în organism.

Legumele cu frunze verzi, nucile și semințele, cerealele integrale, leguminoasele, avocado și ciocolata neagră sunt alimente bogate în magneziu. Este necesar ca femeile care trec prin dezechilibre hormonale și se confruntă cu deficiență de magneziu să evite excesul de cofeină, zahăr și alcool, care pot interfera cu absorbția și stocarea acestui mineral în organism. La fel de important este să aibă grijă și de sănătatea intestinală, pentru că o floră intestinală sănătoasă este esențială pentru absorbția magneziului.