1. Iritanți și alergeni ai pielii

Mai multe lucruri din mediul bebelușului pot irita pielea copilului. Dacă copilul are o alergie, simptomele eczemei pot apărea pe pielea acestuia [2]. De exemplu, dermatita la bebeluși pe față arată adesea ca pete uscate neregulate sau o răspândire de mici umflături roșii. Pe nuanțele de piele închisă, eczema arată adesea ca pete maro închis sau mov [3].

Factori declanșatori ai dermatitei la bebeluși

Pielea bebelușului tău este unică și poate reacționa la diferiți factori declanșatori din mediul lor, care cauzează simptome de eczemă la bebeluși. Unii dintre cei mai comuni factori declanșatori includ [2]:

  • materialul hainelor sau țesăturilor;
  • temperatura, aerul uscat sau transpirația;
  • săpunuri sau detergenți;
  • contactul cu un alergen (păr de animale, praf, unele alimente și plante).

2. Reacția sistemului imunitar

Sistemul imunitar al bebelușului tău apără împotriva invadatorilor străini, cum ar fi bacteriile și virusurile care pot îmbolnăvi copilul [2]. 

Dacă bebelușul tău are eczemă, sistemul imunitar poate reacționa exagerat și poate confunda celulele sănătoase ale pielii și micii iritanți din mediul bebelușului cu un invadator străin. Ca urmare, sistemul imunitar al bebelușului va ataca celulele pielii copilului, ceea ce poate provoca simptome de eczemă [2].

3. Genetica 

În timpul concepției, ovulul și spermatozoidul se întâlnesc pentru a oferi copilului elementele de bază ale corpului său, care sunt genele. Uneori, apar modificări în ADN-ul bebelușului (mutație genetică), ce pot afecta modul în care funcționează și se dezvoltă corpul bebelușului [2]. 

Un diagnostic de eczemă ar putea cauza o lipsă de proteine în corpul bebelușului, responsabile pentru menținerea barierei protectoare a pielii. Dacă bariera protectoare a pielii copilului nu funcționează așa cum ar trebui, acesta ar putea experimenta simptome de eczemă [2].

Cum se diagnostichează dermatita la bebeluși?

Nu există un test specific pentru diagnosticarea eczemei. Medicul va examina erupția cutanată și va întreba despre simptome, istoricul de sănătate al copilului și sănătatea familiei. Dacă membrii familiei au afecțiuni atopice, acesta este un indiciu important [4].

Medicul va exclude alte afecțiuni care pot provoca inflamații ale pielii și ar putea recomanda ca copilul tău să vadă un dermatolog sau un alergolog. Medicul poate cere să elimini anumite alimente (cum ar fi ouăle, laptele, soia sau nucile) din dieta copilului, să schimbi detergenții sau săpunurile sau să faci alte modificări pentru o perioadă pentru a vedea dacă copilul reacționează la ceva [4].

Cum poți contribui la gestionarea dermatitei la bebeluși?

Ajută la prevenirea sau tratarea eczemei menținând pielea copilului tău să nu se usuce sau să nu fie pruriginoasă și evitând factorii declanșatori care provoacă apariția simptomelor. Încearcă aceste sugestii [5]:

  • copiii ar trebui să facă băi scurte în apă caldă (nu fierbinte). Folosește produse delicate fără parfum sau produse de curățare fără săpun și tapotează pielea pentru a o usca înainte de a aplica cremă sau unguent;
  • copiii ar trebui să poarte haine moi care „respiră”, cum ar fi cele din bumbac. Lâna sau poliesterul pot fi prea dure sau iritante;
  • menține unghiile copilului scurte pentru a preveni deteriorarea pielii prin zgâriere:
  • copiii ar trebui să evite supraîncălzirea, care poate duce la apariția simptomelor.
  • elimină alergenii cunoscuți din gospodăria ta și ajută copilul să evite alți factori, cum ar fi polenul, mucegaiul și fumul de tutun.

Disclaimer: Informațiile din acest articol sunt destinate exclusiv scopurilor informative și nu trebuie considerate sfaturi medicale. Pentru orice probleme de sănătate, inclusiv dermatita la bebeluși, consultă un medic pediatru.

Bibliografie: 

1. “Eczema in Children.” National Eczema Association, nationaleczema.org/eczema/children;

2. “Baby Eczema: Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23408-baby-eczema;

3. Joy, Rebecca. “Eczema on a Child’s Face: What You Need to Know.” Healthline, Healthline Media, 16 Dec. 2021, www.healthline.com/health/eczema/eczema-on-childs-face;

4. “Eczema (Atopic Dermatitis) (for Parents) – Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, kidshealth.org/en/parents/eczema-atopic-dermatitis.html;

5. “Eczema (Atopic Dermatitis) (for Parents) – Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, kidshealth.org/en/parents/eczema-atopic-dermatitis.html.