Te pregătești să decorezi interiorul casei și vrei ca pereții să arate impecabil? Dacă alegi să îți vopsești singur pereții, atunci trebuie să știi care este procesul de aplicare a vopselei lavabile, astfel încât aceasta să arate fără cusur. Descoperă în acest articol cum alegi vopseaua potrivită pentru camera pe care o finisezi, care sunt instrumentele necesare și cum să dai corect cu var!
Alegerea vopselei potrivite: tipuri și caracteristici
Pentru alegerea vopselei potrivite, trebuie să ții cont de mai multe aspecte.
Nivelul de rezistență a vopselei
Vopseaua lavabilă are proprietatea de a-și păstra proprietățile atunci când este spălată. Cu toate acestea, orice vopsea are o rezistență limitată, existând mai multe tipuri de vopsele, fiecare fiind mai potrivită pentru o anumită încăpere decât alta:
- vopsea semilavabilă: Rezistă la aproximativ 50 de spălări, potrivită pentru living și dormitor;
- vopsea lavabilă: Rezistă la aproximativ 100 de spălări;
- vopsea superlavabilă: Rezistă la peste 150 de spălări, potrivită pentru bucătărie;
- vopsea ultravalabilă: Rezistă la orice tip de murdărie, ideală pentru baie.
Rezistența vopselei la fungi
Din cauza umezelii, în baie sau bucătărie poate apărea foarte ușor mucegai. Din acest motiv este recomandat să alegi o vopsea cu proprietăți antibacteriene și antimucegai, cu un conținut ridicat de ioni de argint.
Textura vopselei
Există vopsea mată, semi-lucioasă, lucioasă și satinată. De regulă, vopseaua mată este printre cele mai folosite tipuri de vopsea pentru interior, însă este adevărat că petele de pe pereții lucioși se îndepărtează mai ușor. Explorează produsele disponibile pe piață și transformă-ți casa cu vopsele de interior de înaltă calitate!
Pregătește suportul pentru zugrăvit
Pentru un finisaj estetic, este necesar să pregătești corespunzător pereții și tavanul înainte de a-i vopsi.
Curăță suprafețele
Pregătirea pereților reprezintă un pas esențial în procesul de vopsire. Înainte de a aplica vopseaua, este important să cureți suprafața de praf, murdărie, grăsime și eventuale pete. În cazul în care peretele a fost vopsit sau acoperit cu tapet, este necesar să înlături stratul vechi de vopsea sau tapet pentru a asigura o aderență optimă a vopselei noi.
Nivelează pereții
După curățare, trebuie să verifici suprafața pentru a identifica eventuale imperfecțiuni, cum ar fi găurile, crăpăturile sau denivelările. Este necesar să le repari înainte de a aplica vopseaua, utilizând materiale precum chit, glet sau mortar, pentru a obține o suprafață netedă și uniformă.
Amorsează suprafețele
Amorsarea pereților este un alt pas important în pregătirea suportului. Pentru a obține un finisaj de calitate, se recomandă aplicarea unui strat de grund sau amorsă care îmbunătățește aderența vopselei, uniformizează absorbția pe suprafața peretelui și previne apariția petelor sau decolorărilor. Poți pregăti o soluție cu o măsură de aracet și 10 măsuri de apă sau să achiziționezi o amorsă de la același producător care a fabricat lavabila pe care urmează să o folosești.
Înainte de a aplica vopseaua lavabilă, este important să respecți timpul de uscare recomandat de producător pentru fiecare produs utilizat. Acest lucru asigură o aderență și o finisare corectă a vopselei.
Aplică vopseaua lavabilă
Înainte să începi văruirea pereților, asigură-te că acoperi mobilierul și pardoseala cu folie specială din plastic. Apoi, ține cont de faptul că vopseaua trebuie aplicată la o temperatură cuprinsă între 5 – 35 de grade Celsius, atunci când umiditatea aerului este mai mică de 70%.
Pentru a vopsi pereții cu vopsea lavabilă, ai nevoie de o pensulă de 5-6 cm pentru colțuri și suprafețe mici, un trafalet pentru suprafețele mari, precum și de tăvițe unde să pui vopseaua. Este important să alegi instrumente de calitate, care să nu lase fire sau urme pe perete și să permită aplicarea uniformă a vopselei.
În timp ce aplici vopseaua, asigură-te că vopsești o singură suprafață până o termini, o aplici uniform și eviți aplicarea în exces. Începe de la marginea superioară a pereților și lucrează în jos, aplicând vopseaua în mișcări verticale sau orizontale. Nu uita să te echipezi cu mănuși, ochelari de protecție și mască!
De regulă, pentru o acoperire totală a suprafețelor, este recomandat să aplici cel puțin 2 straturi de vopsea. Poți aplica straturile unul după altul, fără întrerupere.
Ține cont de recomandările din acest articol și comandă online produsele de care ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit proiectul de renovare sau decorare!