Izolează acoperișul
Prima etapă este cea mai importantă parte și orice amenajare a mansardei începe cu asigurarea acoperișului din punct de vedere pluvial și termic. Soluțiile folosite trebuie să asigure o bună scurgere a apei de ploaie și a celei provenite din topirea zăpezii și să ofere protecție pe tot parcursul anului. Prevenirea infiltrațiilor poate fi realizată prin montarea unor sisteme moderne de tablă sau țigle pentru acoperiș și este o necesitate indiferent dacă amenajezi sau nu mansarda.
Limitarea transferului termic între interior și exterior este obligatorie pentru a asigura confortul termic necesar pentru a face din mansardă un spațiu locuibil pe tot parcursul anului. Această condiție poate fi îndeplinită doar prin utilizarea de sisteme de izolatie termica care să funcționeze la fel de eficient în dublu sens, pe de o parte să păstreze căldura în mansardă, iarna și, pe de alta, să reflecte eficient radiația solară, în timpul verii.
Izolația termică corectă a acoperișului aduce beneficii pentru întreaga casă, prin creșterea semnificativă a randamentului energetic general din întreaga locuință și este o necesitate în cazul celor individuale.
Accesul în mansardă
A doua condiție fundamentală pentru a face din mansardă un spațiu locuibil este calea de acces. Ideal este să fie prin interiorul locuinței, dar există și situații în care acest lucru nu este posibil. În fiecare dintre situații există mai multe soluții tehnice, fiecare dintre ele luând în calcul modul de compartimentare și arhitectura inițială a casei.
Lărgirea gurii de pod și montarea unei scări extensibile pot fi o alternativă utilă pentru accesul din interior. Varianta aceasta face economie de spațiu și poate oferi o pantă lină de urcare. În cazul în care se poate monta o scară fixă, ia în calcul că trebuie să aibă o pantă cu o înclinație care să facă utilizarea ei sigură și comodă. În ambele variante, scara are nevoie de balustradă. Indiferent de varianta aleasă, optează pentru materiale ușoare și rezistente.
Pentru calea de acces prin exteriorul casei există o multitudine de soluții. Pot fi construite scări drepte, în segmente cu palier intermediar sau în spirală. Alegerea soluției optime se face luând în calcul suprafața de teren disponibilă pentru montarea scării și înălțimea la care trebuie să ajungă pentru a oferi acces, din exterior, în mansardă.
Folosește lumina naturală
Orice zonă utilă are nevoie de lumină naturală, iar mansarda nu face excepție, ba chiar din contră. Poziția pe care o are recomandă acest spațiu pentru a primi cât mai multă lumină naturală. În planul de amenajare al mansardei tipul, dimensiunea și forma zonelor transparente se stabilesc și se execută la montarea acoperișului.
Tot atunci trebuie stabilit și dacă se aleg ferestre fixe sau mobile și se analizează modul în care se face ventilația în mansardă, pentru că destinația spațiului și compartimentarea acestuia depinde esențial de modul în care este iluminată.
Amenajarea mansardei depinde de modul în care este realizată iluminarea acesteia, iar zonele transparente, care lasă lumina naturală se treacă, pot fi alese în funcție de planul de compartimentare viitor.
După parcurgerea acestor etape obligatorii care transformă podul casei într-o mansardă locuibilă, prin amenajare, spațiul poate să fie transformat într-un apartament de sine stătător sau poate oferi zone personalizate pentru unul sau sau mai mulți dintre membrii familiei. La fel de bine poate rămâne un open space care să fie un spațiu de joacă, atelier sau o cameră de zi cu o suprafață generoasă.
Sursa foto: Shutterstock.com
(P) ARTICOL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU ISTOCKLINE.COM